Ljubo Jurčić: Hrvatska se može oporaviti za dvije godine

Koalicija rada i solidarnosti, u organizaciji Međimurske stranke i Dijane posavec, nezavisne kandidatkinje, predstavila je Dvorani političkih stranaka u Čakovcu svoj plan i program gospodarskog oporavka Hrvatske.

Tako je osnove programa koji bi u dvije godine oporavili hrvatsko gospodarstvo prezentirao dr. sc. Ljubo Jurčić. – Prvo što je potrebno donijeti,kazao je Jurčić, su mjere za povećanje proizvodnje u postojećim kapacitetima, one će dati efekt u roku godinu do dvije dana. Tako se proizvodnja može povećati do 20 posto. Potom se moraju donijeti mjere za izgradnju novih kapaciteta u postojećim djelatnostima, što će dati efekt za 2-5 godina, dok za stvaranje novih djelatnosti treba više od pet godina.

Kada je riječ o industriji, tu Jurčić ističe kako Hrvatska ima visokokvalitetna znanja u raznim područjima. U svijetu i Europi se te proizvode kao produkt našeg znanja da koristiti u stotinama milijardi eura. Slovačka i Češka su uzele dio tog tržišta, a Hrvatska bi bez problema tu mogla participirati s desetak milijardi eura u roku 5-6 godina.

Jedan od prijedloga vezanih uz reforme u gospodarstvu su i umirovljenici. -Ja bih dao, kazao je Jurčić, svakom umirovljeniku vaučer od 1000 kuna koji može potrošiti u hrvatskom hotelu van sezone. To bi bilo oko milijardu kuna, ali bi sačuvalo zaposlenost izvan sezone. Druga jednostavna mjera su bonovi za topli obrok radnika od recimo 20 kuna dnevno, koji bi bili trošak za poslodavca, a ne bi ulazili u prihod radnika i mogli bi se trošiti samo u registriranim objektima.

Isto tako u Jurčićevoj strategiji se izrađuje sustav koji bi najvećim dijelom automatizmom odstranio nesposobne. Naime, vidljivo je da u javnim poduzećima prema njihovim tehnologijama proizvodnje i poslovanja ima značajan broj prekobrojnih,koji su zreli za otkaz. No, to mora biti usklađeno s povećanjem broja radnih mjesta u proizvodnim djelatnostima. Glavni makroekonomski cilj je, ne povećavati broj nezaposlenih, a što više zaposlenih rasporediti tamo gdje su najefikasniji.

Za dosadašnju vladavinu Kukuriku koalicije kazao je kako bi bilo puno bolje da ništa nisu radili jer bi već 2012. izašli iz krize. Ono što govore, da Hrvatska raste nije točni ni korektno, jer Hrvatska gospodarski tone, i to zahvaljujući njihovim odlukama o povećanju cijena energenata i PDV-a na 25 posto. Samo zbog povećanje PDV-a potrošnja je pala za pet posto, odnosno desetak milijardi kuna.

Na kraju, Jurčić je istaknuo kako sve mjere i propise koje imaju u planu donijeti za kratki, ali i duži rok, trebalo bi donijeti tijekom sljedeće godine. 2017. godine većina propisa trebala bi stupiti na snagu, kako bi s praktičnim mjerama bilo moguće usput zaustaviti krizu, i krajem te godine već govoriti o nekakvom dugoročnom stabiliziranju krize hrvatske ekonomije i gospodarstva, nakon čega bi trebao uslijediti dugoročni i stabilan razvoj.

Najnovije