TŠČ Svaka generacija čita velika djela na drugačiji način (Jorge Luis Borges)

Kako i koja djela smo mi – 1. TG Tehničke škole Čakovec, odabrali za čitanje, zašto baš njih… Možda ih i pročitamo uskoro, ali kako bilo – znamo da nam je tog sunčanog četvrtka, u Mjesecu knjige, 19. listopada baš bilo super u školi… Bilo je drugačije…

Fasciniran starim Egiptom i njegovom kulturom odabrao sam djelo Francis Janot Kraljevske mumije – besmrtnost u starom Egiptu. Stari Egipat postavlja nam puno pitanja na koja ljudski rod još ni danas nije u potpunosti odgovorio. (Mateo F.)

Nikola O. odabrao je priručnik Tajne odrastanja – savjeti za dječake Tima Huscha i ostao iznenađen zanimanjem koje je to djelo pobudilo među njegovim novim prijateljima. “Nisam očekivao da ću ovom knjigom potaknuti toliku zabavu u razredu”, rekao je.

Knjigu sam odabrao jer su na naslovnici lijepe noge i bila je dobra ideja za fotografiju, izjavio je Valentino B. nakon odabira Lolite Vladimira Nabokova.

Mislim da je zanimljivo što Biblija nije bila samo božanska knjiga…, a i naslovnica mi je zanimljiva… Stoga je moj odabir Dekodirani da Vincijev kod Amy Welborn, nakon fotke s knjigom u ruci veselo nam je izjavila Sara K.

Privukla me naslovnica Sumraka Stephenie Meyer, kratak je u izjavi bio Mihael B.

Zagonetni događaj u Stylesu Agathe Christie ima naslovnicu koja bi mogla poslužiti kao predložak za dobru fotografiju. (Marko M.)

Sapiens – Kratka povijest čovječanstva autora Yuvala Noaha Hararija djelo je u kojem sam našao zanimljivosti o novcu i njegovu utjecaju na čovjeka, o razvoju čovječanstva tijekom povijesti… Ivan S. iščitao je kako je “novac ključan i za izgradnju carstva i za širenje znanosti”. Isto je djelo odabrao i Fran M. kojega je zaintrigirala zanimljiva naslovnica.

Roman Antoinea B. Daniela Inka – kraljevna Sunca Marin Š. odabrao je “jer je imala zanimljiv naslov”.

Bijela kao mlijeko, crvena kao krv Alessandra D’Avenija svidjela mi se zbog ulomka koji govori o učenici Beatrice koja ima različite školske, a i ljubavne probleme, prije fotografiranja s odabranim djelom rekao nam je Vinko B.

Karlo G. obožava serijal o Harryju Potteru. Stoga ni ovaj put nije dvojio što odabrati. Harry Potter i darovi smrti J. K. Rawling tog je četvrtka s oduševljenjem listao i fotozapisom ovjekovječio.

“Jednostavno ti je potrebno! Mi smo ti potrebni!” – zapisao je Lovro V. iz djela koje je odabrao. Zašto baš Crazy Benjamina Leberta? “Zato što govori o mladim ljudima”, kratak je bio Lovro. Isto je djelo zbog naslova u ruke uzeo, želio ga prolistati i s njime fotku napraviti i Nikola P.

Na naslovnici Da Vincijeva koda Dana Browna vidio sam Mona Lisu, uzeo knjigu i želim ju pročitati, riječi su Tonija L. nakon što je i fotografijom zabilježio svoj odabir.

Antonija V. nije dvojila u odabiru naslova. Hotel Zagorje Ivane Simić Bodrožić odmah ju je privukao. I naslovom i ilustracijom. Isti naslov odabrao je i Fran G. jer mu se djelo “čini zanimljivim”.

Jan J. voli ratnike i djela u kojima se oni pojavljuju. Zamijetio ih je na naslovnici Junaka i zločinaca Francka McLynna i odlučio ju što prije pročitati. U odabiru mu se pridružio i Patrick M.

Zašto Albert Camus i njegov Stranac? Marija O. privukla je ilustracija naslovnice, a i naslov mu se čini zanimljivim.

Ljubitelj sam znanstvene fantastike, zamršenih, napetih i akcijskih priča, pa mi se naslov Granice vječnosti Loisa McMastera Bujolda učinio knjigom na tom tragu, obrazložio nam je svoj odabir Ilija B.

Naslov Gavran Edgara Allana Poea učinio mi se tajnovit. Kao i pogled s naslovnice. S ovom se knjigom odlučio fotografirati (a možda ju i pročitati jednog dana) Luka Č.

Luka M. počeo je s pripremama za ispit Državne mature (na vrijeme). Odabrao je Vremeplovom do mature. Odgovor na upit zašto baš taj priručnik bio je: “Svidjela mi se naslovnica.”

U Mjesecu hrvatske knjige i učenici Tehničke škole Čakovec smišljaju aktivnosti i načine promicanja knjige i čitanja. Jedna od takvih aktivnosti provedena je u knjižnici Škole u okviru manifestacije je Virtualna realnost knjiga. Učenici 1. TG razrednog odjela sa svojom su profesoricom Hrvatskoga jezika Dijanom Savić dva sata proveli u knjižnici družeći se s knjigama, fotoaparatom i knjižničarkom Sandrom Vidović.

Zašto? ZAŠTO? Zato što traje Mjesec hrvatske knjige i slavili smo knjigu i čitanje. Zato što smo korisnike knjižnice htjeli upoznati s naslovima koji se nalaze u fondu knjižnice, a nisu na popisu lektire. Zato što se nadamo da ćemo na ovaj način zainteresirati druge za knjigu i čitanje. Zato što smo htjeli dokazati da nastava Hrvatskoga jezika može biti avanturistička i zabavna.

Najprije smo pregledali fotografije na webu da vidimo što su i kako su ljudi prije nas obradili ovu temu. Onda smo se bacili u potragu za knjigama po policama školske knjižnice i evo što smo snimili. Iza objektiva fotoaparata bio je naš gimnazijalac (iz 1. TG) Ivan Debelec.

Što mislite, koja je knjiga nakon fotografiranja i izleta u taj čudesan svijet slova i poruka među učenicima izazvala najveće zanimanje? Ona koja nam otkriva sve tajne koje to više i nisu. Tajne odrastanja – savjeti za dječake. Prolistajte ju (ako već niste)!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije