Koalicija rada i solidarnosti poštuje načelo ravnopravnosti spolova

Na konferenciji za medije, u organizaciji Međimurske stranke i nezavisne kandidatkinje Dijane Posavec danas je bilo riječi o zastupljenosti žena na izbornim listama za predstojeće parlamentarne izbore.

Naime, Zakonom o ravnopravnosti spolova određeno je da su političke stranke dužne poštivati načelo ravnopravnosti spolova. Prilikom predlaganja kandidata za Hrvatski Sabor tako je nužno voditi računa o zastupljenosti oba spola i to u minimalnom omjeru 60 prema 40 posto pod zastupljenosti spola što su u pravilu žene. Ne postupanje po toj odredbi kvalificira se kao prekršaj za koji je predviđena kazna od 50.000 kuna po izbornoj jedinici.

Koalicija rada i solidarnosti u kojoj se nalazi 14 političkih stranaka obavezala se poštivati načelo ravnopravnosti spolova kao i osnovna ljudska prava, kazala je tom prigodom Posavec. – Naša koalicija je u svih 11 Izbornih jedinica zadovoljila ovu zakonsku kvotu od 40 % podzastupljenog spola. Od 166 liste, 33 liste ne zadovoljavaju ovu zakonsku obavezu.

U tome prednjače Domoljubna koalicija i koalicija Hrvatska raste koja od 10 Izbornih jedinica ne zadovoljavaju kvotu od 40 % žena u 5 izbornih jedinica.

– Dakle sam predlagatelj Izbornog zakona ne poštuje zakon i propis koji donosi, kazala je Marija Jelinčić predsjednica Demokratske stranke žena, treća na listi koalicije Rada i solidarnosti.
Radi se dakle o hrvatskoj praksi da se zakoni i propisi donose deklarativno, a ne da bi se primjenjivali.

Kazna za prekršaj njima nije problem jer oni iz proračuna dobivaju desetke milijuna kuna i ta ‘ sitnica ‘od 250.000 ili 500.000 kuna njima ne predstavlja nikakav problem jer samo zatvore krug vrativši, taj za njih sitan iznos natrag u proračun. Male i nove stranke zadovoljavaju zakonske obaveze, odnosno kvotu od 40 % žena jer je to za njih ogroman novac koji oni sebi ne mogu priuštiti, ali i zbog toga što su puno savjesnije.

Demokratska stranka žena je na prethodnim izborima, s obzirom na strukturu članstva, programe i programska načela , imala na listama 60 do 80 pa i 100% žena i tako popravljala statistički podatak o sudjelovanju žena na izbornim listama. -Mi smatramo, nastavlja Jelinčić, da kvotama nećemo polučiti veću zastupljenost žena već samo privid da su žene više zastupljene jer ih se stavlja na neatraktivna mjesta na listama, odnosno na samo začelje. S toga se DSŽ zalaže za stvarnu participaciju žena u vlasti odnosno za 40 % ženskih ruku u Hrvatskom Saboru.

Naš krajnji cilj je 51% participacije žena u vlasti jer je to postotak kojim žene participiraju i u ukupnom broju stanovnika u Hrvatskoj. Za predstojeće izbore tako se ponovo vidi tko su ti stvarni ‘zagovornici’ ženskih prava, stoga mi žene, jedna drugoj moramo biti potpora, a ne konkurencija i nekakva vrsta moguće prijetnje, zaključile su Dijana Posavec i Marija Jelinčić.

Najnovije