Comenius u Osnovnoj školi Strahoninec

Osnovna škola Strahoninec sudjeluje u brojnim projektima, a posebno smo ponosni na Comenius projekt koji provode učiteljice Tamara Vidović i Tea Horvatić. Odlučile smo im postaviti nekoliko pitanja da i vas informiramo o zanimljivostima projekta. 


Kako to da ste se odlučili za ovaj projekt?

Tamara: Odluka nije bila laka. Naime, već nekoliko godina sa svojim učenicima radimo na eTwinning projektima. Ti projekti podrazumijevaju samo online suradnju i puno ih je lakše organizirati nego Comenius multilateralno školsko partnerstvo. Kako smo se osjećali spremni zakoračiti stepenicu više, pronašli smo pouzdane partnere, napisali odličan projekt koji je odobren na natječaju Agencije za mobilnost i programe EU, dobili financijska sredstva i krenuli u realizaciju. 


Koji su glavni ciljevi projekta?

Tamara: Cilj je pomoći učenicima (u dobi od 5-12 godina) da saznaju što im je zajedničko (europski identitet – jedinstvo – UNITY), a po čemu se razlikuju od svojih vršnjaka iz različitih europskih zemalja (raznolikost – DIVERSITY). Dakle, “Unity through Diversity” je projekt u kojem će oko 2.000 učenika osnovnih škola iz 9 različitih europskih zemalja dijeliti informacije o svojoj zemlji i učiti jedni o drugima (svakodnevni život, obrazovni sustav, škola, grad, država, krajolici, hrana, pjesme, plesovi, sport, umjetnost). Naravno, tijekom trajanja projekta učenici i učitelji usavršit će svoje znanje stranih jezika i korištenja informacijsko – komunikacijske tehnologije.

Koje zemlje sudjeluju u projektu?

Tamara: U projektu sudjeluje 10 partnera iz 9 europskih zemalja, a to su: Francuska, Portugal, Španjolska, Italija, Poljska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske (dvije škole), Finska, Rumunjska i Hrvatska.


Koje ste zemlje do sada posjetili?

Tea: Ja sam zahvaljujući sredstvima Europske komisije, odnosnoAgencije za mobilnost i programe Europske unije posjetila mnoge države u sklopu stručnih usavršavanja. Moje prvo takvo putovanje bilo je u glavni grad Litve, Vilnius gdje sam učila o Web 2.0 alatima koji se mogu koristiti u nastavi na eTwinning radionici. Nakon toga, imala sam čast sudjelovati na godišnjoj eTwinning konferenciji u Berlinu u Njemačkoj, gdje sam nakon dugo vremena mogla
upoznati svoje kolege nastavnike s kojima već dugo surađujem online na projektima. Željna usvajanja novih vještina i znanja, prijavila sam Comenius stručno usavršavanje na Malti gdje sam na intenzivnom tjednom tečaju učila o informatičkim alatima za rad u projektima i nastavi. Sva ta putovanja, izuzetno su bila produktivna i nakon svakog sam upoznala nove kolege nastavnike s kojima i dalje surađujem online. Volim putovati i upoznavati nove kulture, a kada putuješ ovako poslovno, možeš i učiti, što je izuzetno važno za cjeloživotno
učenje i usavršavanje.

Tamara: Također zahvaljujući sredstvima Agencije za mobilnost i programe Europske unije, posjetila sam Budimpeštu gdje sam 2011. godine sudjelovala na Godišnjoj eTwinning konferenciji. Te je godine Republika Hrvatska po prvi puta sudjelovala na konferenciji pa sam se osjećala vrlo počašćeno biti jedna od pet hrvatskih predstavnica na konferenciji. Zahvaljujući Comenius multilateralnom školskom partnerstvu, bila sam u Poznanu u Poljskoj i posjetit ću nekoliko europskih zemalja.


Kako je bilo na Malti i u Poljskoj?

Tea: Na Malti je bilo prekrasno. To je otok veličine Brača, a ujedno i država. Klima je prekrasna i usprkos visokim temperaturama, mogli smo se koncentrirati na nastavu koja je bila odlično organizirana i dobro vođena od strane tvrtke Smart Solutions. Svako jutro, započinjali bismo nastavu oko 9 sati ujutro i radili u radionicama do 16 ili 17h popodne. Nakon toga, otišli bismo na ekskurziju i istraživali Maltu. Od alata koje smo naučili koristiti, najviše su me se dojmili Prezi, Photosynth i Audacity. Sve što sam naučila tamo, popratila sam na svom blogu koji možete pogledati na: http://bzznora.wordpress.com/

Tamara: Posjet u Poljskoj bio je odlično organiziran. Posjetili smo nekoliko škola i vrtića. Domaćini su organizirali i popratne aktivnosti i ekskurzije kako bismo pobliže upoznali poljsku kulturu i školski obrazovni sustav. Tako smo posjetili Lech Poznan nogometni stadion, lokalnu vlast u Rokietnici, Školski Inspektorat u Poznanu i Ured Vojvode.


Što učenici u Poljskoj znaju o Hrvatskoj?

Tea: Zapravo smo bili doista iznenađeni da učenici u Poljskoj poznaju Hrvatsku, neki od njih su čak i ljetovali na Jadranu i pokazivali nam privjeske za ključeve s logom Hrvatske ili se hvalili da nas znaju pozdraviti na hrvatskom jeziku. Svi su znali gdje se nalazi Hrvatska i kako izgleda zastava, a u svakoj od škola koje smo posjetili mogli smo vidjeti svoju zastavu ili natpis “dobro došao” na hrvatskom. To nas je jako dojmilo.


Kakve su škole u Poljskoj?

Tea: Škole u Poljskoj su prekrasne i dobro opremljene. Izvana i iznutra čine se novo uređene i renovirane. Učionice imaju ormariće za stvari učenika i nastavnika, hodnici uglavnom imaju ormariće za učenike i sve je vrhunski organizirano i prilagođeno potrebama učenika. Kada smo domaćine upitali kako to da je sve novo i odakle im sredstva za opremanje škola, dobili
smo sljedeći odgovor: “Naši roditelji jednom mjesečno izdvajaju novac za svoje dijete u razredu i razrednik ima pravo raspolagati tim sredstvima i opremiti razred. To uključuje nabavu papira i ostalih didaktičkih materijala za taj mjesec, ali i boje za razred ukoliko treba oličiti zidove ili renovirati stolice. Zatim roditelji volontiraju i obično preko praznika pomažu urediti učionicu. Isto tako, roditelij redovito doniraju slikovnice, igračke ili ostale predmete koji im više nisu potrebni, a u razredu su uvijek dobro došli.” U tom odgovoru ugledali smo i moguće rješenje da uljepšamo i naše učionice, ali naravno to možemo samo zajedničkim snagama i suradnjom.


Kako ćete u Finskoj predstaviti Hrvatsku?

Tamara: Tijekom boravka u Poljskoj predstavili smo našim partnerima Hrvatsku prezentirajući im radove učenika 7. i 8. razreda koji su napravili odličan posao, pa svi partneri jedva čekaju posjetiti Hrvatsku. U Finskoj ćemo pobliže predstaviti našu školu, Strahoninec iSavsku Ves te Čakovec kao glavni grad Međimurske županije.

INTERVJU: Pitanja sastavile Laura Lovrenčić i Dora Grabar, 7.a

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije