Festival čipke

FESTIVAL SVETOMARSKE ČIPKE Ove subote dođite u Svetu Mariju i naučite kako se radi svetomarska čipka

Festival će se održati u subotu, 26. ožujka u vremenu od 14 do 18 sati u Domu kulture u Svetoj Mariji

Nakon što smo prošli vikend mogli posjetiti Festival keramike u Štrigovi, ove subote pridružite nam se u očuvanju svetomarske čipke. Naime, tijekom ožujka i travnja u Međimurju se održavaju festivali keramike, čipke i cekera kroz koje se predstavlja bogatstvo međimurske nematerijalne kulturne baštine, ali i sve ono što Međimurje ima za ponuditi. 

Na predstavljanju festivala, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, istaknula je da je ponosna što će svetomarska čipka dobiti na svojoj prepoznatljivosti te da je svetomarska čipka vrijedno kulturno dobro koje se mora uzdići na još viši nivo na razini Europe kao važan segment međimurske turističke ponude. Jedinstvena je po tome što se plete jednom niti na batiće, a u prošlosti se plela kao dio narodne nošnje Svete Marije, okolnih naselja, ali i Podravine.

Festival čipke je manifestacija u organizaciji projekta Interreg EU, Adrionet, Jadransko –jonske mreže autentičnih sela, JU REDEA, TZ Međimurske županije, općine Sveta Marija i udruge svetomarska čipka. Cilj je festivala očuvanje lokalnog tradicijskog identiteta i promocija kulturne baštine te će ovim festivalom čipka dobiti na zasluženoj prepoznatljivosti. Festival će se održati u subotu, 26. ožujka u vremenu od 14 do 18 sati u Domu kulture u Svetoj Mariji.

Nematerijalno kulturno dobro

Svetomarska čipka je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro od 2009. godine. Karakteristika svetomarske čipke je da spada među jednostavnije čipke koje se izrađuju s relativno malo batića – najčešće sa 6 pari, pa sve do 36 pari kod najzahtjevnijih uzoraka. Ono što čini svetomarsku čipku drugačijom od ostalih, je izrada jednom neprekinutom niti koju drži jedan par batića – dakle konac se ne smije spajati i poželjno je da se nigdje kod pletenja ne potrga.  

PROGRAM: 

– subota., 26. ožujka 2022. godine:

14:00 – 14:30 Etnografsko predavanje (Janja Kovač, kustosica i  voditeljica etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec i Ana-Marija Mustač, predsjednica udruge svetomarska čipka)

14:30 – 16:30 Radionice izrade svetomarske čipke za djecu i odrasle 

17:00 Predstavljanje “Slatke čipke” gastro deserta 

– U sklopu festivala održati će se izložba čipkarskih radova, odjeće s dodatkom detalja od čipke dizajnerice Gabrijele Kanižaj te likovnih radova djece iz OŠ Sveta Marija.
Čipkarice iz udruge svetomarske čipke demonstrirati će postupak izrade svetomarske čipke
– Glazbeni program: Lea Šprajc




 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije