18. i 19. ožujka

FESTIVAL KERAMIKE Dođite i uvjerite se zašto Štrigova postaje pravi mali gradić keramike

Festival keramike Štrigova je manifestacija u organizaciji projekta Interreg EU, Adrionet, Jadransko – jonske mreže autentičnih sela, JU REDEA, TZ Međimurske županije, općine Štrigova, TZ Štrigova i Oblikovne likovne radionice Plemenitaš.

Kroz projekt, općina Štrigova predstavlja se s Festivalom keramike, kao jačom stranom novog sadržaja za razvoj kulturnog turizma zato što je na njenom području povećana aktivnost keramičkih djelatnosti te je u tome Štrigova jedinstvena u Međimurju.

Postoje tri umjetnička punkta: kod umjetnice Jelene Valkaj, keramičarke Rahele Mikec i  mr.art. Vesne Osojnički, a ponose se još i Galerijom na otvorenom s dijelima keramičkih skulptura u Grabrovniku 139 te pješačkom stazom Terra Historica.

Organizira se Festival keramike Štrigova u trajanju od dva dana

Program počinje u 10 i traje sve do 18 sati.

Konkretno, u Grabrovniku 139, Štrigova, 18. ožujka od 16:00h svi su pozvani da prisustvuju:

  • otvorenju Ateljea mr.art Vesne Osojnički, akad. kiparice,
  • predstavljanju Galerije na otvorenom, namijenjena turistima, šetačima staze Terra Historica, a čine je skulpture postavljene uz cestu u Grabrovniku 139.
  • predstavljanju podružnice Oblikovne likovne radionice Plemenitaš, registrirane u Ministarstvu kulture RH

Gosima će biti prezentirana inicijativa gradova keramike RH kao nacionalne mreže, koja bi se udružila u asocijaciju gradova keramike EU, a na prijedlog Štrigove – Gradića keramike.

Dom kulture Štrigova, 19. ožujka

Idućeg dana, 19. ožujka, u unutarnjem i vanjskom prostoru Doma kulture Štrigova s nizom događanja umjetničkog prikaza keramičkog oblikovanja i tehnika pečenja predstavit će se 15 sudionika iz raznih dijelova Hrvatske. Grupe i udruge keramičara iz Zagreba i Varaždina udružit će se s ciljem kako bi posjetiteljima prikazali obilje keramičkih umjetničkih djela i predstavili se kroz multimedijalne prezentacije.

Osim toga, posjetiteljima će na raspolaganju za razgledavanje biti i izložba tradicijskog posuđa Štrigovskog kraja koje je bilo dio svakodnevnog konzumiranja i pripreme hrane. 

Manifestaficiji će svoj doprinos dati i učenici  2. razreda, smjera ‘Dizajn keramike’, odjela Likovne umjetnosti i dizajna pri Graditeljskoj školi.  Učenici će demonstrirati nastanak keramike na lončarskom kolu te prezentirati radove učeničke zadruge.

Pozivamo posjetitelje i turiste da posjete ovu manifestaciju s obiljem novih kreativnih spoznaja i time doprinesu njenom cilju, odnosno stvaranju identiteta Štrigove kao “Gradića keramike“. Svim posjetiteljima omogućit će se osjet dodira gline, a i mogućnost da postanu vlasnici nekog keramičkog umjetničkog rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije