PRIJENOS SJEDNICA UŽIVO

DARKO ZVER Nema skrivanja, Čakovčani imaju pravo vidjeti tko i kako zastupa njihove interese!

- Gradsko vijeće nije klub u Slovenskoj u koji se dolazi kartati, jesti i piti. Građani imaju pravo vidjeti kako vijećnici zastupaju njihove interese, poručuje Darko Zver

Iako su prošlog tjedna imali priliku donijeti odluku da se sjednice Gradskog vijeća prenose uživo, čakovečki gradski vijećnici većinom suzdržanih glasova odluku nisu podržali. Na svojevrsni presedan, jer su protiv prijedloga odluke vladajuće koalicije bili vijećnici – (i) vladajuće koalicije, danas se osvrnuo predsjednik Gradskog vijeća Darko Zver, koji je i predložio odluku da se sjednice ubuduće prenose uživo putem YouTubea.

– Nema nikakvog opravdanog razloga da se sjednice skrivaju pred građanima, nije to neki klub u Slovenskoj u koji se vijećnici dolaze kartati, jesti i piti. To su zastupnici izabrani od strane naših građana i oni imaju pravo vidjeti kako ti vijećnici zastupaju njihove interese, poručio je Zver, podsjetivši da je upravo transparentnost bila jedna od glavnih točki njegova političkog programa na prošlogodišnjim izborima i na njoj se uostalom i temeljila podrška gradonačelnici Ljerki Cividini u drugom krugu.

NEJDE TO TAK!

Nakon prvog koraka, uvođenja registra transparentnosti proračunskih isplata kojem je, dodao je Zver, ionako potrebna nadogradnja, idući korak bio je upravo prijenos sjednica Vijeća, kako bi javnost i građani dobili uvid u ono o čemu se raspravlja i tko i kakve odluke donosi u njihovo ime.

Komentari pojedinih vijećnika, poput onog Štefanije Damjanović da ne želi biti na jutjubu’, u najmanju su ruku neozbiljni. Kad treba ići na izbore, svi se bore da budu na televiziji, a jednom kad su izabrani, počeli bi se skrivati. E pa – ne može, nejde to tak! Barem ne u Gradskom vijeću na čijem sam čelu ja kao predsjednik, poručio je Darko Zver, istaknuvši i da će se boriti koliko treba da se rad Vijeća učini maksimalno javnim i transparentnim.

Na primjedbe vijećnika da materijale vezane za ovu točku, time i sve važne informacije, nisu dobili prije same sjednice, Zver upućuje na gradske službe koje su pripremale materijale za dnevni red.

– Nemam razloga sumnjati u njihovu stručnost, bili su stručni, precizni, marljivi, točni i dosad. Očito su pretpostavili da nema potrebe za dodatnim objašnjavanjem jer je sve bilo navedeno u mojem uvodnom izlaganju. Nećemo se sad igrati detektiva i pokazivati mailove, ali istina je da je gradonačelnica prije mjesec dana potvrdila da je oprema vrijedna 20-tak tisuća kuna nabavljena i spremna za korištenje. Nije mi jasno kako to nije iskomunicirala s vijećnicima svoje stranke jer je sad ispalo kao da ili nema povjerenja u rad svojih gradskih službi ili da postoji nešto zbog čega se predomislila u zadnji čas, istaknuo je Darko Zver.

DRUGI POKUŠAJ

Naposljetku, naglasio je da je tehnički i proceduralno sve spremno za prijenos sjednica uživo. Za realizaciju bi bio zadužen zaposlenik Grada kako bi se dodatno uštedjelo i novi će se prijedlog odluke pred vijećnicima ponovo naći već na idućoj sjednici.

Što će se dogoditi budu li koalicijski partneri stranke Fokus još jednom odlučili biti suzdržani ili čak protiv ove odluke, Zver ne želi prejudicirati. Uvjeren je, kaže, da nitko od njih neće ići protiv interesa građana koji svima mora biti na prvome mjestu.

– Pozivam kolege vijećnike koji su imali primjedbe na ovu odluku da se uključe u rad gradskih službi svojim prijedlozima, tako da ne bude više prostora za neke nedoumice, poručio je Zver.

Naposljetku, nije se moglo izbjeći pitanje odnosa između koalicijskih partnera između kojih – vidljivo je već na nekoliko zadnjih sjednica – baš ne cvjetaju ruže.

– Nije tajna da se možda ne slažemo po svim točkama, ali svatko od nas misli svojom glavom i dok je god to u okvirima da se može surađivati i da svi brinemo o interesima naših građana, sve je u redu, zaključio je Zver.

Na konferenciji za medije održanoj u vijećnici Grada Čakovca pridružio mu se i gradski vijećnik i predsjednik Kluba stranke Fokus Boris Bistrović

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije