Vijesti / Politika
Politika
STIŽE U NAŠ KRAJ Može li Davor Bernardić objasniti što se događa u međimurskom SDP-u?
Facebook/Mladen Novak

POTPISIVANJE KOALICIJSKOG SPORAZUMA

STIŽE U NAŠ KRAJ Može li Davor Bernardić objasniti što se događa u međimurskom SDP-u?

U kaosu koji je zavladao u međimurskom SDP-u ne samo da su posve zbunjeni birači i simpatizeri stranke, nego čak i neki njezini visokopozicionirani članovi. Bernardić bi trebao jasno reći ostaje li Novak predsjednik ili je suspendiran.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas bi, točno u podne, u Čakovcu trebao potpisati koalicijski sporazum s predsjednikom Međimurskog demokratskog saveza Željkom Pavlicom.

Nije to neka senzacija, niti iznenađenje, jer MDS je oduvijek dio lijevog spektra s kojim kontinuirano surađuje, a SDP će tamo gdje bude moguće svoju Restart koaliciju ojačiti strankama i pojedincima takvog profila. Potpisivanje sporazuma, međutim, biti će u posve drugom planu zbog posljednjih događanja u međimurskom SDP-u o kojima će se Bernardić trebati jasno očitovati. 

Naime, kao što smo u petak, temeljem informacija iz više izvora, opširno izvijestili Županijski odbor SDP-a MŽ na svojoj sjednici, održanoj dan ranije, većinom glasova prihvatio je odluku o dvogodišnjoj suspenziji sa svih funkcija predsjednika međimurske organizacije Mladena Novaka. Time je potvrđena ranija odluka Predsjedništva stranke koje mu je, krajem travnja, također većinski izglasalo nepovjerenje. Rečeno je, također, da Novak ima pravo žalbe na ovakvu odluku.

Iako smo mu istog dana uputili nekoliko konkretnih pitanja, Novak se oglasio priopćenjem upućenim svim medijima u subotu navečer. Tamo navodi da je i dalje predsjednik županijske organizacije i takav stav temelji na stranačkom Statutu i većinskoj podršci članova međimurskog SDP-a. Ujedno ističe da su za aktualno stanje odgovorni pojedinci koji svojim djelovanjem žele unijeti nepovjerenje i razdor u redove SDP-a.

U svom priopćenju Novak ni jednom riječju ne demantira ishod glasanja na Predsjedništvu i Županijskom odboru, niti objašnjava kako su pojedinci o kojima govori došli do većine u oba najvažnija stranačka tijela. Jednako tako se detaljnije ne pojašnjava uporište u Statutu kojim Novak podupire tvrdnju da je, unatoč odlukama stranačkih tijela, i dalje predsjednik. Novakovo ponašanje je, međutim, lako razumjeti. Poziva se na izborni legitimitet koji je dvaput ostvario na unutarstranačkim izborima, a sigurno očekuje, iako se to glasno ne govori, da Bernardić neće zaboraviti podršku koju mu je davao kada se njega biralo za predsjednika SDP-a. S druge strane, potpuno je nejasno zbog čega Ibler šuti.

U kaosu koji je zavladao ne samo da su posve zbunjeni birači i simpatizeri stranke, nego čak i neki njezini visokopozicionirani članovi. Pred dva dana smo od središnjice SDP-a pismeno zatražili tumačenje i pojašnjenje ove situacije, ali ga do danas nismo primili. To ćemo moći razumjeti jedino ako Davor Bernardić danas jasno i glasno kaže što misli i kakav je njegov stav o sukobima u međimurskom SDP-u koji su kulminirali u četvrtak. To je, uostalom, trebao učiniti već znatno ranije, jer je ovako, nakon višemjesečnog guranja pod tepih uz obrazloženje da se radi o unutarstranačkim stvarima, situacija eskalirala nepuna dva mjeseca prije parlamentarnih izbora, što za SDP nikako ne može biti dobro.

Bernardić bi, dakle, trebao jasno reći ostaje li Novak predsjednik ili je suspendiran i tko će, u takvom slučaju, dalje voditi stranku. Na kraju svega, naravno, ostaje pitanje, u kakvom će stanju međimurski SDP, koji je očigledno duboko podijeljen, izaći na predstojeće izbore bez obzira na to što odlučili o vodstvu stranke?

Izjavu za medije Davora Bernardića izravno ćemo prenijeti na Facebooku od 12 sat, a kasnije emitirati i razgovor s predsjednikom SDP-a isključivo o predizbornim temama.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!