Zoran Milanović: Država će pomagati izgradnju škola u Međimurju, ali…

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, danas su posjetili Međimursku županiju, prigodom čega su obišli gradilište nove sportske dvorane Osnovne škole u Orehovici, lokaciju izgradnje osnovne škole i sportske dvorane u Pribislavcu, a prvi dio posjeta su završili obilaskom Gospodarske zone u Svetom Martinu na Muri.

Tako su u Orehovici mogli čuti kako je Međimurska županija osigurala 3 milijuna kuna za nastavak radova koji traju već devet godina, a sada se očekuje i dodatna financijska pomoć države.

– Pomoć već dobivaju i dobit će je, kazao je premijer Milanović. Ja sam premijer četiri godine, a vjerujem da ću biti još četiri, no za ono što je bilo ranije ne mogu odgovarati. Kada je riječ o Pribislavcu (novoj školi i dvorani) treba reći da je ovo ozbiljno gradilište, ozbiljna investicija od 35 milijuna kuna, koja će biti sprovedena u suradnji županije i države. Svatko će dati svoj udio (malo županija, malo država) i ne bi trebalo biti nikakvih problema da škola i prateća dvorana uskoro budu u potpunosti izgrađene i u funkciji za koju su namijenjene.

S obzirom na to da je investicija vrijedna 35 milijuna kuna, čini se da je doista malo ovih šest milijuna kuna koje je dala država. O tomu može li se u Pribislavcu očekivati malo više državnih novaca, premijer Milanović je kazao da se može, ali…

– Ovo je prije svega županijska, a ne državna škola, tako da je sve ovo dio one priče u kojoj bi se ubuduće županijama, gradovima i općinama trebalo ostavljati više novaca, jer ovo prosjačenje novaca od države, županije i gradove dovodi u jedan vrlo ponižavajući položaj. Bilo bi danas bez veze reći da smo mi ovdje danas došli i rekli Međimurcima da smo im poklonili 6 milijuna, njihovih kuna.

Te odnose treba što prije postaviti na jasne osnove, država se treba baviti državnim poslovima, a ovo bi trebali biti poslovi za koje bi lokalne vlasti trebale imati dovoljno novaca, kako ne bi trebala u Zagreb dolaziti ‘prositi’ svoj novac. To je u potpunosti krivo, no tu stvar smo takvu naslijedili, ali ćemo je pokušati što prije promijeniti. Ja Hrvatsku, nastavlja Milanović, u bliskoj budućnosti više ne vidim uređenu kao do sada, gdje je sve u Zagrebu, i za sve je potrebno odlaziti u Zagreb. Novac treba direktno ići lokalnoj samoupravi, samo treba vidjeti koliko kome i na koji način.

Ovo su hrvatske škole, u koje idu hrvatska djeca

Na pitanje o specifičnostima osnovnih škola u Pribislavcu i Orehovici koje pohađa puno djece romske populacije, premijer je kazao kako su to hrvatske škole u koje idu hrvatska djeca. Romi su nacionalna manjina, ali su hrvatski građani tako da tu ne radim, niti bi trebalo raditi nekakve razlike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije