KOMENTAR NAKON IZBORA

ANDREJA MARIĆ Mojih 3272 glasa nije malo, no za sada ne idem u Sabor

Andreja Marić, dosadašnja saborska zastupnica iz redova SDP-a, na jučerašnjim izborima dobila je 3272 glasova birača, a kako komentirana ovu brojku pročitajte u nastavku

Najprije bih se zahvalila svim građanima koji su izašli na izbore i ispunili svoju građansku dužnost, a osobito hvala onima koji su podržali moju političku opciju- koaliciju stranaka „Rijeke pravde“. Također puno hvala svim građanima koji su dali svoj preferencijalni glas meni, hvala i onima koji su mi uputili riječi podrške prije i nakon izbora. 

U III. izbornoj jedinici, od do sada obrađenih 99.82% glasova, mojih 3272 glasa nije malo. To je šesti rezultat na SDP-ovoj listi. Ja nemam poziciju i vidljivost župana, gradonačelnika, načelnika, niti je itko od njih stajao iza mene. Stoga sam dodatno ponosna i zahvalna za ovaj rezultat, jer su bar građani nagradili moj dosadašnji trud i rad u Saboru i van njega. 

No, budući da od nas kandidata koji smo smješteni niže na listi pa smo se morali boriti preferencijalnim glasovima, nitko nije ostvario 10% i više od ukupnog broja glasova koje je osvojila lista, pa da na taj način „preskoče“ one na vrhu, u Sabor ulazi šestero kolegica i kolega s vrha liste, bez obzira koliko su glasova osvojili. Zastupat će nas s liste SDP-a 3 iz Zagorja, 2 iz Varaždina i samo 1 iz Međimurja. Odnosno, gledajući ukupan broj zastupnika i s ostalih lista za Međimurje, imat ćemo 3, a do sada smo imali 4 zastupnika. 

Na ovim izborima znatno više građana je izašlo na izbore: u našoj izbornoj jedinici 62.63% birača. Stoga su liste koje ulaze u Sabor iz naše izborne jedinice osvojile i ukupno više glasova nego 2020.godine.

Ove godine išli smo bez župana Posavca i osvojili najviše- 77.793 glasa, odnosno 36.75%, što pokazuje da smo ovdje na Sjeveru i dalje najjača opcija. Gledano na kandidate iz Međimurja, najviše je preferencijalnih glasova osvojio župan Posavec, potom gradonačelnik Kolarek, a odmah iza njega ja. No, ja za sada ne ulazim u Sabor, zbog gore navedenih razloga. Vrlo je izgledno da ni ovaj puta župan Posavec neće poštivati volju birača pa će poslati neku zamjenu s liste, još ne znamo koga, budući da nitko s njegove liste nije nešto posebno odskočio s brojem glasova (jedino g. Batinić 1502 glasa). Drago mi je što je naša SDP-ova lista osvojila najviše glasova u Čakovcu, što nam je dobar zalog za budućnost, komentirala je svoj rezultat Andreja Marić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije