Reformisti dobili prvu Općinu: Pristupio načelnik Selnice Ervin Vičević

Reformisti Međimurske županije broje trenutno oko 350 članova.

– Do ovog trenutka osnovali smo devet podružnica koje će jačati članstvo i osnivati ogranke, mjesne odbore i sve što nam predstoji. Do kraja godine planiramo osnovati i podružnicu Grada Preloga. Plan je do kraja godine proširiti organizacijsku strukturu, a u prvoj polovici sljedeće godine osnovati sve gradske i općinske organizacije. Organizarat ćemo i osnivačku Skupštinu županijske organizacije kako bi mogli normalno dalje funkcionirati i širiti se. Nije bitno u ovom trenutku je li tko izašao iz HNS-a, već kakvi su ljudi pristupili Reformistima. Novi članovi koji su došli su prepoznali program i vrijednosti Narodne stranke – Reformista – kazala je predsjednica Središnjeg odbora Reforimsta Sandra Herman u uvodu na konferenciji za novinare gdje je toj stranci pristupio prvi načelnik Općine, čime Reformisti dobivaju i svoju prvu Općinu.

Aktualni načelnik Općine Selnice Ervin Vičević koji je ovih dana pristupio Reformistima nije kalkulirao s čekanjem općinske sjednice na kojoj će se 19. prosinca donositi proračun, već je to napravio iskreno, kako to radi i inače.

– Od samog isključivanja Radimira Čačića iz HNS-a, ja osobno i cijela naša podružnica smatrala je da se radi o krajnje nedemokratskom činu. Nezadovoljstva je bilo svaki dan sve više i više i odlučili smo se za prelazak u Reformiste. Čačića smo uvijek smatrali domaćim čovjekom, nije mu bilo strano doći u Selnicu i pitati za probleme. Bio je jednostavan čovjek i ostavio je dojam kakav političar treba biti.

Razloga za nezadovoljstvo aktualnom nacionalnom politikom HNS-a ima mnogo, istaknuo je Vičević.

Problem postavljanja stava oko čakovečke vojarne

– Na sjednici HNS-a u Zagrebu upitali smo sam zar vojarna u Čakovcu nije vrijedna ultimatuma HNS-ovih ministara prema Vladi, o njezinom prepisivanju Međimurskoj županiji. Dobio sam negativni odgovor. Nije se kod tog pitanja radilo o pozivanju na rušenje Vlade, već samo o postavljanju stava, jer ga onda netko može izvršiti ili ne mora. Žalosno je da to pitanje Međimurske županije koje se provlači od početka mandata do dan danas nije riješeno. Sve županije su dobile vojarnu osim naše.

Povratak temeljima HNS-a

– Ovaj naš čin ne smatram prelaskom u drugu stranku, već povratkom temeljima kakav je HNS bio na početku. Hrvatska narodna stranka je počela previše liberalizirati, a vidimo i u Europi i u svijetu što god je previše liberalno, to polako prelazi u anarhiju i ima svakakvih raznih problema, a što nije moj osobni nadzor u životu, istaknuo je Vičević.

Čačić kao bitan čimbenik u novoj Vladi

– Dok je Čačić bio u Vladi, ona je imala jasnu gospodarsku viziju. Njegovim izlaskom sve je stalo, danas smo tu gdje jesmo. Mi očekujemo Čačića u novoj Vladi kao važnog čimbenika razvoja Hrvatske.

Mlaka reakcija oko govora radikala Šešelja

U posljednje vrijeme također me jako pogodila nikakva reakcija te slab i mlak stav ministrice i ministarstva o povratku i govorima radikala Vojislava Šešelja u Srbiji, da ga ne ponavljamo. Za usporedbu, sjetite se našeg generala MladenaMarkača i njegovog lova te hajke i pritisaka na njegov povratak u Haag. Na svakom koraku vlada nezadovoljstvo neodlučnošću isticanja jasnih odluka i zauzimanjem stava. Sve su to razlozi napuštanja HNS-a.

– Vičević je kazao kako su svi članovi koji su nešto značili u selničkoj organizaciji HNS-a prešli u Reformiste. – Govorimo o 24 članova, zamjenici načelnika i dva vijećnika.

Vičević očekuje dobar odnos s županom Posavcom

Na pitanju o daljnjem odnosu s predsjednikom HNS-a Međimurske županije i međimurskim županom Matijom Posavcom, Vičević je odgovorio kako je Matija uvijek govorio da su mu bitni ljudi, a ne stranke. – Do sad je podržavao moj rad, pa ne vidim razloga da ga ne podržava i nadalje.

Načelnik Vičević i članovi Općinskog vijeća koji su iz HNS-a prešli u Reformiste ne smatraju svoj postupak nemoralnim činom, mandate neće dati na raspolaganje jer su izbori bili neposredni. Ako će biti potrebe, a osobno smatra da neće, ići će na nove izbore.

Potpisivanje novog koalicijskog sporazuma

U Općinskom vijeću Selnice 4 člana ima HSLS, 2 HDZ, 2 SDP, 2 HSU, 2 Reformisti, 1 HSS. Koalicija je sklopljena između SDP-a, HSU-a, HSS, HNS. – Očekujemo ovih dana potpisivanje novog koalicijskog sporazuma sa sadašnjim partnerima koji su i bili u dosadašnjoj koaliciji. Selnica je krenula uzlaznim putem, što se vidi na svakom koraku – konstatirao je Vičević.

Primjećeno je nezadovoljstvo radom HNS-a na nacionalnoj razini, a ne radom međimurske organizacije HNS-a koji prema mišljenju Vičevića dobro funkcionira. Istaknuo je kako je vrh HNS-a u Međimurje dolazio samo onda kad su im trebali glasovi, a ne kad su oni trebali potporu.

Predugo trajalo da međimurski HNS dobi svog člana Predsjedništva

– Koliko je samo trebalo da HNS Međimurja dobije mjesto u predsjedništvu HNS-a u Hrvatskoj, a bio sam član još uvijek druge najjače županijske organizacije HNS-a, koja ima i svog župana. Morali smo se raditi velike pritiske i lobirati da se to ostvari – prisjetio se Vičević.

Članovi HNS-a daju podršku osnivanju ogranaka Reformista

Sandra Herman se nadovezala kako je članovi HNS-a na osnivačkim Skupštinama međimurskih ogranaka Reformista svojim prisustvom daju podršku. Na osnivačkoj skupštini u Štrigovi, od 6 HNS-ovih vijećnika 4 su prešla u Reformiste, a ostali su se pridružili večeri. U Belici nam je načelnik dao podršku, u Pribislavcu smo dobili podršku od načelnice Ivačić i predsjednika HNS-a Perčića. U Donjoj Dubravi dva predstavnika HNS-a došla su dati podršku osnivanju Reformista. Reformisti su se vratili temeljima HNS-a, nismo nikamo otišli, samo smo se vratili izvornome – zaključila je Sandra Herman.

Iz HNS-a u Reformiste prešlo stotinjak članova

Do sad je od 350 članova Reformista, iz kvote HNS-a prešlo njih stotinjak. Za kraj je Vičević spomenuo i Orehovicu, gdje je na vlasti HNS i gdje se već godinama čeka da se riješi pitanje završetka sportske dvorane, ali se još ništa konkretno nije po tom pitanju napravilo. I tu smatra da je HNS-a premalo napravio.

I Vičević i Herman su istaknuli kako nema sukoba u Međimurskom HNS-u, već vlada isključivo nezadovoljstvo odnosom Vesne Pusić i centraliziranog odlučivanja u HNS-u u Zagrebu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije