Burna politička jesen u Strahonincu

U dvije sjednice u razmaku od dva tjedna u Strahonincu se dosta burno ušlo u političku jesen. Na aktualnom satu 7. sjednice odražanoj bez nazočnosti načelnika Franje Lehkeca, koji je imao radnu obavezu vezanu uz tadašnji problem poplava vijećnik Dragan Zdolec na samom je početku podsjetio da je na prethodnoj sjednici usvojen zaključak o tome da će se upravo na ovu 7. sjednicu dostaviti izvještaj komisije o pristiglim molbama na raspisani Natječaj za zapošljavanje na određeno vrijeme te zaključak komisije o rezultatima provedenoga testiranja.

Naime, Jedinstveni upravni odjel nedavno je zaposlena diplomirana pravnica Ina Lepen, koja je prema riječima vijećnika Zdoleca na tom radnom mjestu već bila dok je raspisani natječaj još uvijek bio u tijeku. Zamjenik načelnika Josip Šipek (HNS) je odgovorio da sada nema izvješća o provedenom natječaju ,a isto tako nema potreba za daljnjom raspravom , jer sve je bilo po zakonu, a traženo izvješće vijećnici će dobiti u pisanom obliku na sljedećoj sjednici.

Nakon toga se povela rasprava u koju se uključio i vijećnik Vladimir Lepen (HDZ), otac Ine Lepen uz konstataciju da je tu zapravo jedini problem oko tog pitanja ime i prezime djelatnice, a ne zaključci i procedura i ako je u pitanju tih par tisuća kuna Ina Lepen ,njegov kćer ne mora raditi u Općini.

Predsjednica Općinskog vijeća Sanja Krištofić (SDP) istaknula pak je da se tu ne radi o nikakvoj nepotrebnoj raspravi, već vijećnici traže na uvid zaključak komisije o rezultatima provedenog natječaja na koji se prijavilo osamnaest kandidata, a ono što je zapravo nepotrebno je spuštanje ovog predmeta na jednu osobnu razinu na kojoj netko ne može ili ne želi razumjeti ono što se u ovom slučaju traži, a to su podaci o provedenom rezultatima natječaja.

S druge strane Vijećnici Zdolec i Drabić ostaju pri svome i ukazuju na kršenje zakona i procedure, s obzirom na to da je djelatnica radila prije zaključenja raspisanog natječaja, pri čemu su se u nepovoljni položaj stavili svi ostali kandidati, a isto tako istaknuli su čuđenje izjavom načelnika Franje Lehkeca na prethodnoj 6. sjednici kada je kazao, da ako će se netko javiti s boljim uvjetima tada će uzeti tu osobnu.

Zbog čega je došlo do dodatnih radova i plaćanja na projektu sportske dvorane

Uz obećanje da će se ta zavrzlama ipak riješiti u što kraćem roku sjednica je nastavljena pitanjem Darinke Tompoš (SDP) o dodatnim radovima na sportskoj dvorani.

-Naime , kazala je Tompoš ,na prethodnoj sjednici načelnik Lehkec je kategorički tvrdio da oni ne postoje niti se planiraju, a nakon sjednice smo dobili informacije iz škole da su dodatni radovi bili dogovoreni prije održavanja iste. Stoga smatram da je ovdje riječ prije svega o obmanjivanju Općinskog vijeća i tražim financijski iznosi dodatnih radova i raspoređivanje troškova.

Zamjenik Šipek kazao je da je bilo dodatnih radova jer su se zaboravili predvidjeti radovi oko osiguranja gradilišta i željezo za deku te da u njima sudjeluje Općina i Osnovna škola, a Županija ne želi snositi te troškove. U raspravu se uključio i vijećnik Pilić koji napominje da je ovakav način neprihvatljiv uz bojazan da će, ako se tako nastavi iznosi dodatnih radova možda do kraja izgradnje biti milijunski. Vijeće je donijelo zaključak u kojem se traži od školskog odbora i ravnateljice pojašnjenje i specifikaciju dodatnih radova te razloge zbog čega je do njih došlo već u ranoj fazi izgradnje.

Vijećnika Lukmana zanimala pak je situacija vezana uz uz zemljište dodijeljeno branitelju s područja Općine koje je to zemljište otuđio i prodao trećoj osobi, odnosno može li izvršna vlast temeljem dobivenih očitovanja poduzelo neke mjere i koje. Zamjenik načelnika Šipek tu je istaknuo o da nakon dobivenih očitovanja od strane Ministarstva branitelja i odvjetnika nisu poduzeli ništa jer mu nije jasno zašto je Općina u ugovor ugradila klauzulu o rokovima izgradnje kuće i da nije jasno što se treba poduzeti.

S druge strane Darinka Tompoš je kazala kako je Općina ispunila svoje obaveze temeljem zakona o braniteljima prema svome mještaninu. Ako se je prekršio ugovor, koji su potpisali i Općina i branitelj, Općina mora poduzeti sve mjere da zaštiti interese i imovinu općine Strahoninec. Dobilo se mišljenje nadležnog ministarstva i odvjetnika, a načelnik, izvršna vlast ne poduzima ništa.

U daljnjem nastavku sjednice prihvaćen je Prijedlog Odluke o raspisivanju i provođenju natječaja o zamjeni nekretnine u k.o. Strahoninec uz izmjene dostavljenoga prijedloga odluke i dopune koje su se tražile na komisiji, kao i odluka da sredstva od legalizacije građevina idu za uređenje komunalne infrastrukture Općine.

Priča o (ne)regularnosti natječaja za zapošljavanje na određeno vrijeme u Općini nastavljena i na 8. sjednici

Tako je vijećnika Vladimira Lepena (HDZ) na samom početku zanimalo jeli, kako je naglasio: Cirkus oko zapošljavanja moje kćeri napokon završen?!. No, s obzirom na to kako je to pitanje bilo upućeno njegovom kolegi Dejanu Drabiću (SDP) uz Lepenovu potrebu da Drabiću odgovori na prozivanja preko “javnih mreža”, predsjednica OV Sanja Krištofić nije dozvolila takav vid rasprave na sjednici, kazavši da se na aktualnom satu vijećnička pitanja postavljaju izvršnoj vlasti, a ne međusobno između vijećnika. Nezadovoljan tom odlukom predsjednice vijeća, Vladimir Lepen napustio je sjednicu.

Isto tako na aktualcu se ponovo našlo i pitanje s prethodne sjednice vezano uz dodatne troškove na izgradnji školske sportske dvorane. Načelnik Franjo Lehkec tom je prigodom kazao kako se tu zapravo radi o projektantskoj pogrešci u kojoj u gornjoj deki nije bila specificirana armatura. Ta pogreška stoji dodatnih 49.000 kuna od čega će škola platiti 34.000 , a ostatak od 15.000 kuna podmirit će Općina.

Vijeće je u daljnjem radu prihvatilo prijedlog Odluke o potpisivanju ugovora o partnerstvu i sufinanciranju projekta “Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec”koji će se financirati sredstvima Europske unije – Kohezijskog fonda, proračuna Grada Čakovca te proračuna Općina Nedelišće, Šenkovec, Sveti Juraj na Bregu, Strahoninec i Pribislavec, Državnog proračuna Republike Hrvatske i sredstvima Hrvatskih voda.

Nakon kraće rasprave i dopune prihvaćen je i prijedlog Odluke o nerazvrstanim cestama. Ovom Odlukom uređuje se korištenje, održavanje, zaštita, rekonstrukcija, građenje i financiranje nerazvrstanih cesta, upravljanje nerazvrstanim cestama, gospodarenje cestovnim zemljištem uz nerazvrstane ceste, kao i poslovi nadzora na nerazvrstanim cestama na području Općine Strahoninec.

Načelnik Lehkec pohvalio dosadašnju korektnu suradnju s vijećnicima, oni pak nisu prihvatili njegovo Izvješće o polugodišnjem radu

Nakon što je Lehkec nabrojao sve ono što se je od predviđenih projekata sprovelo na području Općine, od početka izgradnje sportske školske dvorane, vodovoda i kanalizacije u novootvorenim ulicama Katarine Zrinski i odvojak Ivana Hižmana, zatim nove led rasvjete u Čakovečkoj i Dravskoj ulici. Isto tako u fazi izrade su i projekti za pješačku stazu u ulici Josipa Bajkovca.

Kada pak je riječ o stanju u Općinskoj blagajni načelnik je u svom izvješću kazao kako je ono pozitivno. Redovito se otplaćuje rata kredita za Centar u kojem se i nalaze prostorije Općine, a na računu je više od pola milijuna kuna.

No , za većinu vijećnika načelnikovo izvješće je bilo previše suhoparno, pa je tako Dejan Drabić u ime kluba vijećnika SDP-a kazao su vijećnici ,ali i sami mještani očekivali više razvojnih projekata na koje se Općina uopće nije ni javila. Isto tako, nastavlja Drabić, treba konstatirati da ste te radili i neke stvari mimo odluka Općinskog vijeća, čime je ono marginalizirano, iz tog razloga zaključak već spomenutog kluba vijećnika SDP-a je da se ovakvo izvješće ne može prihvatiti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije