Zašto inicijativa “Za referendum” skuplja potpise za referendum?

Građanska inicijativa “Za referendum” sastavljena od 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva započela je akciju prikupljanja potpisa za referendum kojim će se tražiti smanjivanje broja potrebnih za raspisivanje referenduma na 200 000 potpisa, te prikupljanje potpisa birača na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće javno okupljanje.

– Novi zakon koji je u saborskoj proceduri na prvom čitanju uređuje prikupljanje potpisa isključivo u uredima državne uprave i putem sustava e-građani čime će se otežati ili čak onemogućiti prikupljanje potrebnog broja potpisa. Također ne predviđa brojčano iskazivanje potpisa birača, što ostavlja veliki prostor za manipulaciju. Prijedlog novog zakona donosi još niz nepovoljnih odredbi, ali ove dvije su temeljne. Njihovim izmjenama izgubio bi se smisao prava na referendum.

Važnost ove akcije je u tome da se održi mogućnost neposrednog odlučivanja građana, jer nove izmjene tome ne doprinose. Iz tog razloga pozivamo žitelje Međimurja da u što većem broju svojim potpisima daju podršku ovoj inicijativi. Jednako tako tako zahvaljujemo svima koji su svojim potpisima već iskazali svoju podršku ovoj inicijativi, ističe Irena Levačić koordinatorice Građanske inicijative za Međimursku županiju čiji su članovi uz podršku Hrvatskih laburista iz Međimurja u subotu u centru Čakovca prikupljali potpise.

Petra Kovačić iz Laburista tom je prilikom kazala:

“Kako je referendum je u većini modernih demokratskih država osnovni oblik neposredne demokracije i izravan oblik izražavanja volje građana o pitanjima od osobite važnosti za užu ili širu zajednicu, neizmjerno je bitna što veća podrška ovoj inicijativi “Za referendum” upravo sada kada nam zakonski prijedlog referendumske regulative, umjesto da olakša inicjative za održavanje referenduma, to dodatno otežava te prestavlja očitu namjeru da se građanima onemogući sudjelovanje u referendumskim inicijativama jer institut referenduma u sebi krije opasnost da se građani organizirano odupru odlukama vladajuće većine i glasno iskažu otpor politici s kojom se ne slažu.

Laburisti su već 2010. godine predlagali da se broj potrebnih glasova za referendum sa dosadašnjih 10 % smanji na 200.000 tisuća jer smatramo da je ta brojka sasvim dovoljna da se vidi ima li inicijativa potrebnu podršku građana. Jedna smo od zemalja sa najstrožim uvjetima za provođenje referenduma, što po pitanju potrebnih potpisa, to po pitanju vremena prikupljanja potpisa, a dodatno je to otežano i ogrničenjem mjesta za prikupljanje prema kojem bi se potpisi mogli prikupljati samo u uredima državne uprave.

Stoga je naša podrška ovoj inicijativi sasvim prirodna, ne samo kroz potpise već i kroz uključivanje naših članova u prikupljanje potpisa na štandovima. Usudim se reći kako ovu referendumsku inicijativu smatram možda pa najbitnijom nakon referenduma o hrvatskoj samostalnosti i pristupanju hrvatske EU, obzirom da ista predstavlja težnju ka jačanju neposredne demokracija onakve kakva bi u jednoj modernoj europskoj državi trebala biti.

Ova inicijativa u konačnici će dati odgovor na pitanje da li doista živimo u demokratskoj državi ili je sve to samo privid demokracije.
Primjera radi, navodim kakva je zakonska regulativa u drugim zemljama: Slovenija: 2.000.000 stanovnika; 40.000 potpisa potrebno prikupiti u roku od 30 dana Švicarska: 7.400.000 stanovnika; 50.000 potpisa potrebno prikupiti u roku od 90 dana i Mađarska: 9.800.000 stanovnika; 200.000 potpisa potrebno prikupiti u roku od 120 dana.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije