Mihalic: Brutalno realan proračun za 2014. je 3,7 a ne 8,9 milijuna kuna

Načelnik Općine Mala Subotica Vladimir Domjanić na 6. sjednici Općinskog vijeća kod točke o prijedlogu proračuna za iduću 2014. godinu iznosi da su, obzirom da je na prethodnoj sjednici vijećnicima dat prijedlog proračuna, pristigli su prijedlozi od strane 3 vijećnika.

Prihvaćen je prijedlog vijećnika Dejana Horvata i Željka Jančeca za sufinanciranje nabave vatrogasnog vozila za DVD Držimurec-Strelec u iznosu od 30.000 kuna, obzirom da je DVD Držimurec-Strelec sljedeće godine na redu za financiranje od strane Vatrogasne zajednice.

Prihvaćeni su prijedlozi vijećnika Vladimira Mihalica, Izrada panoa dobrodošlice na ulazima u Općinu u iznosu od 30.000 kuna te Izgradnja projektne dokumentacije za zaobilaznicu kod groblja Mala Subotica – Štefanec u iznosu od 20.000 kuna, u nešto manjem iznosu nego je predloženo jer se planira pribaviti nešto novaca u ŽUC-u ili Ministarstvu.

Proračun za 2014. godinu planira se u visini od 8.954.202 kuna.

– Ovim proračunom svi izvorni prihodi planirani su realno. Za određene investicije nažalost nema odgovora hoće li se moći kandidirati naredne godine, ali ih svakako treba planirati u slučaju da će krenuti realizacija, smatra načelnik.

Načelnik Domjanić je mišljenja da za investicije Uređenje prostora između župne crkve i DVD Mala Subotica i Asfaltiranje nerazvrstane ceste-spoj Držimurec-Strelec imaju odgovor, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će biti odobrene. Proračunom je predviđeno sufinanciranje Izgradnje nadstrešnice na groblju Mala Subotica-Štefanec od strane grada Čakovca u iznosu od 120.000 kuna.

Varijabilna su sredstva iz državnog proračuna te prodaja zemljišta u Zoni poduzetništva. Bilo bi svakako potrebno na nekoj od narednih sjednica raspraviti o cijeni/m2 zemljišta u Zoni kako ista ne bi bila, uz nepostojanje kanalizacije, još jedna prepreka za kupce. Početkom sljedeće godine inicirat će se formiranje općinskog Odbora za strateško planiranje koji bi se bavio lobiranjem.

Predsjednica Općinskog vijeća Danica Glad, ujedno i predsjednica Odbora za proračun i financije, ističe da je Odbor održao sjednicu i dao suglasnost na ovaj prijedlog proračuna.

HDZ, HSS, HL: Prijedlog proračuna preambiciozan

Vijećnik Josip Šegović ima zamjerku što nisu svi mjesni odbori pozvali svoje vijećnike Općinskog vijeća na sastanak kad se donosio prijedlog za proračun. U ime vijećnika stranaka HDZ, HSS i Hrvatskih laburista, iznosi da je predloženi proračun preambiciozan jer stavke za koje se računa na sredstva iz državnog proračuna, neće se ostvariti jer su sredstva državnog proračuna znatno smanjena. Ne planira se niti jedna investicija iz županijskog proračuna, jedino iz ŽUC-a.

Iako treba planirati, suvislo je tako planirati. Ističe da bi se određene investicije mogle uključiti u proračun, ali u umanjenom iznosu. U općinski aparat i dalje se dosta izdvaja i načelnik bi trebao pripaziti kad izlazi u medije s izjavama da su tu ostvarene određene uštede.

Sufinanciranje nadstrešnice od strane Grada Čakovca nije uvršteno u njihov proračun

Sufinanciranje Grada Čakovca za investiciju Izgradnje nadstrešnice na groblju Mala Subotica-Štefanec vjerojatno se planira na temelju dogovora s Gradom, ali ta sredstva nisu uvrštena u proračun Grada Čakovca. Šegović pita načelnika koji je omjer financiranja investicije Izgradnje pješačko-biciklističke staze u Ulici A. Šenoe u Svetom Križu, na što načelnik Vladimir Domjanić odgovara da 70% ŽUC, a 30% Općina.

Palovec zakinut prema broju investicija

Vijećnik Josip Šegović ističe da je ovim proračunom, po broju investicija, naselje Palovec zakinuto pa zbog toga, a i zbog prije navedenog, vijećnici stranaka HDZ, HSS i Hrvatskih laburista ne mogu podržati ovaj proračun.

Načelnik Vladimir Domjanić ističe da je s Gradom dogovoreno sufinanciranje izgradnje nadstrešnice u iznosu od 120.000 kuna koji će Grad prvim rebalansom uvrstiti u proračun. Što se tiče investicija, one se moraju staviti u proračun kako bi ih mogli kandidirati, znači moramo ih planirati.

Tu se ne radi o nikakvom napuhavanju iznosa već se u proračun mora staviti cjelokupan iznos investicije, radi kandidiranja, smatra Domjanić. Za zaposlene se izdvaja koliko treba, puno je veći obim posla u odnosu na prijašnje vrijeme. Svu javnu nabavu sada radimo sami, to ne radi više Ministarstvo. Odgovorno tvrdi da zaposleni rade “punom parom”. Ne gleda na izdvajanje za zaposlene samo kao trošak. Iduće godine čeka nas legalizacija romskog naselja Piškorovec i općinskih objekata, to je strahovito puno posla.

Bolje planirati investicije u manjem iznosu, jer se neke planiraju već više godina

Vijećnik Miran Pintarić dodaje da se rezultati puno rada trebaju i vidjeti. Što se tiče proračuna, smatra da je bolje planirati određene investicije u manjem iznosu jer se neke planiraju već više godina. Traži pojašnjenje stavke prihoda od prodaje stanova, dijele li se ti prihodi između naše općine i Općine Orehovica i zašto.

Traži pojašnjenje za prije izneseno energetsko certificiranje općinskih zgrada, misli li se tu na sve općinske objekte u Općini. Traži pojašnjenje investicije izrade Idejnog projekta Doma za starije i nemoćne osobe u Maloj Subotici i investicije Izrade projektne dokumentacije za dogradnju i adaptaciju Dječjeg vrtića Potočnica. Ističe kako se nada da će, prije spomenuti, Odbor za strateško planiranje funkcionirati jer vidi da se neki općinski odbori ne “koriste”.

Bilo bi poželjno da Općina Mala Subotica ima svoj dom za starije i nemoćne

Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da se novci od prodaje stanova ne dijele s Općinom Orehovica. – Naša općina još je uvijek u sporu s Općinom Orehovica. Sudski postupak je s Trgovačkog suda u Bjelovaru, koji se proglasio nenadležnim za taj spor, premješten na Visoki trgovački sud u Zagrebu.

Znamo da je svojevremeno Arbitražna komisija donijela svoju konačnu odluku koja se može dvosmisleno tumačiti. Općina Orehovica tumači je na svoj način, a mi na način kako je tumači naš odvjetnik, što je vjerojatno u redu. Mi smo isplatili Općini Orehovica određeni iznos za prodane stanove prema našem tumačenju te Odluke, ali je Općina Orehovica te novce vratila. Izrada energetskog certificiranja općinskih objekata obveza je Općine i obuhvaća sve općinske objekte na području cijele Općine. Investicija izrade Idejnog projekta Doma za starije i nemoćne osobe u Maloj Subotici stavljena je u proračun jer smo općina sa skoro 5.000 stanovnika i bilo bi poželjno da naše starije nemoćne osobe, a i takve osobe iz okolnih naselja, budu smještene u Dom u svom kraju, što bi na njih zasigurno pozitivno utjecalo.

Zakon daje više mogućnosti da se to ostvari. Jedna je, putem javno-privatnog partnerstva, gdje bi Država preuzela kompletno financiranje objekta, a kasnije bi postupno izvođaču vraćala novac. Drugi način je, da se taj projekt kandidira prema EU fondovima, a treći način, da se izborimo da taj Dom uđe u sufinanciranje Ministarstva socijalne politike i mladih s 50% cijene boravka u toj ustanovi. Izrada Idejnog projekta za Dom početni je korak u realizaciji toga. Isto je i s investicijom Izrade projektne dokumentacije za dogradnju i adaptaciju Dječjeg vrtića Potočnica, gdje se planira krenuti najprije s projektom kako bi se u dogledno vrijeme moglo krenuti u proširenje Vrtića, jer postoji realna potreba za uvođenjem jasličke skupine, kaže Domjanić.

Brutalno realan proračun iznosi 3.7 milijuna kuna, a ne 8,9 milijuna kuna

Vijećnik Vladimir Mihalic iznosi da brutalno realan proračun zapravo iznosi 3.700.000 kuna. U proračun nisu uvršteni prihodi od prodaje zemljišta u Zoni. Nema projekta koji će povećati prihodovnu stranu proračuna. Općina smo sa sve manjim i manjim prihodima svake godine, a sve većim troškovima. Pitanje je gdje će se uštedjeti kako ne bi došlo do gašenja lokalne jedinice. Na investicijama kojih gotovo da i neće biti, neće se moći uštedjeti. Ovaj proračun je neizvršiv ako će troškovi i dalje rasti. Načelnik je predlagač i odgovoran je za njega. Traži da se za sljedeću sjednicu vijećnicima pripreme preslike pristiglih prijedloga za proračun.

Načelnik Vladimir Domjanić odgovara da je veliki problem naše Općine što je općinski prihod od poreza na dohodak jedan od najnižih u županiji. Razlog tomu je velik broja nezaposlenih osoba, poljoprivrednika i osoba u inozemstvu, a oni koji su zaposleni većinom rade na slabo plaćenim poslovima. Tomu doprinosi činjenica da se ništa ne gradi. Još jednom ističe da su izvorni prihodi planirani realno.

Vijećnik Josip Horvat slaže se s vijećnikom Vladimirom Mihalicom da su prihodi manji od prošle godine, a investicije koje se planiraju odnose se samo na “ušminkavanje” Općine. Pita planira li se sljedeće godine zavažanje poljskih puteva, na što načelnik Vladimir Domjanić odgovara da se planira na način kao što se to učinilo i ove godine.

Dva od tri predložena amandmana podržana

Predsjednica Općinskog vijeća Danica Glad otvarila je mogućnost iznošenja amandmana.

Vijećnik Vladimir Mihalic daje amandman kojim predlaže da se u proračun uvrsti investicija Izgradnje autobusne nadstrešnice u Maloj Subotici u iznosu od 25.000 kuna, a za isti iznos neka se smanji investicija Uređenja središta naselja Mala Subotica.

Vijećnik Josip Horvat daje amandman kojim predlaže uvrštavanje investicije Uređenja “benkoske vuličke” u iznosu od 30.000 kuna, a smanjenje stavke investicije Hortikulturnog i prometnog uređenja prostora između župne crkve i DVD Mala Subotica, za isti iznos.

Vijećnik Josip Šegović daje amandman kojim predlaže povećanje rashodovne stavke Dotacija NK Dinamo-izgradnja nadstrešnice za iznos od 40.000 kuna, odnosno sa predloženih 60.000 kuna na 100.000 kuna, a na prihodovnoj strani povećanje stavke Prihoda od poreza na dohodak za iznos od 40.000 kuna.

Načelnik Vladimir Domjanić ističe da se može prihvatiti amandman vijećnika Josipa Šegovića ali povećanje dotacije za 20.000 kuna umjesto traženih 40.000 kuna. Amandman vijećnika Vladimira Mihalica može se prihvati u vidu uvrštavanja u proračun tražene investicije u iznosu od 25.000 kuna, ali ne na račun investicije Uređenja središta naselja Općine Mala Subotica, već bi za isti iznos povećali stavku Prihoda od poreza na dohodak.

Što se tiče amandmana vijećnika Josipa Horvata, predlaže da se ta investicija odradi pod stavkom Ostali troškovi te se ne bi zadiralo u proračun. Vijećnik Vladimir Mihalic slaže se s načelnikovim prijedlogom koji se odnosi na njegov amandman. Vijećnik Josip Horvat slaže se načelnikovim prijedlogom koji se odnosi na njegov amandman te isti povlači. Vijećnik Josip Šegović ostaje kod svog amandmana.

Predsjednica Općinskog vijeća Danica Glad dala je na glasovanje amandmane vijećnika Vladimira Mihalica i Josipa Šegovića te prijedlog načelnika Vladimira Domjanića. Amandman vijećnika Vladimira Mihalica jednoglasno je prihvaćen. Amandman vijećnika Josipa Šegovića nije prihvaćen s 5 glasova ZA, 5 PROTIV i 3 SUZDRŽANA.

Prijedlog načelnika Vladimira Domjanića kojim predlaže povećanje stavke rashoda-Dotacija za NK Dinamo-izgradnja nadstrešnice, u iznosu od 20.000 kuna, a istovremeno povećanje stavke Prihoda od poreza na dohodak za isti iznos, prihvaćen je s 9 glasova ZA i 4 SUZDRŽANA. Predsjednica Općinskog vijeća Danica Glad daje na prihvaćanje prijedlog proračuna s prihvaćenim amandmanom vijećnika Vladimira Mihalica i prijedlogom načelnika Vladimira Domjanića.

Prijedlog proračuna Općine Mala Subotica za 2014.godinu s prihvaćenim amandmanom vijećnika Vladimira Mihalica i prijedlogom načelnika Vladimira Domjanića, prihvaćen je s 9 glasova za, 3 protiv i jednim suzdržanim.

>>> Realizacija proračuna za 2013. Općine Mala Subotica 52% od planiranog

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije