Predstavljena Platforma MDS-a za parlamentarne izbore

U srijedu, 11. ožujka, čelnici Međimurskog demokratskog saveza održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili Platformu MDS-a za izlazak na izbore za Hrvatski sabor 2015. godine.

Naime, stranačka tijela Međimurskog demokratskog saveza donijela su Odluku o izlasku na parlamentarne izbore 2015.g. i usvojila su Platformu za izbore za Hrvatski sabor 2015. godine, u kojoj se određuju osnove Izbornog programa i okviri za razgovor s potencijalnim koalicijskim partnerima.

Osnove Izbornog programa predstavio je Željko Pavlic, predsjednik MDS-a, koji je na početku istaknuo da je MDS: “Regionalna, regionalistička stranka i stranka lijevog centra, što znači da u fokus svojih djelovanja stavlja: 1. interese Međimurja, pogotovo zahtjev za očuvanjem Međimurske regionalne autonomije, 2. interese Republike Hrvatske, za koje smatramo da bi bili lakše ostvarivi kada bi se Hrvatska regionalizirala i decentralizirala i 3. interese radništva, koji u Međimurju čine najveći dio radno sposobne populacije i koji su sa svojim primanjima na samom dnu Republike Hrvatske.

Da bi ti interesi bili ostvarivi predlažemo 7 točaka u našim osnovama Izbornog programa:

1. Očuvanje regionalne autonomije Međimurja:

S obzirom da se sve češće otvaraju rasprave o novom teritorijalnom ustroju, pa i o novom regionalnom sustavu, bitno je naglasiti da je od izuzetne važnosti da Međimurje zadrži postojeći regionalni status.

2. Regionalizacija Republike Hrvatske:

MDS se zalaže za racionalizaciju i snaženje regionalnog sustava, Hrvatska bi trebala imati do 8 regija, među kojima i Međimurje, a te regije bi trebale imati puno veće ovlasti i proračune nego danas.

3. Decentralizacija Republike Hrvatske:

Hrvatskoj je potrebna korjenita funkcionalna i fiskalna decentralizacija, što više ovlasti i financijskih sredstava spustiti na razinu lokalne i regionalne samouprave.

4. Racionalizacija sustava regionalne i lokalne samouprave:

Osim smanjenja broja županija, do 8, trebalo bi racionalizirati cjelokupni sustav regionalne i lokalne samouprave. Sve rashode treba podrediti potrebama građana, a ne osiguravanju sredstava za plaće i naknade lokalnim dužnosnicima.

5. Novi izborni sustav:

Osigurati realnu mogućnost uvođenja novih političkih snaga i ideja u politiku i ravnomjernu zastupljenost građana i regija u Hrvatskom saboru.

6. Gospodarstvo:

Iz međimurske perspektive bi, a s obzirom na veliki udio industrijskih djelatnosti u međimurskom gospodarstvu, bilo posebno važno krenuti u snažnu reindustrijalizaciju hrvatskog gospodarstva.

7. Poboljšavanje položaja radništva u Međimurju i Hrvatskoj:

Povećanje najniži h plaća socijalno najizloženijem dijelu radništva u Međimurju i Hrvatskoj jedan je od najvažnijih ciljeva MDS-a. Ne prihvaćamo svako daljnje slabljenje radničkih prava, radništvo je do danas podnijelo najveći teret privatizacije i tranzicije.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije