Trojica župana sjeverozapadne Hrvatske traže pomoć za klizišta

Trojica župana sjeverozapadne Hrvatske: župan Varaždinske županije Predrag Štromar, Međimurske županije Matija Posavec i Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar zajednički će Vladi RH uputiti prijedlog da se na način kako je pomoć organizirana za poplavljena područja, pomogne i ovim trima županijama, ali zbog – klizišta.

Novih 98 milijuna štete

– Samo u Krapinsko – zagorskoj županiji imamo ogromnih problema s klizištima. Štete od zadnjeg proglašenja elementarne nepogode bile su 98 milijuna kuna, a sav novac koji smo u proračunu imali u stavci vezanoj za izradu projektnih dokumentacija za klizišta u općinama i gradovima je u rujnu potrošen.

>>> Župan Posavec: “Očekujemo adekvatnu pomoć od strane Vlade”

S druge strane, podijelili smo i novac predviđen za šljunčanje cesta kako bi, uništene, koliko – toliko stavile se u funkciju – kaže zagorski župan Željko Kolar ističući da je, nakon što je proglašena elementarna nepogoda zbog klizišta za Općinu Krapinske Toplice, stigao zahtjev za to isto u Općini Gornja Stubica. No, ono što najviše brine župana, ali i sve druge je činjenica da u Krapinsko – zagorskoj postoji petnaestak objekata koji su ozbiljno ugroženi zbog klizišta od kojih nekoliko njih sigurno neće moći dočekati zimu.

Ne mogu riješiti sami

– Zajedno s jedinicama lokalnih samouprava pokušat ćemo tim obiteljima pronaći alternativni smještaj, a ako to neće biti moguće, posegnut ćemo za kontejnerima za eventualno dvije ili tri obitelji. Ono što ću ja kao župan Krapinsko – zagorske županije napraviti u ovoj situaciji je da ću pozvati kolege župane sjeverozapadne Hrvatske: Predraga Štromara i Matiju Posavca kako bi zajednički inicirali kod Vlade Republike Hrvatske otvaranje nove stavke u Državnom proračunu koja će biti vezana za sanaciju klizišta na području sjeverozapadne Hrvatske – kaže zagorski župan Željko Kolar.

Objasnio je da, kada se gledaju ukupne štete u poplavljenim područjima i one od klizišta, one su poprilici iste, a problem kod nas je i što su prekinute komunikacije, odnosno odronjeno je nekoliko cesta. – Naša inicijativa je da Vlada pokuša pomoći jer novcem županija, općina i gradova taj se problem ne može riješiti – kaže zagorski župan Željko Kolar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije