JEŽEVA KUĆICA

FOTO Ruksak (pun) kulture donio Ježevu kućicu učenicima OŠ Vladimira Nazora Pribislavec

- Naša Ježeva kućica ostat će trajno sjećanje na ovo kreativno i zabavno kulturno druženje - poručuju iz škole

Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec prijavila se za sudjelovanje u programu Ruksak (pun) kulture te je odabrana za provođenje istog u 2019. godini. 
Ruksak (pun) kulture program je koji zajednički provode Ministarstvo kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a isti omogućava usvajanje i približavanje umjetnosti i kulture djeci i mladima koji žive u sredinama s ograničenom dostupnosti kulturnim i umjetničkim sadržajima.

Program služi kao dopunski program potpore kurikulu u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, a obuhvaća programske djelatnosti kazališne, filmske, glazbene, plesne i likovne umjetnosti, književnost, baštinu te programe studenata umjetničkih akademija. Program provode profesionalni umjetnici i studenti umjetničkih akademija uz mentorstvo profesora.

U srijedu, 8. svibnja 2019. godine, u školi je održana radionica za učenike 1.a i 1.b razreda pod nazivom Nacrtaj mi priču, a koju su izvele arhitektica Iva Šimić Erjavec i krajobrazna arhitektica Kaja Šprljan Bušić

Nacrtaj mi priču je program interdisciplinarnih arhitektonskih i krajobrazno-arhitektonskih radionica kojima se djecu u školi želi potaknuti na razmišljanje o prostoru i vlastitoj okolini. Cilj radionice je bio da se na djeci primjeren i zabavan način osmisli i izradi kreativni vanjski prostor za igru povezanu s poznatom pričom.
Ne početku radionice, arhitektice su s djecom razgovarale o tome tko je arhitekt i krajobrazni arhitekt te što oni rade, a nakon toga je knjižničarka motivirala učenike za slušanje priče Ježeva kućica.

Nakon slušanja priče, arhitektice su razgovarale s učenicima o mjestima koja se spominju u priči i što je to tlocrt. Zatim su učenici bili podijeljeni u tri skupine koje su uz pomoć pripremljenih osnovnih geometrijskih likova i linijskih struktura izrađivale tlocrt mjesta radnje iz priče. Učenici su planirajući i radeći tlocrt postali pravi mali arhitekti, a u radu su im pomagale arhitektice, njihove učiteljice Nikolina Košir i Darinka Trajkova Vuković i knjižničarka, a vjeroučiteljica Miroslava Novak sve je bilježila svojim fotoaparatom.

Nakon završetka izrade tlocrta, predstavnici svake skupine predstavili su rad svoje skupine. Arhitektice su prenosile tlocrt, u prilagođenom obliku i mjerilu, na vanjski prostor, ispred ulaza u školu i oslikavale poligon za igru na otvorenom koristeći trajne boje. Naša Ježeva kućica ostat će trajno sjećanje na ovo kreativno i zabavno kulturno druženje.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije