Općini Mala Subotica s računa skinuto 550 tisuća kuna

Na 10. sjednici Općinskog vijeća Općine Mala Subotica načelnik Vladimir Domjanić aktualni sat započeo je kako je rekao s najbitnijom, ali neugodnom viješću vezano uz financijska sredstva koje su još 2011. godine za vrijeme ministra Đure Popijača dobili od Ministarstva gospodarstva za tamošnju poduzetničku Zonu u iznosu od 500.000 kuna.

“Nismo imali gdje u Zoni uložiti”

– Bili smo svjesni da je infrastruktura u Zoni u takvoj fazi da nemamo gdje uložiti. Stoga smo od tadašnjeg AUDI-ja zatražili još 5 ha državnog zemljišta u nastavku Zone, koje iz nepoznatog razloga prije nije bilo zatraženo i mislili smo da ćemo ta sredstva dijelom tu iskoristiti. U međuvremenu je došlo do reorganizacije, AUDI je ugašen, a osnovan je DUUDI (Državni ured za upravljanje državnom imovinom) i došlo je do toga da bi Država takvo zemljište dala u koncesiju, a ne prodavala te nismo uspjeli dobiti to zemljište i samim time ta sredstva nismo mogli namjenski utrošiti u to – pojasnio je Domjanić.

Kazao je kako je nešto tih sredstava uloženo u Zonu, a proširenje retencije izvedeno je od sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za kanalizaciju u Ulici A. Stepinca u Maloj Subotici.

“Od 2012. nitko iz ministarstva nije pitao za sredstva”

– Od 2012. godine nitko iz resornog ministarstva nije pitao za ta sredstva, a pred tri tjedna, bez ikakve obavijesti, sredstva su preko vikenda jednostavno skinuta s našeg računa. U Ministarstvu poduzetništva i obrta rekli su da im je došla revizija i DORH te da su morali tako postupiti. Sreća što se ponašamo gospodarski pa smo imali sredstva na računu i nismo ušli u blokadu. Sredstva su bila na računu i Općina normalno posluje, ali će se to djelomično odraziti na ovogodišnji proračun ako na neki način ne uspijemo povratiti ta sredstva. U ovoj neugodnoj situaciji nismo se našli samo mi već još nekoliko općina s područja Međimurja, a neke to tek čeka – objasnio je vijećnicima načelnik općine Mala Subotica.

Međutim, nenamjesnko trošenje novca izazvalo je sumnje i negodovanje na sve strane, pa smo za mišljenje priupitali i oporbu ispred koje je govorio Josip Šegović.

Prema njemu, načelnik iznosi neistinite podatke.

“Zbog nenamjenski utrošenih sredstava morali platiti kaznu od oko 50 tisuća kuna kamata”

– Kao prvo Općina Mala Subotica morala je vratiti oko 550 000 kn jer su zaračunate i kamate. Direktno smo oštećeni ne samo za 500 tisuća kuna, nego i za oko 50 tisuća kojih smo platili kao kaznu u vidu kamata. Evidentno je da su pristigla sredstva utrošena nenamjenski jer ih nema u završnom računu općine za 2011. godinu i nigdje u završnim knjigama nisu zavedena, kaže vijećnik Šegović, koji ističe kako je za nenamjensko trošenje novaca odgovoran sam načelnik.

Utrošena sredstva se uvijek moraju pravdati

– Smiješno je, ali ujedno i žalosno opravdanje načelnika. Da bi dobio sredstva od ministarstva moraš dostaviti za što tražiš ta sredstva, kao i projekte. Uvijek se nakon realizacije projekta sredstva moraju opravdati. Načelnik tvrdi da nikada nitko nije za to pitao, a u ugovoru sigurno stoji ta stavka da sredstva treba pravdati čim se utroše – ističe.

“Načelnik i njegova ekipa 3 godine nisu znali iskoristiti ta sredstva”

– U više navrata traženo je iz ministarstva opravdanje tih sredstava. Je li postojao AUDI ili DUUDI, uopće nije bitno. Bitno je istaknuti to da načelnik i njegova ekipa nisu znali tri godine iskoristila ta sredstva i što je još gore, pokušali su prevariti ministarstvo. To čine još i sad. Umjesto da priznaju svoj propust, posipaju se pepelom i bahato prebacuju krivicu na druge, kaže Šegović.

– Obmanjuju i članove Općinsko vijeća, ali i sve žitelje općine. Nadamo se da će nadležne službe podići prijavu protiv načelnika zbog nenamjenskog trošenja sredstava iz proračuna (kažnjivo djelo). Ako ne morat će ga netko prijaviti! – naglasio je Šegović.

Pitanje je zašto se olako prelazi preko činjenice da nismo znali iskoristiti 500 tisuća kuna i još nam je država zaračunala 50 tisuća kuna zateznih kamata koje je Općina morala platiti u vidu kazne, kao da je to “sitniš”.

Načelnik Domjanić kazao nam je kako s gospodinom Šegovićem ne želi polemizirati: – Samo želim još jednom ponoviti da su novci sa žiro računa skinuti svim gradovima i općinama koji ih nisu utrošili, imali ih u proračunu ili ne, jer su se trebali utrošiti u roku godinu dana, a zašto ih nismo mogli utrošiti već sam pojasnio prije.

Na državnim institucijama je da nam otkriju i daju odgovor tko je odgovoran u ovoj situaciji i koga treba prozvati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije