NOVOSTI

AKTUALNO Hoćemo li u utorak doznati tko će formirati novu parlamentarnu većinu?

Za dva dana, u utorak, trebali bismo doznati jesu li HDZ i Domovinski pokret postigli dogovor o novoj parlamentarnoj većini i tko će, osim njih, u njoj još biti

Danas nitko od političkih aktera nije želio o tome konkretnije govoriti pa ćemo se, za barem dio odgovora na pitanja koja se postavljaju još od izborne noći, morati strpjeti još nekoliko dana.

I iz HDZ- a i DP-a poruke o približavanju sastavljanju parlamentarne većine, ali nejasno još ostaje što će biti s dosadašnjim HDZ-ovim partnerom SDSS-om, piše HRT.

Ispred pravoslavnog Hrama na Cvjetnom trgu, gdje je bio na liturgiji u povodu pravoslavnog Uskrsa, novinari su dočekali predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca s neizbježnim političkim pitanjima. Zanimalo ih je što će biti sa SDSS-om.

– Hristos Vaskrse. Sve što vas i javnost zanima čut ćete za koji dan. Na današnji dan nitko ne bi trebao biti razočaran, a ima li nekih briga koje dijelimo svi u ovoj zemlji – vjerojatno ima, ali danas se radujemo, rekao je Pupovac novinarima.

Detalje pregovora ne znaju ni dugogodišnji HDZ-ovi koalicijski partneri, dio njih zbog toga nije sretan.

Hrebak skeptičan oko slaganja većine


Liberal Dario Hrebak, koji je saborski mandat drugi put dobio s liste HDZ-a i partnera, je izjavio da je HSLS dao podršku Plenkoviću za pregovore o formiranju većine, a aludirajući na DP, primijetio je da nije dobar način na koji ta stranka postavlja uvjete.

– Graditi nešto na temelju protivljenja nikad nije dobro i vidjet ćemo koliko će ta većina biti uopće stabilna, izjavio je Hrebak koji misli da su pregovori HDZ-DP načelno gotovi, a žao mu je što i HSLS nitko ništa nije pitao.

– Vidim da nas svi uzimaju zdravo za gotovo, ali HSLS je puno ozbiljnija stranka od ‘robe s police, poručio je.

Očekuje od predsjednika HDZ-a da okupi dosadašnje koalicijske partnere i da im objasni model po kojemu će buduća većina biti stabilna. Osobno kaže da je dosta skeptičan prema na načinu na koji se ona sada slaže.

– Nekako svi zaboravljaju da će i liberali vrlo vjerojatno biti dio te koalicije, ali ako nas netko ne želi, neka samo kaže, poručio je Hrebak, piše HRT.

Da pregovori napreduju, ponovno su potvrdili iz HDZ-a, kao i to da se u prava manjina neće dirati.

Jandroković uvjeren da će idući tjedan većina biti osigurana

U idućem tjednu sve će biti jasnije i imat ćemo točne brojke. Ali sasvim sigurno, većina će biti osigurana, izjavio je  predsjednik Sabora Gordan Jandroković u Bjelovaru odgovarajući na novinarska pitanja o tijeku pregovora HDZ-a i DP-a s ciljem osiguranja neophodnih 76 ruku za formiranje saborske većine.


Na pitanje hoće li i dalje SDSS biti dio većine, Jandroković odgovara da su glasači jasno poslali poruku koji smjer žele, ali i da će se i dalje nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava i programa.

– Tu neće sasvim sigurno doći do promjene, a kako će se formirati parlamentarna većina, to ćemo dogovoriti u idućem stadiju, objasnio je Jandroković.

Ostatak članka pročitajte na linku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije