multikulturalnost u srednjoj školi

FOTO U Čakovcu održan državni stručni skup pod nazivom ‘Multikulturalnost u srednjoj školi’

Cilj stručnog skupa bio je da se kroz predavanja i panel senzibilizira sudionike za specifične probleme odrastanja u romskoj populaciji u Međimurju

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec i Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirali su 9. travnja 2024. u zgradi TICM-a u Čakovcu državni stručni skup pod nazivom „Multikulturalnost u srednjoj školi“.

Stručni skup je moderirao Josip Posavec, koji je i organizirao stručni skup u suradnji s Vedranom Šimunić Rod, višom stručnom savjetnicom u ASOO-u, Bosiljkom Vinković Kukolić, ravnateljicom ETŠ Čakovec i Renatom Sever, diplomiranom socijalnom radnicom iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Čakovec. Veliku podršku i pomoć u organizaciji stručnog skupa dali su članovi stručnog vijeća profesora ekonomske skupine predmeta ETŠ Čakovec.

Na početku skupa nazočne su pozdravili Bosiljka Vinković Kukolić, ravnateljica ETŠ Čakovec, Renata Sever iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Čakovec, Sonja Tošić Grlač u ime Međimurske županije i Siniša Markulin, voditelj Odsjeka za trajni profesionalni razvoj u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Cilj stručnog skupa bio je da se kroz predavanja i panel senzibilizira sudionike za specifične probleme odrastanja u romskoj populaciji u Međimurju, na koji se način kulturološke razlike reflektiraju na srednjoškolsko obrazovanje djece i mladih, objasniti moguće načine inkluzije romske populacije u društvo; prepoznati pozitivne trendove odnosa s većinskim stanovništvom; od pripadnika i pripadnica romske etničke manjine čuti koji su izvori podrške i odnosa prema njima u srednjoškolskom obrazovanju pomogli da uspješno završe srednju školu; što im je odmagalo, što predlažu za daljnje promjene potrebne u srednjim školama kako bi one dale jednake mogućnosti za uspješno obrazovanje djeci različite kulture. Od profesora, stručnih suradnika iz srednjih škola smo čuli što je njima potrebno da se lakše i kvalitetnije nose s izazovima obrazovanja djece iz različitih kultura.
Stručni skup sastojao se od sedam dijelova.

Prvu temu na stručnom skupu „Multikulturalan pristup – stvaranje prostora za različitost“ predstavila je Renata Sever.

Sljedeće izlaganje teme „Psihološki aspekti odrastanja u romskoj obitelji“ predstavila je Jelena Ptiček Perković, mag. psych., mentor, kognitivno-bihevioralni terapeut.


Temu naziva „Obrazovanje Roma u Međimurskoj županiji“ prezentirala je Maja Odrčić Mikulić, prof., pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije.


Četvrtu temu „Izazovi u zapošljavanju i obrazovanju odraslih, nezaposlenih osoba romske nacionalne manjine“ predstavila je Blaženka Dasović iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda u Čakovcu.


„Problemi u adolescentskoj socijalizaciji manjina“ naziv je bio petog predavanja koje je pripremio i predstavio Krešimir Polgar, mag. psych.


U šestom i sedmom dijelu održana su dva panela.


U prvom panelu koji je vodila Renata Sever sudjelovali su pripadnici romske nacionalnosti: Zvjezdana Babić, Natalija Sklepić, Sanela Balog i Dragan Ignac.


U drugom panelu sudjelovali su Andreja Bratinšćak, psihologinja u Učeničkom domu Graditeljske škole Čakovec, te Sanja Koraj, Elena David i Denis Jalušić, razrednici razreda ETŠ Čakovec u kojima većina čine učenici romske nacionalnosti. Voditelji drugog panela bili su Renata Sever i Josip Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije