Na zgradi bivše karaule u Goričanu otkrivena spomen ploča

U organizaciji Općine Goričan i Međimurske županije na nekadašnjoj karauli Jugoslavenske armije – Narodni heroj Marko Kovač u Goričanu otkrivena je spomen ploča koja obilježava povijesni događaj za Goričan i čiji tekst glasi:

“18. rujna 1991. godine, Međimurci organizirani u postrojbe Teritorijalne obrane, policije i odrede Narodne zaštite zauzeli su u Goričanu graničnu karaulu okupatorske Jugoslavenske armije te je tim činom Međimurje postalo prva oslobođena regija u Republici Hrvatskoj.”

Svečanosti otkrivanja spomen ploče uz općinskog načelnika Marija Moharić nazočni su bili župan Matija Posavec s predsjednikom Županijske skupštine Mladenom Novakom, načelnik Policijske uprave međimurske Krunoslav Gosarić sa suradnicima i jedinicom interventne policije, članovi i zapovjednici ondašnje Teritorijalne obrane, pričuvnog sastava Zbora narodne garde, policije, Narodne zaštite i lovaca.

Okupljene su pozdravili župan Matija Posavec te načelnik općine Goričan Mario Moharić, koji je uz pozdrave svim okupljenima posebno zahvalio braniteljima koji su sudjelovali u preuzimanju ove karaule, koji su zahvaljujući pregovaračkom umijeću i hrabrosti preuzeli najveći pogranični objekt u Međimurju bez žrtava i bez razaranja te koji su njegovim preuzimanjem označili Međimurje kao prvu oslobođenu regiju u Republici Hrvatskoj i doprinijeli vrlo važnom naoružavanju hrvatskih branitelja za daljnje akcije oslobođenja Domovine.

Načelnik Moharić spomenuo je i da Općina Goričan, ponovno postavlja pismeni zahtjev prema MUP-u i Državnom uredu za raspolaganje državnom imovinom, da se ovaj objekt s pripadajućim prostorom dodjeli općini koja bi ga iskoristila uz pomoć europskih fondova u turističke i edukativne svrhe.

Otkrivanjem spomen ploče na bivšem objektu karaule u Goričanu, obilježena je 22-godišnjica preuzimanja ovog objekta i oslobođenja Međimurja od okupatorske Jugoslavenske armije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije