Podolnjak najavio tužbu: ‘Objavljeno je brdo laži, a mene nisu ni zvali’

Saborski zastupnik iz redova Mosta i varaždinski nezavisni gradski vijećnik Robert Podolnjak najavio je da će zbog klevete tužiti Jutarnji list, nakon što je u nedjeljnom izdanju tog dnevnika objavljen članak koji ga diskreditira, a spominje se i uloga njegove supruge u nekim navodno spornim poslovnim aktivnostima.

– Objavljeno je brdo laži, a novinarka mene nije ni zvala. Naravno, tužit ćemo Jutarnji zbog klevete, jer su iznijeli laži, ali njima je to očito nevažno. Oni su cilj postigli sada, a dok sudski proces završi to politički neće više biti važno – napisao je Robert Podolnjak javno na svom Facebook profilu.

‘Most dirnuo u osinje gnijezdo’

U nastavku tumači kako je ovaj članak u nacionalnom dnevniku potaknut time što su saborski zastupnici Mosta ‘dirnuli u osinje gnijezdo’ i ‘potpuno poremetili pravila političke igre na ovim prostorima u posljednjih 25 godina’. Stoga ih, smatra Podolnjak, ‘jednostavno treba na svaki mogući način diskreditirati’.

– Pritom se ne biraju sredstva. Vodi se otvoreni rat oko vlasti u državi. Proturaju se ustavne interpretacije koje bi ovoj ili onoj strani omogućile prednost. Sve državne institucije – Sabor, Vlada, Predsjednica i Ustavni sud dovode se u potencijalni ustavni sukob koji bi zemlju mogao dovesti do krize kompletne državne vlasti. A mediji u tome igraju vrlo važnu ulogu. Danas sam zabrinutiji za svoju zemlju više nego ikada ranije – zaključuje Podolnjak.

Kupila po 13 eura, prodala po 62 eura kvadratu

Nacionalni dnevnik u svome diskreditirajućem članku kao središnji Podolnjakov krimen ističe poslovne transakcije nastale nakon što je njegova supruga od Grada Varaždina 2004. godine kupila zemljište u Zoni malog poduzetništva u Jalkovcu. Iva Podolnjak, odnosno njena tvrtka Piprom, piše Jutarnji i objavljuje faksimil ugovora, kupila je to zemljište po povlaštenoj cijeni od 13 eura po kvadratu, da bi ga tri godine kasnije navodno prodala tvrtki Gramat po jediničnoj cijeni od 62 eura.

I nema tu ničega spornoga, osim toga što je u slučaju prodaje, piše Jutarnji list, pravo prvokupa zbog nastalih okolnosti imao Grad Varaždin, no Piprom Gradu nije ponudio kupnju. Tako se bar tvrdi u navedenome članku, ali u zanimljivoj konstrukciji:

– U Varaždinu imaju razloga sumnjati da je Iva Podolnjak izlazak iz svojih financijskih dubioza pronašla u prebijanju duga s Gramatom, kojemu je prepustila zemljište mimo odobrenja Grada i njegova prava prvokupa. Upućeni tvrde da je 21. ožujka 2007. sklopila novi ugovor s Gramatom kojim im ustupa vlasništvo nad česticom 424/II u Poslovnoj zoni i pritom je Gramat u tom aranžmanu kvadrat koštao 62 eura – tri puta više od cijene koju je platila Iva Podolnjak.

Za tu tvrdnju, dakle, Jutarnji se poziva na ‘dobro upućene’, a odmah u nastavku citira Tomislava Bogovića, savjetnika u Odjelu za gospodarstvo i međunarodne poslove Grada Varaždina, koji kaže:

– I danas se tvrtka Piprom vodi kao vlasnik zemljišta.

Čehok kaže da je Grad platio Podolnjaku doktorski studij

Spominje Jutarnji u svome članku i javnosti poznati napad na Roberta Podolnjaka HDZ-ovog zastupnika i bivšeg predsjednika Gradskog vijeća Ivana Hermana, koji ga je optužio da je do svoje pozicije na Pravnome fakultetu došao zahvaljujući Ivanu Čehoku.

Dekan u vrijeme Podolnjakova zaposlenja na tome fakultetu Branko Smerdel bio je tada demantirao iznesene optužbe, rekavši da to nije istina i da on čak nikada nije ni upoznao Ivana Čehoka. No, u članku u Jutarnjem citira se bivši gradonačelnik Čehok u nešto drugačijem kontekstu, vezano uz činjenicu da je Grad Varaždin Podolnjaku platio doktorski studij.

– Ali nije Podolnjak bio jedini. Podržavao sam svakoga tko se trudio i htio nešto raditi – prenosi Jutarnji Čehokovu izjavu.

‘Znamo kako se radi javni natječaj, pa nismo pali s Marsa’

Nacionalni dnevnik u svome članku također iznosi transkript zapisnika sa zajedničkog sastanka za rješavanje međusobnih odnosa Grada i Davora Patafte od 5. ožujka 2012. godine.

– U zapisniku je ostao zabilježen Podolnjakov prijedlog: ‘Znamo kako se može napraviti javni natječaj. Zahtijeva se ono što se zahijeva, traži se ono što se traži. Nemojte sad, pa nismo pali s Marsa. Hoćete kupiti takav i takav auto, dat ćete u natječaj takve i takve specifikacije i kupit ćete takav i takav auto. Dakle…’ – tako piše Jutarnji, no nejasan je kontekst te izjave. Vijećnicima s kojima su novinari Jutarnjeg razgovarali nisu navedena imena i prezimena.

Podolnjaka se nastojalo diskreditirati i njegovim čestim promjena političkih suradnji. Činjenično smo i sami nedavno pisali o njegovoj političkoj povijesti, kao i o, po mnogima, nebitnome pitanju promjene prezimena 1992. godine. No upravo time se Podolnjaka vrlo često nastoji diskreditirati. U članku Jutarnjeg lista zanimljivo tumačenje iznosi Krunislav Olujić, nekadašnji predsjednik Vrhovnog suda.

– Uostalom, kako bi za predsjednika Sabora mogla doći osoba koja je imala tako veliku krizu identiteta i svog osobnog statusa da je mijenjala prezime? – citira se Olujić u Jutarnjem listu.

Na naš poziv da se osvrne na netočnosti objavljene u Jutarnjem listu, Podolnjak je odgovorio kako će sve pokrenuti preko odvjetnika te da neće osobno odgovarati na upite. Trenutno prikuplja, kaže, još neke dokumente koji su mu potrebni radi demantija.

> Tko je Robert Podolnjak: Surađivao i sa Čehokom i s Ilčićem i s U ime obitelji

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije