Vijesti / Politika
Politika
BORAVIO U MADRIDU Stjepan Kovač kao član saborskog izaslanstva posjetio Parlamentarnu skupštinu NATO-a
Hrvatski sabor

SABORSKI ZASTUPNIK IZ ČAKOVCA

BORAVIO U MADRIDU Stjepan Kovač kao član saborskog izaslanstva posjetio Parlamentarnu skupštinu NATO-a

Stjepan Kovač kao član saborskog izaslanstva posjetio je Parlamentarnu skupštinu NATO-a

Voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Ante Bačić i njegovi članovi Stjepan Kovač, Zdravka Bušić, Dario Hrebak, Stephen Nikola Bartulica sudjelovali su od 18. do 21. studenog 2022. u Madridu na Godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a (PS NATO).

Godišnje zasjedanje okupilo je 269 parlamentarnih zastupnika iz svih država članica NATO-a te stotinjak zastupnika i članova delegacija u statusu pridruženih članica odnosno promatrača. Glavni fokus političkih rasprava parlamentarne dimenzije NATO-a bio je usmjeren na sveobuhvatne aspekte suočavanja s ruskom agresijom u Ukrajini i njezine ukupne implikacije za transatlantsku zajednicu zemalja okupljenu u NATO savezu.

Analizirajući daljnju sveobuhvatnu prilagodbu NATO saveza novoj sigurnosnoj stvarnosti kroz prizmu novog Strateškog koncepta NATO-a kao ključnog političkog dokumenta usvojenog na međuvladinoj razini početkom ljeta, također u Madridu, Parlamentarna skupština NATO-a u svojim raspravama i završnim aktima obuhvatila je i stanje implementacije odluka ovoljetnog summita, uključujući njihovu operacionalizaciju u kontekstu finaliziranja ratifikacijskog procesa u parlamentima država članica glede skorašnjeg stupanja Finske i Švedske u punopravno članstvo NATO saveza.

Sudjelujući posljednjeg dana skupštinskog zasjedanja u dvosatnoj zajedničkoj interakciji NATO parlamentaraca s Jensom Stoltenbergom, glavnim tajnikom NATO-a, Ante Bačić apostrofirao je potrebu daljnjeg konzistentnog angažmana NATO-a u odnosu na Bosnu i Hercegovinu te Kosovo kako bi se tim zemljama pomoglo u otklanjanju postojećih zapreka u vidu stranih utjecaja koji ovim zemljama priječi uključivanje u euroatlantske integracijske okvire.

Najnovije

Reci što misliš!