Darko Dania: Općina Nedelišće poželjno je mjesto za život i gospodarska ulaganja

Općina Nedelišće proslavila je svoj dan dan . Tim povodom u velikoj dvorani Nacionalnog gimnastičkog centra Aton održana je i svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj se općinski načelnik Darko Dania osvrnuo na najvažnije ostvarene projekte u minulom razdoblju kao i ono što je tek u planovima za ovu godinu.

Tako je Dania posebno istaknuo početak projekta Aglomeracije Čakovec, izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda u preostalih osam naselja koja će završiti krajem iduće godine, kada će početi sanacija prometnica i rješavanje oborinske odvodnje. Nakon dobivanja državnog zemljišta za gospodarsku zonu Goričica u intenzivnoj je fazi projektiranje i priprema tehničke dokumentacije te je načelnik izrazio nadu da će na proljeće iduće godine ona biti spremna za prihvat investitora.

Nadalje, u suradnji s Hrvatskim vodama projektira se rekonstrukcija nasipa u Pušćinama i Gornjem Hrašćanu te izgradnja odvodnog kanala koji će zaštititi naselja Dunjkovec i Pretetinec Zbog svega onoga što je napravljeno Općina Nedelišće poželjno je mjesto za život ali i za ulaganja koja će nam kroz godine donijeti samo boljitak, završio je Dania.

Predsjednik OV Mladen Posavec: Osim sredstava potrebno nam je i više zajedništva

Predsjednik Općinskog vijeća Mladen Posavec također je u prigodnom govoru istaknuo nekoliko činjenica vezanih uz rad samog vijeća. -Utvrđujući zakonske okvire po kojima će postupati izvršna vlast, kao i naša profesionalno ustrojena općinska uprava, kazao je Posavec, Općinsko vijeće donijelo je niz odluka i zaključaka, a svakako najznačajniji u tome je općinski proračun koji financijski utvrđuje smjer rada i razvoja u svim segmentima, od našeg funkcioniranja, do društvenog života, komunalnih djelatnosti i stvaranja preduvjeta za poboljšanje gospodarskog okruženja jer bez rasta gospodarstva nema napretka niti u jednom segmentu.

U tom su smislu prošlogodišnji proračun od dvadesetak milijuna kuna, kao i ovogodišnji planiran u iznosu od 46 milijuna kuna upravo razvojni, i to počevši od ulaganja po svim našim naseljima, održavanja i gradnje komunalne infrastrukture do stipendiranja studenata, pomoći socijalno ugroženim sugrađanima, kao i ulaganja u programe javnih potreba u kulturi, sportu i udrugama. U svemu tome, osim sredstava kojih nikada nije previše, treba nam i nešto više zajedništva i optimizma za što nam je zdravi primjer vitalna baka Marija Topolnjak iz Dunjkovca koja je početkom godine proslavila 104. rođendan poručivši nam da se ne treba zbog svega i svačega “sekirati i jemati k srcu”.

Potpredsjednica sabora, međimurski župan i predsjednik Skupštine Međimurske županije Nedelišće naveli kao primjer drugim jedinicama lokalne samouprave

Potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec u svom se govoru osvrnula na promjene koje su se tijekom protekle 22 godine od njezinog osnutka dogodile u naseljima Općine Nedelišće. –Toga ne bi bilo i bez rada Općinskog vijeća te izabranog rukovodstva koji su u tom smislu morali donijeti određene odluke i preuzeti odgovornost, te njihove povezanosti s građanima i viđenja njihovih potreba, kazala je Zgrebec i podsjetila vijećnike i rukovodstvo kako su izabrani na određeni mandat te da trebaju biti svjesni kako su na svojim položajima zbog ljudi i pred njima odgovaraju za sve učinjeno ili propušteno.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak istaknuo je kako je ponosan što živi sa svojom obitelji u sredini koja može biti primjerom u razvoju i rezultatima na svim područjima drugim jedinicama lokalne samouprave. Podsjetio je i na važne projekte, kao što su izgradnja Centra za kulturu i nove zgrade osnovne škole u Nedelišću, te južne obilaznice Nedelišća, koji će pridonijeti daljnjem napretku društvenog i gospodarskog života općine.

Međimurski župan Matija Posavec kazao pak je kako će Županija stati iza općinskih projekata rekavši kako ni Općina niti Županija nemaju mogućnosti same svojim proračunskim sredstvima ostvariti spomenute veće projekte već će za to trebati zajednički aplicirati prema ministarstvima i određenim fondovima.

Zaslužni pojedinci i tvrtke primili su najviše općinsko priznanje – Plakete Općine Nedelišće za 2014. godinu

Na sjednici su uručena najviša općinska priznanja koja su nagrađenima uručili predsjednik Općinskog vijeća Mladen Posavec te načelnik Darko Dania. Plakete su tako primili Zlatko Marciuš iz Nedelišća za dugogodišnji uspješan rad i osobit doprinos u razvoju vatrogastva, društvenom djelovanju i razvoju Općine Nedelišće, Ivica Paić iz Nedelišća za dugogodišnji uspješan rad i osobit doprinos u razvoju školskog obrazovanja i društvenom djelovanju u Općini Nedelišće, MIP WEYLAND d.o.o. Pušćine za osobit doprinos u razvoju i promociji poduzetništva u Općini Nedelišće, te KRIKA, obrt za proizvodnju i usluge, Nedelišće, za osobit doprinos u razvoju i promociji obrtništva u Općini Nedelišće. U ime nagrađenih zahvalio je Ivica Paić.

U pratećem kulturno-umjetničkom programu nastupio je Puhački orkestar Općine Nedelišće. Okupljeni su mogli razgledati izložbu o 30 godina smotre Međimurske popevke, kao i radova nastalih za vrijeme prve likovne kolonije organizirane u sklopu obilježavanja Dana Općine Nedelišće.

Spomenimo na kraju i to da je na sjednicu Općinskog vijeća po prvi put stigao i jedan ministar – Boris Lalovac. Osim njega, tu su bili i potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec, saborski zastupnici Nadica Jelaš, Dubravko Bilić, Mario Moharić i Mario Habek, međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, zamjenik ministra kulture Alen Kajmović, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač, predstavnik skupštine Općine Osečina Nenad Stevanović (Srbija), župan Središča ob Dravi Jurij Borko, župnik župe Presvetog Trojstva Nedelišće preč. Nikola Samodol i župni vikar vlč. Nikola Markušić te župnik župe pohoda Blažene Dječice Marije Macinec vlč. Stjepan Markušić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije