Zatvorite postojeće obveze jeftinijim kreditom

U posljednjih nekoliko godina, prosječne kamatne stope su pale za 3 postotna poena. Refinanciranje starih dugovanja se isplati više nego ikada.

Potreba za refinanciranjem sve veća

Pad hrvatskog BDP-a dvanaest kvartala zaredom, dodatno potvrđuje agoniju hrvatskog gospodarstva. Rezultat je velika nezaposlenost i vrlo izazovna financijska situacija većine građana. Tipično za takvo razdoblje jest i pad prihoda zaposlenih građana, dok obveze kao što su krediti, kreditne kartice ili minusi po tekućem računu ostaju iste, ili se zbog “krpanja” kućnog budžeta dodatno povećavaju.

Nije rijetkost da su nekima od nas obveze veće nego što su nam primanja. Postavlja se pitanje što možemo učiniti kako bi rasteretili mjesečne obveze s ciljem oslobađanja dijela redovnih primanja za lakše “disanje” od prvog do prvog. Naravno, jedan od načina je da radimo na povećanju prihoda i smanjenju troškova, a drugi način je da novim kreditom rasteretimo postojeće obveze.

Novi kredit može predstavljati uštedu

Novim kreditom moguće je zatvoriti preostalu glavnicu jednog ili više starih kredita, ali i dug po kreditnim karticama, minusu po tekućem računu, sindikalnim pozajmicama ili ovrhama, s ciljem smanjenja mjesečnih kreditnih davanja. Iako nepopularan, novi kredit na duži rok može predstavljati i stvarnu uštedu, jer su prije svega nekoliko godina krediti plasirani sa značajnije višom kamatom, pa refinanciranje predstavlja zamjenu starih kredita s visokom kamatom za jedan kredit s nižom kamatnom stopom.

Naravno, preduvjet za ovakvo refinanciranje obveza je samostalna kreditna sposobnost, ili kreditna sposobnost sa sudužnikom. Osim toga, važno je da je maksimalan iznos novog kredita kojeg klijent može ostvariti dovoljan za zatvaranje ukupnog starog duga kojeg moramo ili želimo zatvoriti. U nastavku ćemo navesti nekoliko primjera refinanciranja kreditnih obveza.

Primjer 1. Zatvaranje starog kredita s visokom kamatom, novim kreditom niže kamatne stope

Ukoliko zatvaramo kredit starijeg datuma, ugovorenog prije novog Zakona o potrošačkom kreditiranju (koji spadaju u kategoriju nepovoljnih), novim kreditom koji imaju nižu kamatu i zanemarivu naknadu za obradu reguliranog zakonom od 2014, uz isti rok otplate, mogli bi dobiti vrlo pozitivan efekt uštede!

Primjer 2. Zatvaranje velikog broja malih kredita novim povoljnijim, uz značajno smanjenje mjesečnih kreditnih obveza

Osim starih kredita, istu stvar možemo napraviti i s kreditima novijeg datuma koji su često “porazbacani” na nenamjenske kredite, otplatu na rate, minus po tekućem računu, kreditne kartice, sindikalne pozajmice, a iznos svega zajedno što otplaćujemo na mjesečnoj razini, nekad može biti veći i od same plaće. Upravo je i naš savjet u takvoj situaciji da se refinancira sve zajedno jednim kreditom na duži rok otplate, prije nego što se postanemo neuredni po nekoj od obveza. To dovodi do brzog poboljšanja naše financijske situacije, te nam se oslobađa jedan iznos novca koji možemo iskoristiti za stvaranje kapitala, mirovinu ili studij djeteta. Vrijeme igra ključnu ulogu.

Potragu prepustite profesionalcima

Kreditni savjetnici Progreso grupe svakodnevno kombiniraju kreditne linije koje su trenutno ponuđene na tržištu, s ciljem pronalaska optimalnog rješenja koje zadovoljava želje i potrebe naših klijenata u skladu s njihovim mogućnostima. Dobar odabir kreditne linije, put je u dugoročno financijsko blagostanje, a često ostavlja i dovoljno prostora za početak dugoročnog partnerskog odnosa između klijenta i Progresa na temu planiranja i praćenja osobnih financija. Kao i sve drugo u životu, financije treba stalno pratiti, usklađivati i mijenjati. Jednom riječju – njegovati. Ono što je za klijenta optimalno danas, sutra više ne mora biti. Na tržištu je 357 kreditnih linija. Znate li koju odabrati?

Javite nam se, odvojite malo vremena za svoje financije i budite sigurni da u trenutku podizanja kredita preko Progreso grupe sigurno nije moglo bolje. Ukoliko želite pojednostaviti i ubrzati proces, ostavite nam svoje osnovne podatke u kontakt formi u nastavku, a mi ćemo vam se povratno javiti što prije možemo. Sretno!

Najnovije