Gospodarska škola Čakovec domaćin 5. Comenius susreta

Zahvaljujući Comenius multilateralnom projektu “Wine-an European asset” Agencije za mobilnost i programe EU, Gospodarska škola Čakovec je, od 3. do 8. lipnja 2013., bila domaćin 5. Comenius susreta. Tema susreta bila je Vino, tradicija i vinski festival – Urbanovo.

Profesori i učenici iz Njemačke, Italije, Španjolske, Turske, Grčke, Poljske, Portugala  i Litve imali su priliku upoznati Međimurje i prekrasnu Međimursku vinsku cestu na kojoj su kušali izvrsna vina obitelji Cmrečnjak, Lovrec, Dvanajščak i Jakopić. Razgledali su Etno muzej obitelji Trstenjak i kušali kukuruznu zlevanku i međimursku gibanicu u Terbotzu kao i  druge bajkovite okuse Međimurja. U vrijeme ovogodišnjeg Urbanovog i Dana otvorenih podruma, vrata nam je otvorila i Vinska kuća Hažić, a KUD Nedelišće prikazao je gostima kako se pleše i pjeva u Međimurju.

U školi su održane radionice na kojima su se izrađivale lutkice od kukuruzovine i međimurske hiže u odljevima od gipsa, a učenici su u internacionalnim timovima izradili fotokalendar s fotografijama tradicionalnih jela, običaja i vinskog festivala.

Osim Međimurja gosti su posjetili i Memorijalni centar Nikola Tesla kao i Nacionalni park Plitvička jezera. Susret je završio zajedničkim druženjem u školi uz razmjenjivanje dojmova i pripremu za sljedeći susret koji će uslijediti u Poljskoj u 9. mjesecu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije