OV Nedelišće: U aktualcu o ambroziji, školi i priključcima na kanalizaciju

U četvrtak 24. listopada održana je 5. sjednica Općinskog vijeća Općine Nedelišće koju je sazvao i vodio predsjednik Mladen Posavec.


U aktualcu o ambroziji, novoj školi i priključcima na kanalizaciju

U aktualnom satu potpredsjednica Vijeća Darinka Pergar je, osvrnuvši se na problematiku uklanjanja ambrozije iznesenu na prošloj sjednici, istaknula kako se o tome govori i u Planu zelenog djelovanja Općine Nedelišće za koji je tek nedavno osnovan provedbeni odbor.

Rekla je kako uz općinske službe i sami građani moraju shvatiti štetnost koju ambrozija može izazvati, a da je njezino uklanjanje i zakonska obveza. Zbog toga će se građane još više educirati kako bi se ambrozija što više uklonila i time spriječilo njezino štetno djelovanje kao jednog od većih alergena.

Vijećnik Ivan Marciuš rekao je kako prema podacima, dobivenim vezano uz broj priključaka na kanalizaciju u Dunjkovcu i Pretetincu, ne može biti zadovoljan s obzirom da se radi o velikim investicijama u svrhu zaštite okoliša, posebno zaštite podzemnih voda. Stoga je pozvao odgovorne u općinskoj upravi da se pojačaju aktivnosti kako bi se što više domaćinstava priključilo na kanalizaciju, što je i zakonska obveza.

Pitao je što je s izgradnjom južne obilaznice Nedelišća, za što je bilo najave da će se početi graditi 2014. godine, te je rekao kako bi se na županijskoj razini trebali utvrditi prioriteti gradnje prometnica, a ne da svaka jedinica lokalne samouprave pretežira i lobira za svoje potrebe.

Kazavši kako je ovih dana resorni ministar najavio investicijski tsunami gradnje škola u pet županija, potpredsjednica vijeća Dijana Posavec napomenula je kako je Međimurska županija zaobiđena te je pitala kada će u program gradnje biti uvrštena izgradnja osnovne škole u Nedelišću za što se na prošloj sjednici ponovno svojim zaključkom izjasnilo Općinsko vijeće. Rekla je kako za izgradnju škole sredstva nisu planirana niti u nacrtu proračuna koji su vijećnici dobili na razmatranje.

Odgovarajući na pitanja, općinski načelnik Darko Dania rekao je kako je izgradnja južne obilaznice Nedelišća u nadležnosti Hrvatskih cesta, te je, prema informacijama kojima raspolaže, njezina izgradnja ušla u program i trebala bi početi 2015. godine.

Što se tiče izgradnje osnovne škole u Nedelišću, kazao je kako je to u nadležnosti Međimurske županije, a trenutačno se vode razgovori s nadležnim ministarstvima pa će se uskoro moći konkretnije izjasniti. Vezano uz nacrt proračuna za iduću godinu, rekao je kako je to prvi put da su vijećnici primili prijedlog prije konačne rasprave i usvajanja te je pozvao sve vijećnike da se što više uključe i pripremu proračuna sa svojim prijedlozima i primjedbama.


Izmjene i dopune ustrojstvenih akata

Vijećnici su usvojili Izmjene i dopune Statuta Općine Nedelišće te Poslovnika Općinskog vijeća. Drugim izmjenama i dopunama općinskog Statuta tekst je u manjem dijelu ispravljen na način da se njegov sadržaj ne mijenja, a pojedini članci i stavci utvrđeni su jasnije i pravilnije u odnosu na prije. Izmjenama i dopunama Poslovnika Općinskog vijeća došlo je do usklađivanja sa Zakonom o registru birača, neki su članci jasnije definirani, neke radnje koje su se i do sada obavljale, ali nisu bile opisane Poslovnikom, ovime su ugrađene u tekst, a nekim se dijelovima uvodi poboljšanje rada Općinskog vijeća.


Promjene Pravilnika o stipendiranju

Na sjednici su usvojene Izmjene i dopune Pravilnika o stipendiranju studenata. Promjene pravilnika poboljšavaju dosadašnji način i utvrđene uvjete za dobivanje stipendija, i to uglavnom u korist studenata. Tako se i studentima diplomskog studija omogućuje dobivanje stipendije i po socijalnom statusu, prihodi po članovima domaćinstva temeljem kojih se ostvaruju bodovi su povećani, mjerila za vraćanje stipendija utvrđena su u postocima koji su za studente puno povoljniji, a brisana je obveza vraćanja cjelokupnog iznosa stipendija za one koji primaju stipendiju iz drugih izvora, u slučaju promjene prebivalište i za sportaše koji se ne uvrste u određenu kategoriju.

Dodatne bodove dobivaju studenti koji su primili rektorovu ili dekanovu nagradu, te je brisan članak koji je obvezivao na povrat stipendije za studente koji su se zaposlili u inozemstvu. Također je, među ostalim, utvrđena izravna dodjela stipendija i za studente umjetničkih usmjerenja.


Izmjene i dopune Statuta i Pravilnika DV Zvončić Nedelišće

Vijećnici su prihvatili Zaključak o davanju prethodne suglasnosti na Izmjene i dopune Statuta i Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Dječjeg vrtića Zvončić Nedelišće. Do promjena je došlo radi usklađenja s Izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi. Izmjenama i dopunama mijenjaju se terminologija koja se koristi, programi koji se temelje na nacionalnom kurikulumu za predškolski odgoj i obrazovanje, način zasnivanja radnog odnosa u vrtiću, satnica odgajatelja u neposrednom radu s djecom te način donošenja akata i suglasnosti.  


Pravo građenja Centra za autizam

Općinsko vijeće jednoglasno je prihvatilo Odluku o osnivanju prava građenja Centra za autizam u Črečanu u korist Udruge za autizam Pogled iz Nedelišća. Riječ je o objektu u kojem će se pružati usluge socijalnog i zdravstvenog tipa za djecu i osobe s autizmom, za njihove obitelji ali i djecu s drugim razvojnim poremećajima.

Objekt je edukacijsko-rehabilitacijskog tipa, a sam centar je planiran kao poludnevni boravak bez smještajnih kapaciteta u kojem će stručne osobe i volonteri pružati terapije, savjetovanje, edukacije, radionice i ostale aktivnosti za djecu i osobe s autizmom od njihove najranije životne dobi pa sve do starosti.


Izmjene DPU Privredne zone Nedelišće

U nastavku sjednice donijeta je Odluka o II. izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja Privredne zone u Nedelišću. Promjene se odnose na korekciju površina pojedinih čestica, formiranje novih čestica zaštitne zelene površine i novog kolnog prilaza, usklađenje kartografskih prikaza linijske komunalne infrastrukture s izvedenim stanjem te usklađenje uvjeta gradnje s novom parcelacijom.


Promjene DPU Zavrtje Nedelišće

Na sjednici je prihvaćena i Odluka o III. izmjenama i dopunama Detaljnog plana uređenja stambene zone Zavrtje u Nedelišću. Ovdje se promjene odnose na povećanje i smanjenje jedne čestice, te na namjene i uvjete gradnje jedne čestice što je do sada bilo onemogućeno zbog osiguranja potrebne udaljenosti teniskih terena od stambenih čestica. Na ovaj se način omogućava i utvrđivanje površine za uređenje dječjeg igrališta.


Uređenje nove zone u Slakovcu

Vijećnici su usvojili Odluku o donošenju Detaljnog plana uređenja područja Brezinka u Slakovcu. Radi se o sjeverozapadnom neizgrađenom dijelu Slakovca površine 16,20 hektara, a planom se utvrđuju detaljna namjena površina, uvjeti uređenja, način opremanja zemljišta infrastrukturom, zatim uvjeti formiranja i korištenja građevnih čestica, uvjeti izgradnje građevina, mjere sprečavanja štetnih utjecaja na okoliš i drugi elementi uređenja s naglaskom na dovršenje sportskog parka te izgradnje javnih i društvenih sadržaja u cilju poboljšanja kvalitete rada već postojećih sportskih udruga.


Prijenos vlasništva vodovodne mreže

Članovi Općinskog vijeća usvojili su Odluka o prijenosu vlasništva izgrađene infrastrukture – vodovodne mreže u naselju Parag. Ovom Odlukom Općina Nedelišće prenosi tvrtki Međimurske vode d.o.o. u vlasništvo sva investicijska i druga prava na izgrađenoj infrastrukturi financiranoj u sklopu Phare programa Europske unije.


Predstavljanje projekata

Na kraju sjednice vijećnicima je predstavnik tvrtke Urbia d.o.o. Čakovec predstavio idejna rješenja dva projekta koje je za potrebe Općine Nedelišće naručio raniji načelnik. Radi se o idejnom rješenju nadogradnje građevine u kojoj je smještena općinska uprava, te idejnom rješenju Doma za starije i nemoćne osobe u Nedelišću.

Dogradnja zgrade općinske uprave je za sada prolongirana dok se na županijskoj razini ne utvrdi hoće li se graditi nova zgrada osnovne škole u Nedelišću, čime bi se za potrebe općinske uprave i rada mnogih udruga oslobodio prostor sadašnje škole. Što se tiče gradnje Doma za starije i nemoćne osobe, on je prijavljen za uvrštavanje u mrežu domova, a Općina će raspisati javni poziv za iskazivanje interesa za njegovu gradnju od strane privatnih investitora i zatim poduzeti daljnje korake.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije