POVRATAK NA STARO?

DARKO ZVER UOČI SMJENE: Iz Čakoma cure novci, isplaćuju se bonusi i dižu plaće, a sve na račun građana!

Zašto se u Čakomu isplaćuju bonusi i dižu plaće, a sve na teret građana kojima će se povećati cijene, te čuva li gradonačelnica radna mjesta politički podobnima, pitanja su na koja Darko Zver traži odgovore

Sutra će se na sjednici Gradskog vijeća Čakovca odlučivati o razrješenju Darka Zvera s pozicije predsjednika Gradskog vijeća, pa je on danas, možda i posljednji put u toj ulozi, sazvao konferenciju za medije na kojoj je još jednom ustvrdio da ga sa smjenjuje jer je razotkrio zakulisne igre oko Čakoma, gradskog poduzeća iz kojeg, kazao je, novci cure na sve strane, isplaćuju se kolektivni bonusi, stimulacije i dižu se plaće, dok se građanima istovremeno povećavaju računi.

TEMPIRANE STIMULACIJE

Svoje je tvrdnje Zver i potkrijepio odlukama o stimulacijama na plaću koje potpisuje direktor Čakoma Ivica Perhoč, kao i internom prepiskom djelatnika iz koje se može iščitati da se čeka povećanje cijene građanima, na temelju čega će se u Čakomu povećati plaće, osnovica i koeficijenti.

– Skandalozno je to što je Perhoč samo za prva četiri mjeseca ove godine odobrio kolektivnih stimulacija u vrijednosti od više stotina tisuća kuna. Stimulacije su isplaćene i djelatnicima prema kojima su pokrenuti izvidi oko odgovornosti vezanih za krađu ambalaže o kojoj sam javnost izvijestio na prošloj konferenciji, a iz prepiske djelatnika vidljivo je da je dogovor između Čakoma i većinskog vlasnika (Grad Čakovec) prolongiran za lipanj, što se poklapa s mojom smjenom. Iz dokumentacije se vidi da je direktor Perhoč odlukom iz svibnja najprije isplatio kolektivne stimulacije od 10 posto za dobre rezultate i poslovanje za prva tri mjeseca 2022. godine, pa ponovno u lipnju 10 posto stimulacije za dobre rezultate u prva četiri mjeseca ove godine.

Taj isti Perhoč je dva dana nakon isplate stimulacija medijski reagirao na moje istupe, optuživši me da radim igrokaz time što ne puštam povećanje cijene za građane, a tako u pitanje dovodi i opstojnost tvrtke. Poruke dodatno potvrđuju kako se s Perhočem o svemu dogovara gradonačelnica Ljerka Cividini koja je u Skupštini Čakoma, a ona je i formalni predlagatelj odluke o poskupljenju cijene odvoza otpada za građane i poslovne subjekte na području Grada Čakovca, kazao je Zver.

‘ISTA KAO BIVŠI’

Njegova je smjena tako, kazao je, početak povratka na staro, jer će ‘Čakovčani imati formiranu vlast ne voljom birača, nego političkom trgovinom gradonačelnice Cividini koja je pokrenula smjenu čovjeka koji joj je prije godinu dana u drugom krugu podrškom omogućio pobjedu’.

Problemi su, nastavio je Zver, na površinu isplivali kad se Cividini našla u situaciji da treba izabrati između transparentnosti i racionalizacije Čakoma, na čemu je on inzistirao, ili da sve ostane po starom.

– Izabrala je ovo drugo i time pokazala da se ne razlikuje od bivše vlasti koja je godinama u gradsko komunalno poduzeće zapošljavala stranački podobne ljude i time kupovala glasove na izborima. Izgledno je da će sada Cividini upravo s tim sadašnjim i bivšim SDP-ovim kadrovima surađivati i formirati novu većinu u Gradskom vijeću. To je i razlog zašto čuva direktora Čakoma i veliki broj ljudi za koje se zna da obnašaju različite političke funkcije, a zaposleni su u Čakomu.

DVIJE LJERKE CIVIDINI?

– Ona Cividini koja je u predizbornoj kampanji pričala o promjenama i ova koju danas imamo za gradonačelnicu su dvije različite osobe. Ne bi me više iznenadilo ni da se dogovori i sa Stjepanom Kovačem da joj bude spavač u Gradskom vijeću i diže ruku kad joj to zatreba, komentirao je Darko Zver.

Ponovio je i da je zahtjev za njegovu smjenu nebulozan, jer su on i vijećnici stranke Fokus na dosadašnjim sjednicama glasali za 109 točaka, a samo su na jednoj bili suzdržani. Pravi razlog zašto se traži smjena jesu zakulisne igre oko Čakoma, a ostavku na svoju dužnost ne misli davati jer se, kaže, ne smatra krivim ni za što.

Od gradonačelnice Cividini javnost očekuje objašnjenje na dva pitanja, zaključio je Darko Zver – zašto se u Čakomu isplaćuju bonusi i dižu plaće, a sve na teret građana i poslovnih subjekata kojima će se povećati cijene komunalnih usluga, te ima li to veze s tezom da gradonačelnica čuva radna mjesta politički istaknutim osobama u Čakomu u zamjenu za podršku u Gradskom vijeću?

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije