FOTO Trinaest škola na međuopćinskom Lidranu u Donjoj Dubravi

U petak, 26. siječnja OŠ Donja Dubrava je bila besprijekorni domaćin Međuopćinske smotre Lidrano 2018. za donje Međimurje. Smotra obuhvaća dramsko-scensko, literarno, novinarsko i radijsko stvaralaštvo.

– Od 15 škola koje pripadaju centru za donje Međimurje, 13 je škola prijavilo je škola prijavilo svoje radove za ovo natjecanje, a u dramsko-scenskom dijelu škole su se predstavile u 14 pojedinačnih i skupnih nastupa. Svi učenici, mentori i gosti pogledali su izložbu literarnih i novinarskih radova u jednoj od učionica OŠ Donja Dubrava, rekla je Suzana Karloci Kvakan, predsjednica Međuopćinske smotre za donje Međimurje.

Inače, povjerenstvo Međuopćinskih smotri za scensko-dramski izraz činili su Dejan Buvač, predsjednik, Bruno Kontrec i Tanja Novak.

– I ovogodišnji Lidrano 2018. održani su u Strahonincu i Donjoj Dubravi. U Strahonincu smo jučer imali više dramsko-scenskih igara i monologa, a ovdje u Donjoj Dubravi više kazivanja poezije. To je tradicionalno da se ovaj kraj opredjeljuje za kazivanje poezije, a onaj dio Međimurja za dramsko-scenski monolog. Vidi se konstanta u radu naših učitelja, mentora s djecom. Što se tiče poezije, njeguje se dijalektalna poezija. Od 11 prijavljenih kazivanja imali smo samo dva na standardu, ostali su bili na kajkavskom, istaknuo je Buvač i dodao kako su dramsko-scenske igre prigoda da djeca nešto nauče, mentori ih u tome dobro vode i vrlo dobro prihvaćaju savjete povjerenstva, rekao je Buvač.

Posebno je istaknuo, i sa zadovoljstvom konstatirao, kako se u svemu tome vidi napredak iz godine u godinu.

– Mi imamo premalo mjesta kolika je kvaliteta naših učenika na državnom Lidranu, ali to je po nekim drugim ključevima, broju učenika određena brojka koliko učenika može na tu smotru. Mi imamo samo jednog predstavnika u osnovnim školama u individualnom nastupu, a između četiri županije se biraju samo tri predstave koje idu na državno pa se može dogoditi da iz naše županije ne ide nijedna dramsko-scenska predstava, podvukao je predsjednik.

– Danas se ovdje okupila riječ. Riječ ima snagu, riječ traje, živi duže od djela, ostaje u nasljeđe… Proslavimo je danas zajedno, istaknule su u pozdravnom govoru mlade voditeljice Marija i Ivona koje su vrsno vodile program za što ih je pripremila učiteljica Koraljka Jakupak.

Vidjeli smo dojmljiv kulturni program učenika škole domaćina, a svi su naišli na izvanredni prijem i gostoljubivost djelatnika škole domaćina. Na svečanosti riječi bila je zamjenica međimurskog župana Sandra Herman, koja je manifestaciju otvorila, a u ime škole domaćina goste je pozdravila ravnateljica škole Mirjana Ribić. Ovamo je došao i općinski načelnik Marijan Varga.

Održani su tzv. okrugli stolovi, a članovi povjerenstva za pojedine izraze predložit će najbolje za Županijsku smotru Lidrano 2018.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije