Linić odlučio uništiti obrtnike! PDV bi se plaćao po izdanoj fakturi

Linić odlučio uništiti obrtnike! PDV bi se plaćao po izdanoj fakturi

“PDV obrtnicima od 31. prosinca 2013. godine više ne obračunavamo po naplaćenoj nego po fakturiranoj realizaciji”, izjavio je ministar financija Slavko Linić na sjednici Vlade. Na tu se izmjenu zakona Linić referirao samo tom jednom jedinom rečenicom. I nastavio dalje, kao da to nije uopće neka velika stvar.

A za obrtnike je to itekako velika stvar. Kažu da će im ovaj Linićev potez nanijeti veliku štetu jer će PDV sad morati plaćati i na ono što drugima nisu uspjeli naplatiti godinama, a možda nikad ni neće!, piše Index.hr.

“Izmjene Zakona o PDV-u, prema kojima će obrtnici od početka 2014. godine biti obvezni obračunavati PDV po izdanim računima, umjesto kao do sada, po naplaćenim računima, nanijet će velike probleme i štete obrtnicima i dovesti u pitanje njihovu likvidnost”, stav je Hrvatske obrtničke komore.

“Naime, obrtnici “dohodaši” (obveznici poreza na dohodak) uglavnom su mikro poduzetnici, ujedno i zadnji u lancu plaćanja. U Hrvatskoj, gdje vlada velika financijska nedisciplina, to znači da mnogi obrtnici imaju veliki broj nenaplaćenih računa za obavljene poslove.

Po ovom prijedlogu Zakona o PDV-u, nakon 1. siječnja 2014. godine, na sve te nenaplaćene račune koje su skupljali godinama, a koji su dosegli visoke iznose, morat će državi platiti PDV. Pitanje je hoće li ikad naplatiti svoja potraživanja, jer su im dužnici prezaduženi, u stečaju, dok su postupci prisilne naplate za obrtnike preskupi, dugotrajni i neizvjesni”, napominju iz HOK-a.

“Ovaj potez Vlade RH predstavlja dodatni udarac na obrtnike i dovest će do zatvaranja velikog broja obrta. Valja istaknuti i da prijedlog ovog zakona nema nikakve veze s direktivama EU. Ujedno, ovakav zakon suprotan je načelu “think small first”, poručuju iz Hrvatske obrtničke komore.


Ministar Maras protiv Linićeve ideje o naplati PDV-a unaprijed: Tražit ću promjenu!

Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta, komentirao je za Index najavu kolege Linića da će obrtnicima uvesti naplatu PDV-a po izdanoj, a ne naplaćenoj fakturi.

“U ovom trenutku dok je pitanje nelikvidnosti jedno od najvećih problema hrvatskog gospodarstva, mislim da ne bi trebali ići s tim. Direktiva 112 Europske komisije dopušta nacionalnim zakonodavstvima da imaju posebne oblike naplate PDV-a kada se radi o malim gospodarskim subjektima, rekao je Maras za Index.

Predložit ću kolegi Liniću da to ostane u statusu u kojem je bilo i dosad, da fizičke osobe imaju naplatu po naplaćenoj fakturi. Ja ću mu to predložiti da on predloži kao amandman Vlade na postojeći zakon.

Mislim da bi poslali krivu poruku ako bi obrtnicima i malim poduzetnicima u stanju ovakve nelikvidnosti dali još jedno opterećenje koje bi moglo dovesti do toga da jedan dio malog gospodarstva teško radi ili moguće čak prestane raditi”, kaže Maras.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije