Alpro Šardi: Priča o kvaliteti i uspjehu

Tvrtku Alpro Šardi, osobito u Međimurju, ne treba posebno predstavljati: u nešto više od 20 godina postojanja, poduzeće je od male radionice u garaži obiteljske kuće izraslo u jednog od najvećih proizvođača PVC i alu stolarije u Hrvatskoj, s zavidnim brojem izvedenih objekata širom naše zemlje, ali i u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj… Ukratko, priča o uspjehu koja još uvijek traje.

Danas, kad se hrvatsko gospodarstvo, a posebno građevinski sektor, nalazi u velikim teškoćama, Alpro Šardi stabilno posluje, investira, ulazi na nova tržišta. U čemu je tajna i ima li uopće tajne?

Gledati unaprijed

“Zapravo, ne radi se o nekoj nadnaravnoj mudrosti, nego o pravilnom usklađivanju nekoliko uzajamno povezanih čimbenika” – kaže nam Igor Vinko, prokurator tvrtke, “prije svega, neophodni su kvalitetni proizvodi i korektan odnos prema kupcima. Zatim, prepoznavanje i dosljedno zadovoljavanje trendova i potreba tržišta; za ovo je ponekad dovoljno malo proširiti vidike, pogledati “preko ograde”, vidjeti kako to rade uspješniji susjedi. Dodamo li tome praćenje razvoja tehnologije, investiranje u znanje i dobru organizaciju i – imamo cijelu formulu.”

Ovako izložen “recept” izgleda jednostavno, ali svaki poduzetnik zna da u praksi stvari postaju znatno kompliciranije. U poduzeću Alpro Šardi su na vrijeme shvatili da novo vrijeme traži nove pristupe, pri čemu “novo vrijeme” podrazumijeva mnogo toga: sve zahtjevnije i informiranije kupce, enorman rast konkurencije na objektivno financijski sve slabijem domaćem tržištu, stalne promjene zakonodavstva proteklih godina, pristupanje Hrvatske Europskoj uniji… Samo su dio popisa prepreka, ali i prilka za one koji ih znaju prepoznati. A Alpro Šardi zna.

Nekoliko godina prije pristupanja Hrvatske EU, tvrtka Alpro Šardi je, među prvima u zemlji, osigurala sve uvjete za CE označavanje proizvoda, što je bilo neophodno za izvoz u susjedne zemlje, tada već članice Unije. To je otvorilo nova tržišta, osiguralo posao u najtežem razdoblju hrvatskog graditeljstva, ali i omogućilo svojevrsno stjecanje iskustva i rutine na iznimno zahtjevnim tržištima.

Kad je CE označavanje i davanje izjava o svojstvima proizvoda postalo obavezno i kod nas, poduzeće Alpro Šardi je, za razliku od većeg dijela konkurencije, već bilo spremno i uhodano; zapravo, već je radilo po propisima koji su kod nas tek stupali na snagu i mnogima predstavljali potpunu nepoznanicu. To se, uz dugogodišnje posjedovanje ISO 9001:2008 certifikata i najsuvremenije, informatički kontrolirane procese proizvodnje, predstavljalo ogromnu komparativnu prednost, doma i u inozemstvu.

Stolarija za najviše zahtjeve

Suvremena stolarija mora kombinirati nekoliko, u osnovi kontradiktornih svojstava. Mora imati visok stupanj stabilnosti, biti trajna i izdržljiva, imati elegantan dizajn, ali i biti proizvedena na način koji troši najmanje prirodnih resursa, odnosno materijala i energije. Mora biti otporna na sve vremenske uvjete, ali i “prijateljska” prema okolišu. Mora biti inovativna, estetski privlačna i stalno pratiti tehnološka poboljšanja, ali i zadovoljiti uvjete ekonomičnosti u proizvodnji i konkurentnost na tržištu.

Na primjeru PVC stolarije možemo objasniti kako to funkcionira. Alpro Šardi je od samog početka svog djelovanja na ovom proizvodnom području autorizirani partner renomirane njemačke tvrtke Kömmerling, članice najvećeg europskog proizvođača PVC profila za prozore i vrata profine GmbH, pionira i tehnološkog lidera u branši još od prvog serijski proizvedenog PVC prozora u svijetu koji je izašao upravo iz ove kuće još davne 1954. godine.

Dugogodišnja i plodna suradnja, osim vrhunskih profila, osigurava i tehnološki know-how, kao i cjelovitu tehničku i marketinšku podršku. Danas u području PVC stolarije Alpro Šardi pokriva širok raspon tržišnih potreba, od sustava EuroFutur koji uz prihvatljivu cijenu znatno premašuje energetske i tehnološke zahtjeve hrvatskih i EU propisa, preko sustava za niskoenergetsku i pasivnu gradnju Kömmerling 88plus i Kömmerling 76, do jedinstvenih, fuzijskih kombinacija PVC-a i aluminija, patentiranih i višestruko nagrađivanih AluClip, AluFusion i AddOn sustava.

Zatim, tu je i velik izbor kliznih stijena, roleta, grilja i škura. Svi Alpro Šardi PVC sustavi nose oznaku greenline, što podrazumijeva bezolovnu, ekološku tehnologiju u svim fazama proizvodnje profila, prema najvišim europskim ekološkim standardima. Više o proizvodima tvrtke pogledajte na stranicama www.alpro-sardi.hr, a one najzanimljivije ćemo predstaviti i na stranicama portala eMeđimurje.hr u sljedećih nekoliko nastavaka.

Svojim sveobuhvatnim prozvodnim programom Alpro Šardi može zadovoljiti sve zahtjeve modernog tržišta – bilo da se radi o PVC ili aluminijskim sustavima, o novogradnji ili adaptaciji postojećih objekata, o obiteljskim kućama ili velikim investicijskim projektima.

U svakom slučaju zajamčena je najviša kvaliteta materijala i izrade, vrhunska usluga od savjetovanja kod ugovaranja, preko ugradnje do postprodajne podrške i individualan pristup svakom pojedinačnom kupcu.

Najnovije