Sanacija ilegalnog odlagališta velik kamen oko vrata općinskog proračuna

Proračun za 2014. je razvojan i usmjeren na podizanje standarda mještana općine Šenkovec, smatra općinski načelnik Saša Horvat. Prema visini, zapravo je sličan i prošlogodišnjem, kada je općina kao i sada pred sebe postavila cilj realizacije mnogobrojnih projekata. Ono što treba spomenuti i što će zapravo biti jedan veliki teret proračunu ili kako je to kazao načelnik Horvat, kamen oko vrata, je sanacija nedavno otkrivenog ilegalnog odlagališta opasnog otpada na području Ksajpe.

Za tu potrebu u proračunu za 2014. predviđeno je 500 tisuća kuna, iako se zapravo još ne zna koliki će biti troškovi u naravi. Posljednja ponuda koja je stigla vezana za sanaciju i odvoz otpada je 1.700.100 kuna. S obzirom da prema prvima analizama postoji mogućnost da se zemlja sa Ksajpe odveze na deponiju Totovcu, to će zasigurno smanjiti troškove sanacije, a isto tako postoji mogućnost da se u Zagrebu “izmoli” sufinanciranje troškova koje bi pokrio Fond za zaštitu okoliša u iznosu od osamdeset posto cijene sanacije.

Znatno povećana sredstva za socijalni program

Ono što je zanimljivo i od vijećnika je naišlo na pohvalu su povećana sredstva predviđena za “socijalu” i to u povećanju od trideset tisuća kuna.

– S obzirom na situaciju koje smo svi svjesni o tomu koliko je život danas težak vodili smo se time da pokušamo pomoći onima kojima je to neophodno i koji s ne mogu sami osigurati osnovne uvjete za život, kazao je načelnik Horvat u obrazloženju povećanja ove proračunske stavke.

Kada pak su u pitanju donacije udrugama građana prema postignutim rezultatima (što je u Općini Šenkovec već dugogodišnja praksa), neki su dobili povećana sredstva dok su nekima smanjena. Vanredno i donedavno ne planirano u općinski proračun je ušlo i Projektantsko i troškovničko rješenje okoliša sportskog centra Goričica.

Naime,očito je da kad je bila u tijeku izrada projekta za sportsku dvoranu “netko” nije predvido da se taj objekt gradi točno “pod bregom” i da će u budućnosti biti veliki problema s vodama koje se slijevaju točno na zgradu i gdje bi voda uskoro mogla pronaći put do prostorija dvorane i nanijeti štetu u unutrašnjosti i po zidovima.

U proračun su stavljeni i projekti za rekonstrukciju ulica kako bi se moglo tijekom godine kandidirati na raspisane natječaje iz fondova i resornih ministarstava, kao i oni za rekonstrukciju kanalizacije u Šenkovcu, dok pak je petsto tisuća kuna predviđeno za projekt energetske učinkovitosti koji bi se trebao provesti na nekoliko zgrada u vlasništvu općine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije