Suradnja Gospodarske škole Čakovec i udruge “Kalinka”

Svake se godine 6. lipnja, na dan rođenja Aleksandra Sergejeviča Puškina, obilježava Međunarodni dan ruskog jezika. Tim povodom u Domu sindikata u Čakovcu održana je prigodna svečanost.

Svečanosti su bili nazočni predstavnici Ruskog veleposlanstva, predstavnici Međimurske županije, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, učenici koji uče ruski jezik, njihovi roditelji, predstavnici medija, članovi udruge “Kalinka” te brojni drugi gosti.

Na svečanosti su ispraćeni maturanti koji su učili ruski jezik, a posebno su bili pohvaljeni i nagrađeni učenici koji su sudjelovali na natječaju prezentacija.

Gospodarska škola Čakovec i udruga ruskog govornog područja u Međimurju “Kalinka” pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj s ciljem poticanja interesa za učenje ruskog jezika, upoznavanja s ruskom baštinom i kulturom te razvijanja multikulturalnosti, raspisali su u ožujku natječaj za izbor najbolje prezentacije na hrvatskom jeziku na temu Rusija.

Na natječaj su se mogli javiti svi srednjoškolci s područja RH. Pristigle su 22 prezentacije, a prema ocjeni žirija u čijem su sastavu Tatjana Mikolaj, prof. ruskog jezika i kulture, Zdenka Višnjić-Špes, dipl. polit. i dipl. bibl., Irina Ilijaš, dipl. bibl., Ratko Čuček, mag. psych.i Svjetlana Borković, dipl. uč., najboljom je proglašena prezentacija Marija Peića iz Zagreba koji je svoju prezentaciju tom prigodom predstavio publici.

Zbog izuzetno jakog i velikog ruskog tržišta (zemlje koja je 303 puta veća od Hrvatske), interes za učenje ruskog jezika svake je godine sve veći. Ravnateljica Gospodarske škole Čakovec Sabrina Blajda, dipl. ing. istaknula je važnost multikulturalnosti u razvoju društva te da se iduće školske godine nastavlja nastava ruskog jezika i kulture kao izbornog predmeta za sve zainteresirane učenike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije