ecipele

SPORTSKA OBUĆA Koje cipele biste trebali ponijeti sa sobom kada planirate aktivan odmor?

Istraživanje je pokazalo kako se više sjećamo aktivnog nego pasivnog godišnjeg odmora jer zapravo sjećanje čine iskustva koja doživljavamo. Kako bi vam iskustva bila pozitivna i ovog ljeta, ako ste ljubitelji aktivnog odmora, evo bez čega ne biste smjeli krenuti na put!

Po kojem principu ljetujete? Volite jednu bazu, ali i mogućnost da s te točke obiđete okolicu?! Još kad su vam ‘pri ruci’ Nacionalni parkovi, parkovi prirode, brojne atrakcije i izleti, eto prilike da provedete lijep, sadržajan i aktivan odmor. Mnoga su istraživanja pokazala kako upravo aktivan odmor bolje odmara od pasivnog, odnosno da iskustva koja stječemo na putovanjima koja ne podrazumijevaju boravak na jednom mjestu odmora odmara dušu i tijelo. O takvim odmorima se više priča nego o ljenčarenju na jednoj plaži s ustaljenim ritualima svakog dana.

Spadate li baš u takve tipove, koji prije odlaska na godišnji odmor naprave plan i program aktivnosti, ubacujući nekoliko izleta koje je lako obići s mjesta na kojem ljetujete ne zaboravite u svoj kofer staviti ono bez čeka ne možete – kvalitetnih tenisica koje imaju performanse prilagodljive svim podlogama po kojima ćete se kretati.

Kome je namijenjena sportska obuća?

Visokokvalitetna sportska obuća namijenjena je i sportašima i rekreativcima, a u mnoštvu modela odaberite onaj koji odgovara vašoj osobnosti i želji za istraživanjem. Boravite li primjerice u gradu iz kojeg su organizirani izleti brodom kvalitetne platnene tenisice s potplatom koji ima protu klizajuće svojstvo odličan su izbor i dopuna laganoj odjeći koju ćete nositi. Nakon istraživanja otoka, muzeja, novih mjesta i vidikovaca, u ovakvim ćete tenisicama lako doći i do osamljene plaže na kojoj ćete potražiti osvježenje. Ne želite li odustati od sportskih aktivnosti, pa jutra započinjete trčanjem nekoliko kilometara nakon čega uživate u mirnom moru dok svi još spavaju, ne zaboravite ponijeti adekvatne tenisice u kojima i inače trčite. Kupite li nove koje želite istestirati tijekom godišnjeg odmora, prije puta dobro isprobajte kako vam se ne bi dogodilo da vas nažuljaju i prisile na apstinenciju od sporta.

Za one koji vole prirodu, ali i spajanje planinske i mediteranske klime u fokusu je ozbiljnija trekking obuća s kojom ćete lako krenuti i u planine, istražiti nacionalne parkove i parkove prirode. Za razliku od sportske obuće, koja je zapravo prilagodljiva različitim sportovima, modeli za trekking imaju osnovni cilj – sačuvati stopalo sigurnim tijekom svladavanja različitih šumskih puteljaka i planinskih staza. One su kompaktne, deblje, pa ih je dobro nositi i uz odgovarajuće čarape za planinarenje. Kad ih budete obuvali prije odlaska na izlet, u odnosu na minimalizam koji vam je potreban za odlazak na plažu, deblje su i toplije pa ih obujte netom prije početka planinarenja.

Na što još morate paziti prilikom pakiranja odjeće za aktivni odmor?

Uz obuću važna je i odjeća. Ne zaboravite da razlike između temperatura na vašoj plaži i u planinarskom domu kojeg planirate posjetiti može biti i viša od 20 stupnjeva. Zato uz svoju obuću za aktivan odmor svakako ponesite i slojevitu, topliju odjeću, šuškavac jaknicu koja će vas zaštiti od kiše i ruksak u kojeg ćete staviti vodu i nešto hrane koje trebate na izletu. I da, ne zaboravite na čarape koje ćete nositi uz tenisice, upravo su to detalji koji često ostaju zaboravljeni kod kuće!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije