Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
GRADSKI VIJEĆNICI PROTIV PRIJENOSA SJEDNICA UŽIVO 'Ja ne želim biti na jutjubu!'
BŠK

PRESEDAN!

GRADSKI VIJEĆNICI PROTIV PRIJENOSA SJEDNICA UŽIVO 'Ja ne želim biti na jutjubu!'

Čak 15 čakovečkih vijećnika bilo je suzdržano i samo su vijećnici Fokusa glasali za, čime su građani Čakovca i Međimurja ostali zakinuti za mogućnost da uživo prate što se na sjednicama događa te tko donosi i kakve odluke koje se tiču njihove budućnosti

Prva točka dnevnog reda današnje sjednice Gradskog vijeća Čakovca rezultirala je svojevrsnim presedanom u radu ovog saziva, jer su se vijećnici po prvi put izjasnili protiv predložene odluke da se sjednice Gradskog vijeća prenose uživo, koja je u primjenu trebala već od iduće sjednice. Precizinije, 15 vijećnika bilo je suzdržano, a samo njih troje – svi iz stranke Fokus – glasalo je za ovu odluku.

Uvođenje prijenosa uživo argumentirao je predsjednik Gradskog vijeća Darko Zver (Fokus) koji je odluku i predložio, pojasnivši u uvodu da će ovo biti novi iskorak u 21. stoljeće kojim će se dodatno podići razina transparentnosti rada Vijeća. Same sjednice prenosile bi se uživo putem YouTubea, pojasnio je, već je nabavljena i oprema u vrijednosti 20 tisuća kuna, a sam prijenos bio bi u rukama zaposlenika Grada zaduženog za informatičku podršku. 

Prijedlogu je prvi prigovorio Renato Slaviček (HSLS), istaknuvši da se točka na dnevnom redu našla bez materijala, pa su vijećnici tek sad dobili detalje i informacije o njezinoj provedbi i trošku. Predložio je pritom i da se sjednice, s obzirom na to da to epidemiološke mjere dozvoljavaju, vrate iz društvenog doma u Novom Selu Rok u gradsku vijećnicu ali i da se termin vrati na 12:00 umjesto novog sata održavanja u 16:00.

- Svi gradski službenici i ravnatelji gradskih ustanova i tvrtki su tu van radnog vremena i treba im platiti dodatne sate, a osim toga, dvije važne točke danas su na samom kraju dnevnog reda – tko će nakon cijelog radnog dana trezveno razmišljati o tako važnim pitanjima?, pitao je Slaviček, dodavši i da u Novom Selu Rok vijećnici sjede 'kao rakova djeca', ali – u polušali – i da je on već čovjek u godinama i da mu je nezgodno hodati do govornice iz zadnje vijećničke klupe. 

U raspravu se uključila i Vesna Baranašić Horvat (Matija Posavec - Nezavisna lista), koja je istaknula da nema ništa protiv javnog izvještavanja u bilo kojem obliku, ali da bi bilo dobro da se to ugradi u Poslovnik o radu Gradskog vijeća, kao što to imaju neki drugi gradovi koji već sjednice prenose uživo.

A onda je za govornicu stala Štefanija Damjanović (HNS), koja je u Vijeće ušla tek na prošloj sjednici kao zamjena, pa izjavila – vjerovali ili ne – 'Ja ne želim biti na jutjubu!'

Obrazložila je svoj stav činjenicom da sjednice prate mediji i da postoje tonski zapisi, a ovih 20 tisuća kuna, kazala je, Gradu je nepotreban trošak.

- Umjesto da smo štedljivi i da usmjerimo sredstva u udruge i mlade, mi bi samo trošili da budemo na svim mogućim televizijama i da se vidi kako smo mladi, lijepi i zgodni, kazala je Damjanović, očigledno podbadajući Darka Zvera. 

On joj je odgovorio da nije trebala pristati kao zamjena ući u Vijeće ako nije spremna biti javno eksponirana, a da se, ako je 20 tisuća kuna utrošenih za nabavu opreme toliko problematično, on spreman odreći svoje vijećničke naknade kako bi se pokrio taj trošak. 

Štefanija Damjanović još ga je jednom podbola s govornice kazavši:

- Malo ste me povrijedili, ja sam žena koja je 28 godina u politici, sportu i udrugama građana, bila sam masu puta praćena medijski, a znate da sam bila u Hrvatskom saboru. Ja tih problema nemam ali nemam niti dodatnu želju da se više eksponiram kaj sam inače primijetila kod vas, poručila mu je.

Naposljetku je čak 15 vijećnika bilo suzdržanih a samo vijećnici Fokusa za, čime su građani Čakovca i Međimurja ostali zakinuti za mogućnost da uživo prate što se na sjednicama događa te tko donosi i kakve odluke koje se tiču njihove budućnosti. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video