Povećan osobni odbitak na 2.600 kn, PDV po naplaćenoj fakturi

Sabor je danas donio paket izmjena poreznih zakona koje bi trebale potaknuti potrošnju građana. Tako će se izmjenama Poreza na dohodak iznos osobnog odbitka povećati sa 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike sa 3.400 na 3.800 kuna.

Za građane s potpomognutih područja prve skupine osobni bi se odbitak povećao s 3.200 na 3.500 kuna, a za drugu skupinu s 2.700 na 3.000 kuna. Prag za oporezivanje dohotka s najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8.800 kuna podiže na 13.200 kuna. Prihvaćen je amandman SDP-ove Marije Lugarić i Peđe Grbina koji su tražili i da se izvanbračni drugovi, odnosno životni partneri, mogu smatrati uzdržavanim članovima uže obitelji zbog korištenja osobnog odbitka.

Izmjenama Zakona o PDV-u mali poduzetnici više neće morati plaćati PDV po ispostavljenoj već naplaćenoj fakturi, a dva na tri milijuna kuna diže se visina godišnjeg prihoda za plaćanje PDV-a. Izmjenama Zakona o porezu na dobit reinvestirana dobit bit će obuhvaćena poreznim olakšicama ako se ulaže u dugotrajnu imovinu i ako poduzetnik zadržava ili povećava broj zaposlenih.

Izmjenama Zakona o igrama na sreću oporezuju se svi dobitci od klađenja, a ne samo oni veći od 750 kuna, kao što je bilo dosada. Prema izmjenama Zakona o doprinosima, poslodavac bi bio oslobođen “bruto 2” doprinosa na plaću kroz pet godina ako na neodređeno vrijeme zaposli mladu osobu između 15 i 29 godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije