Franjo Bukal: Imam hrabrost i snažnu volju za još jedan mandat!

Franjo Bukal: Imam hrabrost i snažnu volju za još jedan mandat!

Općina Orehovica nalazi se u južnom djelu Međimurske županije. Površine je 28.33 kilometara kvadratnih, a sastoji se od tri naselja: Orehovice, Podbresta i Vularije. Treći mandat zaredom načelnik te Općine je HNS-ovac Franjo Bukal (59).

Prijatelji i stranačke kolege za njega kažu da je uporan i ustrajan u svojim zacrtanim ciljevima i zato dobiva podršku birača ali tu je i niz priznanja međunarodnih institucija zbog kvalitetnog suživota većinskog stanovništva i nacionalne manjine koja živi na području Općine. Bliži se kraj trećeg mandata, pa nas je zanimalo što Franjo Bukal ima u planu i kako ocjenjuje svoj dosadašnji rad.

eMedjimurje.hr: Gospodine Bukal dugo ste na čelu jedne općine. Gdje je tajna Vašeg političkog uspjeha?

– Tajna je u predanosti radu koji su mi birači povjerili. Naime, nikad svoju funkciju općinskog načelnika, pa ni prije kao općinskog vijećnika ili pak vijećnika mjesnog odbora nisam smatrao tek pukom političkom funkcijom “držatelja vlasti”, već sam uvijek sa svih pozicija tražio najbolja rješenja za zajednicu koju predstavljam.

Svoj sam mandat uvijek smatrao šansom Općine Orehovica da svojim građanima ponudi što bolje i kvalitetnije životne uvjete. Također, uvijek sam sve obnašatelje lokalne vlasti pozivao na isti način rada za dobrobit zajednice, bez obzira na političku opciju kojoj pripadaju.

Činjenica je da su vremena teška ali nikada neću prihvatiti plakanje nad svojom sudbinom, već najviše koliko mogu koristim autoritet i funkciju načelnika da svojim mještanima ali i Općini, kroz kvalitetnu infrastrukturu, osiguram kvalitetniji život te dostupnost svega što jedna sredina mora imati.

eMedjimurje.hr: Pri kraju je još jedan mandat. Smatrate li da ste ispunili svoja očekivanja, kao i obećanja vaših istomišljenika i mještana?

– Moram iskreno reći da – nisam. Pri tome ne mislim da je izostao moj trud i predanost poslu, već žalim što taj trud nije u dovoljnoj mjeri prepoznat na najvišim instancama koje odlučuju o strateškim ciljevima u našoj Općini. Naime, skoro pet godina od postavljanja temelja i temeljnih stupova, školska sportska dvorana i dalje stoji nedovršena unatoč brojnim zahtjevima i intervencijama prema nadležnim državnim tijelima.

Ostavila ih je i ravnodušnim činjenica da djeca čak i u zimskom periodu moraju napuštati školsku zgradu kako bi u izdvojenim prostorima sportsko-vatrogasnog objekta i dvorane Doma kulture pohađala nastavu tjelesnog odgoja. Unatoč negativnim odgovorima, mi ipak ne posustajemo i dalje ćemo tražiti nove načine za iznalaženje sredstava za dovršetak ove investicije. Drugi neprepoznati strateški cilj je Gospodarska zona Međimurje.

Naime, na području Općine Orehovica i Općine Mala Subotica prostire se  Gospodarska zona Međimurje, nažalost komunalno neopremljena i nesređenih imovinsko-pravnih odnosa. Na papiru, ovu zonu podupire Međimurska županija, Ministarstvo gospodarstva….naglašavam, na papiru. Međutim, kada Općina Orehovica svake godine na javne natječaje kandidira izradu geodetske podloge za izradu Detaljnog plana zone redovno nailazi na negativan odgovor Ministarstva.

Otvaranje navedene zone za ovaj kraj značio bi preporod u ekonomskom smislu, a time i ekonomsku snagu, odnosno neovisnost traženja financijskih sredstava iz državnog proračuna, otvaranje novih radnih mjesta, zapošljavanje visokoobrazovanih mladih koji su završili studij ili su pri završetku istog.

Što se tiče očekivanja mojih birača – mještana naše Općine želim reći da se toplo nadam da sam ispunio barem veći dio očekivanja, a za onaj ostatak uvijek sam otvoren za prijedloge i sugestije kako poboljšati svoj rad i rad općinskih tijela.

Jednako tako očekujem da će nakon lokalnih izbora i promjene u izvršnoj vlasti naše Županije suradnja Općine sa Županijom biti još kvalitetnija jer zajedničkim, čvršćim nastupom spram Vlade Republike Hrvatske i  ministarstava možemo lakše braniti interese Općine ali i Županije u cjelini, da financijski jače poprate projekte koji nas čekaju jer to Međimurke i Međimurci zavrjeđuju.

eMedjimurje: Što biste izdvojili kao najveći rezultat kao načelnik, a što kao najveći neuspjeh?

– Između uspjeha ove vlasti u proteklim mandatima koji su svi veliki u svom području, posebno bih izdvojio konačni dovršetak izgradnje nove zgrade Osnovne škole Orehovica čime su djeca sa područja Općine konačno dobila adekvatne uvjete za školovanje i rad. Također, valja izdvojiti i izgradnju Doma kulture u Podbrestu, sportsko-vatrogasnog objekta u Orehovici, kompletne infrastrukture u Romskom naselju, otvaranje nove stambeno-poslovne zone Križopotje u Orehovici sa više od 70 gradilišta….

Pored neizgrađene školske sportske dvorane, velikim neuspjehom i velikom lakrdijom hrvatskog pravosuđa smatram neriješeno pitanje sukcesije sa Općinom Mala Subotica koja traje od 1998. godine. Obzirom na fiskalni kapacitet Općine, koji je jedan od najnižih u Hrvatskoj, bez lažne skromnosti mogu tvrditi da je to mnogo no nedovoljno obzirom na naše želje.

Ali želje uvijek moraju biti veće od mogućnosti jer vam one daju motivaciju za nove izazove. S druge strane, i maćehinski odnos državne vlasti prema Općini Orehovica daje nam još više snage za borbu do uspješnih rezultata.

eMedjimurje.hr: U današnje vrijeme mnoge lokalne samouprave muku muče s prihodima i jedva da održavaju “hladni pogon”. Kakva je financijska situacija u Općini Orehovica?

– Sve više obveza, a sve manje novca slijeva se iz državnog i županijskog nivoa. “Hladni pogon” Općine Orehovica broji dvije službenice (1 na puno, 1 na pola radnog vremena) te zaposlenog načelnika. Naravno da su sredstva za rad uvijek nedostatna, s obzirom na opseg poslova koji se obavlja u Jedinstvenom upravnom odjelu, ali se svejedno posao obavlja na najvišoj razini profesionalnosti i štedljivosti u duhu dobrog gospodarstvenika.

Komunalne poslove Općina Orehovica obavlja u sklopu javnih radova a ne preko koncesionara od 2006. godine, uključujući u radove romsku nacionalnu manjinu. Na ovaj način Općina stvara znatne uštede na održavanju javnih površina (cca 300.000,00 kn godišnje) ulažući samo u opremu za košnju, a s druge strane pruža mogućnost zaposlenja manjini koja se susreće sa velikim poteškoćama pri zapošljavanju, a neutrošena sredstva možemo bolje usmjeriti u druge, a ponajviše u socijalne programe.

eMedjimujre.hr: Kako ste surađivali s Općinskim vijećem? Dali je bilo kakvih političkih trzavica, podmetanja i nesporazuma?

– Srećom, vijećnici Općinskog vijeća Općine Orehovica u najvećoj su mjeri prerasli svoje političke opcije. Vijeće djeluje kao cjelina kada se radi o dobrobiti Općine, ali i kada je potrebno donijeti odluku koja nosi opterećenje građanima, objektivno sagledavajući sve činjenice. Osim ponekih iznimaka tijekom ovog mandata, od vijećnika sam uživao potpuno povjerenje i spremnost na suradnju.

Ponajviše mi je drago što se vijećnici našeg Općinskog vijeća aktivno uključuju u prethodnim raspravama, u pripreme odluka, ali i u njihovo provođenje. No bez obzira na politički sastav Općinskog vijeća, projekti i prioriteti u interesu Općine Orehovica su jasni i nema mjesta bilo kakvom nesuglasju. Korektan odnos očekujem i nadalje.

eMedjimurje.hr: Skoro trećinu općinskog proračuna ove godine imate u planu uložiti u uređenje romskog naselja. O čemu se zapravo radi?

– Da, velik dio proračuna Općine Orehovica za 2013. godinu planiran je za radove u Romskom naselju. Sigurno je poznato da se prošle godine započelo sa izvođenjem radova na izgradnji komunalne infrastrukture u Romskom naselju vrijednosti 7.000.000,00 kn, financirano iz programa IPA 2008.

Za navedeni projekt Općina Orehovica nije izdvajala financijska sredstva, no zbog neusklađenosti projektne dokumentacije spojna cesta i podloga za šator moraju biti dovršene kako bi se dovršio cjelokupni projekt i tako u potpunosti služio svrsi. Općina, nadležna ministarstva i druge institucije trebaju izdvojiti  94.884,23 kn za plato (vrijednost po javnoj nabavi) te  266.360,58 kn za izgradnju pristupne ceste (vrijednost po javnoj nabavi).

U ove dvije navedene investicije Općina Orehovica očekuje 80% potporu nadležnih ministarstava, a razlika od 20% namaknuti će se iz komunalnog doprinosa kojeg plaćaju Romi po izračunu istog, a sve spram izrađenim arhitektonskim snimkama. Stoga se možemo pohvaliti da su u Romskom naselju sve kuće legalno izgrađene.

Uređenjem i završetkom izgradnje komunalne infrastrukture Romi će imati sve ono što ima i većinsko stanovništvo, pa će stoga imati i obvezu plaćanja komunalne naknade što do danas nisu plaćali jer im nije bila dostupna komunalna infrastruktura. Ono što u proračunu najviše bode u oči je investicija za sanaciju deponije u Romskom naselju. Naime, izvođač radova izgradnje komunalne infrastrukture naišao je na trasi cesta na deponiju komunalnog otpada zatrpanu prije 25 godina.

Deponija se nalazi unutar samog naselja i potrebno ju je hitno sanirati. Naravno da je Općina Orehovica odmah reagirala prema nadležnim institucijama, prvenstveno prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kako bio isti preuzeo 100% pokriće troškova radova na sanaciji.

Na zahtjev Fonda Općina je izradila Plan sanacije, provela postupak javne nabave, da bi 31.12.2012. zaprimila odgovor Ministarstva zaštite okoliša da sredstva nisu osigurana za 2013. godinu. Iznos najpovoljnije ponude za sanaciju u iznosu od 1.405.400,00 kn uvršten je u proračun i očekujemo razrješenje ovog problema u skorom roku u trošku Fonda i drugih institucija Republike Hrvatske.


eMedjimurje.hr: Postoje li još neke veće investicije koje Vas očekuju?

– Prije svega to su uređenja mjesnih groblja. Naime, groblja u Orehovici i Podbrestu zahtijevaju hitnu sanaciju i uređenje u vidu izrade staza sa tlakovcima, uređenje parkirališta i ograđivanje groblja sa pročeljima. U Orehovici je također potrebno izmjestiti tri grobna mjesta te urediti trijem grobne kuće (spušteni strop). Vrijednost investicije za mjesno groblje u Orehovici iznosi 686.731,75 kn, dok se za uređenje groblja u Podbrestu planira utrošiti 545.411,00 kn.

U Vulariji se planira rekonstrukcija Društvenog doma u vrijednosti od 602.915,00 kn. Rekonstrukcija obuhvaća izmjenu krovišta, stolarije, sanitarija i grijanja, kao i radove na unutarnjem uređenju. Također, planirana je izrada projektne dokumentacije za komunalnu infrastrukturu u stambeno-mješovitoj zoni Križopotje (planirana vrijednost cca 200.000,00 kn) te dokumentacije za projekt revitalizacije potoka Jezerčice. Navedene projekte Općina Orehovica kandidirala je po raspisanim natječajima nadležnih ministarstava.

eMedjimujre.hr: Pred nama su lokalni izbori. Što dalje? Imate li u planu još četiri godine biti prvi čovjek općine?

– Eto, pobrojao sam neke od značajnijih investicija koje nose veliku cifru u smislu osiguranja i zatvaranja financijske konstrukcije za planirane investicije, kako bi se započelo graditi po već pripremljenoj izrađenoj projektnoj dokumentaciji i potvrdom glavnih projekata. Pripremljeni projekti vrijednosti su i veće od 150.000.000,00 kn: sustav kanalizacije i odvodnje, izgradnja školske sportske dvorane, infrastruktura zone Križopotje, Gospodarska zona Međimurje…

Ovo je velik izazov, ali imam iskustvo, znanje i nadasve volju da uz djelatnice Jedinstvenog upravnog odjela, članove Općinskog vijeća, a nadasve uz potporu mještana Orehovice, Podbresta i Vularije iskoristimo ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju i da kroz pripremljene projekte participiramo financijska sredstva koja će nam biti na raspolaganju kroz kohezijske i druge fondove.

Naše iskustvo na provođenju projekta EIB II (izgradnja OŠ Orehovica, izgradnja pristupne ceste novoj OŠ Orehovica, Ulice Zrinskih u Vulariji), IPA 2008 (izgradnja komunalne infrastrukture u Romskom naselju u Orehovici, provedba projekta prekogranične romske turističke transferzale ROKIC:”DROM”) te nagrada za najboljeg lokalnog i regionalnog lidera ALDE CoR grupe, i to u kategoriji najučinkovitijeg EU ambasadora između stotinu prijavljenih kandidata iz cijele Europe, daju mi hrabrost i snažnu volju da i dalje ulažem 100% svojeg znanja i truda za dobrobit mještana naše Općine.

Za kraj svim žiteljima Međimurske županije, a nadasve žiteljima Općine Orehovica želim blagoslovljene i sretne Uskršnje blagdane, da ih provedu u miru, zdravlju i vjeri u bolje i pravednije sutra!

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije