TEHNIČKA ŠKOLA ČAKOVEC Uvijek korak ispred

U dvorištu Tehničke škole Čakovec svečano otvoreni street workout poligon i solarni punjač za mobitele

Tehničku školu Čakovec pohađa preko 800 učenika koji svaki dan u njenim prostorima presjede oko šest sati. Prema anketama koje su provedene u Školi, uočena je povećana učestalost pušenja kod učenika.

Kako bismo uz organizirana predavanja i edukacije učenicima još više skrenuli pozornost na štetnost pušenja i važnost fizičke aktivnosti, osmišljen je projekt Street workout.

Idejno rješenje koje je osmislio profesor tjelesne i zdravstvene kulture Ivan Fučko bilo je gotovo već ranije, a nakon što su na HEP-ovom natječaju Svjetlo na zajedničkom putu osigurana početna novčana sredstva za projekt (otprilike 1/3 od ukupnih troškova), krenulo se u realizaciju.

Cijela ideja još je vrednija kad se zna da su poligon izradili sami učenici u školskoj radionici, pod mentorskom palicom suradnika u nastavi.

Nakon zemljanih radova, montiranja poligona i uređenja okoliša, svečanom otvorenju prisustvovalo je 300-tinjak učenika i djelatnika TŠČ-a. Program je moderirao učenik Sanjin Koprivec, prisutnima se obratio profesor Ivan Fučko, a vrpcu je prerezao učenik Aleksandar Balaž koji je s TŠČ-ovcima Julijem Božekom, Goranom Kolcem, Matijom Pintarićem i Andrejom Bobičancem demonstrirao neke od vježbi koje se mogu izvoditi.

Kako vježbati, osim učenika TŠČ-a, pokazali su i članovi Čakovečkog street workout teama Antonio Vuk, David Đuran, Dejan Šebestijan i Matija Sabol.

Otkad je i službeno otvoren, učenici na ovom poligonu provode svoje slobodno vrijeme družeći se na otvorenom te za trošenje viška energije i smanjenje stresa, kako bi se čiste glave i zdrava duha vratili u učioničke prostore. Svjesniji su i važnosti bavljenja fizičkom aktivnošću kao načinom prevencije od niza bolesti.

Da ovaj projekt ima svijetlu budućnost pokazuju i učenici 3. MT razreda koji su u okviru drugog projektu (Lijepa škola izvana i iznutra) osmislili pano na kojem objavljuju opise vježbi i upute o korištenju poligona.

Osim street workout poligona, svečano smo otvorili i solarni punjač mobitela. Projekt izrade solarnog punjača rezultat je povezivanja teoretskih i praktičnih znanja iz područja elektrotehnike, strojarstva i informatike, a u realizaciji su, uz profesore Zlatka Lečeka, Marka Markuliju, Pericu Hajdarovića i Jasminku Jelačić te voditelja školske radionice Dubravka Hozjaka, sudjelovali učenici koji se obrazuju u zanimanjima tehničara za računalstvo, tehničara za mehatroniku i strojarskog računalnog tehničara.

Projekt bi bilo gotovo nemoguće ostvariti bez podrške i donacija gospodina Franje Sobočana iz tvrtke Sobočan interijeri d.o.o i gospodina Zvonka Varge iz tvrtke Varga elektronik d.o.o. Poligon i klupicu za punjenje mobitela osvjetljavat će rasvjetni stup s LED žaruljom koji je donacija Metalske industrije Varaždin d.d. (MIV d.d.), a strujom će se napajati iz energije sunca.

Ovi projekti samo su još jedan dokaz da je Tehnička škola Čakovec odgojno-obrazovna ustanova koja potiče zdrave i inovativne projekte te aktivnosti svojih učenika i djelatnika, suradnju različitih sektora, kao i suradnju Škole i privrede. (TS)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije