Na 153 biračka mjesta mještani Međimurja biraju lokalne čelnike

Jutros u 7 sati diljem Hrvatske otvorena su birališta za lokalne izbore na kojima
nešto više od 3,7 milijuna birača bira općinske načelnike, gradonačelnike i župane te članove lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela. Bira se 20 župana i 555 gradonačelnika i općinskih načelnika kao i njihovi zamjenici.

Na 153 biračka mjesta mještani Međimurja će između pet kandidata birati budućeg međimurskog župana, između 2044 kandidata članove općinskih i gradskih vijeća i 75 kandidata za gradonačelnike i načelnike.

U Čakovcu se istodobno održavaju i izbori za mjesne odbore, odnosno gradske kotareve. U Pribislavcu i Orehovici pripadnici romske nacionalne manjine biraju i svog predstavnika za zamjenika načelnika.

Na biračko mjesto na kojem ste evidentirani, potrebno je sa sobom ponijeti identifikacijsku ispravu. Prilikom glasanja, dobit ćete četiri papira različite boje i to po jednog za načelnika i zamjenika Općine/Grada, Općinsko vijeće, župana i njegove zamjenike te Županijsku skupštinu.

Potrebno je zaokružiti redni broj ispred imena te papir presavinuti i staviti ga u odgovorajuću glasačku kutiju razvrstanu prema boji papira.

Župani, gradonačelnici i načelnici biraju se izravno, a županom, gradonačelnikom, odnosno općinskim načelnikom postaje kandidat koji dobije 50 + 1 glas birača koji su glasali.

Ako ni jedan kandidat ne dobije potrebnu većinu glasova, za 14 dana održava se drugi krug izbora u koji ulaze dva kandidata koja su u prvom krugu osvojila najviše glasova. Birališta se zatvaraju u 19 sati i do tada traje izborna šutnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije