Tehnička škola Čakovec: Djeca za djecu

Posjetom Centru za kulturu povodom Festivala o pravima djece učenici Tehničke škole Čakovec pokazali zanimanje za manifestaciju koja promiče važnost osiguranja i poštovanja dječjih prava

Uz održavanje Festivala o pravima djece, koji u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskim filmskim savezom i Centrom za kulturu Čakovec organizira UNICEF, članovi Vijeća učenika Tehničke škole Čakovec 26. listopada 2016. posjetili su Centar za kulturu Čakovec. Naši su razredni predstavnici imali prilike prisustvovati besplatnoj filmskoj matineji i odgledati najbolja filmska ostvarenja mladih iz Hrvatske i svijeta.

U snimanje kratkih filmova u kojima su iznijeli svoje poglede i shvaćanja o pravima djece upustili su se mladi iz srednjih škola diljem Hrvatske – Zagreba, Zaprešića, Karlovca, Dubrovnika i Gunje. Osim hrvtaskih, imali smo prilike odgledati i odlične kratke filmove iz Danske, Gruzije, BiH, Hong Konga, SAD-a, Kosova…

Svaki film bio je poučan na svoj način i nosio je snažnu poruku. Pravo svakog djeteta nije samo pravo na ono najosnovnije – na dom i hranu, već i na pažnju i ljubav, što je zapravo i najbitnije. Najviše mi se svidio animirani film o djevojčici koja je imala sve, ali ne i roditelje koji bi joj posvetili svoje vrijeme. Vidjeli smo i filmove koji su govorili o odnosu mladih u današnjem svijetu, filmove o pojedincima koji po nečemu odudaraju od općeprihvaćenih načela, stavova i razmišljanja, poput mladića koji je javno priznao svoju homoseksualnost i hrabro se suočio sa svim predrasudama koje to priznanje sa sobom nosi.

Važno je da svi prihvatimo sve, sa svim različitostima, osobinama, vrijednostima i manama. Mnoga djeca ni danas nemaju najosnovnija prava – pravo na obitelj, dom, ljubav, poštovanje, igru… Smatram da svi trebamo širom otvoriti oči i pomoći kako možemo. makar i jednom djetetu, jer djeca su naša budućnost.

Ova matineja potaknula nas je na razmišljanje o našem vlastitom angažmanu u aktualnom problemu. Iduće godine ponovo bismo rado posjetili filmsku matineju, a možda se i sami okušali u stvaranju vlastitog filma o pravima djece. (Nikol Novak, 4. ET)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije