U Pribislavcu se nastavlja realizacija projekata za kvalitetniji život mještana

Općinsko vijeće Općine Pribislavec održalo je svoju 6. po redu sjednicu na kojoj je općinska načelnica Višnja Ivačić podnijela je Izvještaj o svojem radu kazavši pritom kako su razvojno investicijski programi pripremljeni i s njivom realizacijom se krenulo odmah po lokalnim izborima prošle godine. Na područja gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u Općini nastavljena je rekonstrukcija Županijske prometnice 20023, a u govorne obveze u financiranju prometnice je preuzeo ŽUC, dok je Općina sudjelovala u sufinanciranju dionice biciklističke staze.


Paralelno 
s izvedbomrekonstrukcije prometnice, Općina je financirala i uredila prema projektnoj dokumentaciji prilazni dio nerazvrstane prometnice Matije Gupca i uredila oborinsku odvodnju. Ukupni iznos sanacije nerazvrstane prometnice je iznosio 51.910 kuna. Od prikupljenih sredstva legalizacije za prošlu godinu ta je investicija sufinancirana sa 18.723,52 kuna, a preostala sredstva su bila predviđena u proračunu.


Nastavljeni su radovi na izvedbi završne faze fekalne i oborinske kanalizacije, SLIV 2 I 6. Prema Sporazumu o financiranju Hrvatskih voda, Međimurskih voda i Općine, Hrvatske vode su preuzele obavezu 
financiranja90%, a Općina 10% od ukupne realizacije. Ukupna investicija je u iznosu 5.930.190,00 kn. Do sada su ispostavljene situacije u iznosu 479.979,50. Realizirana je nisko naponska mreža u Ulici Nikole Tesla isfinanciranaod HEP-a.


Izgradnja osnovne škole i nadalje prioritet

U suradnji sa Županijom i ravnateljem Osnovne škole Vladimir Nazor napravljena je Studija izvodljivosti za projekt izgradnje Osnovne škole i sportske dvorane, koji je zacrtan kao najvažniji investicijski projekt općine. Također su izvedene i Izmjene i dopune projektne dokumentacije i Međimurska županija je kandidirala projekt na Javni poziv za dostavu projektnih prijedloga. Ministarstvo prosvjete priprema zalihe infrastrukturnih projekata za Europski fond za regionalni razvoj. Realiziran je DPU 1, područje bivšeg Vojnog poligona. Općina će tražiti prijenos vlasništva za dionice infrastrukture i prijenos na Općinu zemljište istočno od zaobilaznice grada Čakovca do transformatora kod objekta NK Polet. 


– Isto tako , istaknula je načelnica Ivačić, već duže vrijeme pokušava se riješiti Provedba Sporazuma izgradnje kanalizacije Općine, Međimurske županije i Međimurskih voda iz razdoblja 2007. i 2008. gdje su ostale obveze u iznosu 1.265.927,00 kuna. U prethodne četiri po različitim aplikacijama i kandidiranju programa Općina Pribislavec je realizirala 800.000 
kuna. U narednom razdoblju u investicijskom programu i u pripremi projekata, strategijskom programu općine aktivno će se uključiti u pripremu aplikacija prema EU fondovima.


Postoji velika potreba o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutarnjem redu JUO- a za zaposlenjem referenta koji će pokrivati to područje uz obveznu potrebu informiranja. Obveza je Općine da stvori kapital iz svojih unutarnjih resursa i da paralelno može konkurirati EU fondovima. Načelnica je stoga formirala tijelo Kolegija u kojem se nalaze predstavnici mještana Pribislavca, predstavnici civilnih udruga i predsjednika OV koje u radnim sastancima priprema Strategijski plan općine i razmatra investicijske projekte.


Održavanje komunalne infrastrukture i kandidiranje projekata

Redovito se odražavaju zelene javne površine, čišćenje i održavanje otvorenih odvodnih kanala na svim nerazvrstanim cestama, održavanje poljskih puteva i saniranje prometnica koje su jedine ostale neasfaltirane u stambenoj zoni, spomenula je u svojem Izvještaju u radu načelnica Ivačić . Održavalo se i privremeno odlagalište građevinskog otpada samo za mještane Općine, ali prema novoj zakonskoj regulativi o otpadu i radi sprečavanja sankcioniranja dužni smo postupiti po istoj sa zatvaranjem deponije.


Već četvrtu godinu kontinuirano općina kandidira projekte u Ministarstvu kulture za objekte Društveni dom i dvorac Kaštel. Projekti su prihvaćeni i fazno se saniraju objekti i projektna dokumentacija. Predana je i aplikacija na raspisani natječaj u Ministarstvo ruralnog i regionalnog razvoja za saniranje prometnica u zoni C nakon izvedene kanalizacije. Isto tako, potvrđeni su i projekti energetske učinkovitosti za objekat NK Polet i radovi će skoro i započeti.


Prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja će se aplicirati 
sufinanciranjeu realizaciji Izmjene i dopune prostornog plana, uređenje dječjih igrališta, humano preseljenje i asfaltiranje prometnica. Aplicirali su se projekti prema HEP-realizaciji programa udruga mjesta.


Iz Ministarstva gospodarstva DVD Općine Pribislavec je dobio na korištenje agregat i potopnu pumpu. Namjena sredstva je pripomoć oko reguliranja taložnica u pojasu kanala Lateralac i prihvata većih količina oborinske vode. Na objektu Tenis terena krajem travnja ove godine izlazi građevinska dozvola o dogradnji klupske prostorije prema projektnoj dokumentaciji, stoga tenis klub priprema mogućnosti oko početka radova čija će se dogradnja provoditi fazno prema raspoloženim sredstvima, u protivnom će propasti projekti i građevinska dozvola.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije