Graničaru 300 tisuća ako prenese imovinu na Općinu Kotoriba

Na 31. sjednici vijećnicima Kotoribe predstavljen je prijedlog proračuna za iduću godinu. Planirani prihodi i rashodi iznose 7.233.500 kuna. Kod prihodovne strane 2,4 milijuna očekuje se od poreznih prihoda i nešto više od 2 milijuna kuna iz državnog i županijskog proračuna.

Na rashodovnoj strani u planu je rekonstrukcija mrtvačnice, daljnje uređenje Društvenog doma, sanacija krovišta bivše policijske zgrade, poslovne zgrade u centru mjesta i Ribičkog doma, sanacija ulica i uređenje zgrade NK Graničar. Načelnik Ljubomir Grgec je naglasio kako je za uređenje zgrade Graničara predviđeno 300 tisuća kuna, no taj će se projekt moći realizirati tek kada klub imovinu prenese na Općinu jer tako nalaže zakonska regulativa.

Vijećnicima je dana mogućnost da predlože i iznesu svoje mišljenje za proračun. Vijećnica Irena Maltar ispred HSU-a podržava sve zacrtane projekte, no smatra da treba povećati stavku za socijalu. Pozvala je vijećnike da širom otvore oči i budu osjetljiviji i moralniji. – Situacija je ozbiljna. Veliki broj mještana u Kotoribi nema kruha na stolu. Većina nisu korisnici socijalne pomoću jer znamo da ljudi svakodnevno ostaju bez posla.

Ovaj mjesec radiš i sutra nemaš ništa. To je danas realna situacija. Protiv sam bilo kakvih kriterija, već želim da pomognemo ljudima koji se nađu u takvim nevoljama. Ovakvim proračunom Zdravstveno socijalno vijeće nema dovoljno ni za poklon pakete, rekla je Maltar. Slaže se da se urede prostorije Graničara, no smatra da se ta stavka uvrsti u proračun tek nakon što se imovina prenese na Općinu. Uvrštavanjem te stavke u proračun sada smatra zakonski neopravdanim.

Ivan Špicar već nekoliko godina predlaže da se više novca usmjeri na izgradnju pothodnika ispod pruge kod nove škole, Stanko Vugričić skrenuo je pozornost na izrazito loše stanje poljskih putova, a Ivan Kos je mišljenja da ima premalo gospodarskih programa koji su najpotrebniji za razvoj mjesta. Pozvao je vijećnike da se odreknu svojih naknada u korist socijale, posebice Irenu Maltar koja dobiva mjesečnu naknadu od tisuću kuna kao predsjednica Savjeta ureda načelnika.

Maltar je odgovorila da za svoju naknadu radi i nikome ne uzima, a spremna je, ako se tako odluči, prva odreći tih novaca. Načelnik Grgec je mišljenja da su u općini itekako osjetljivi jer pomognu svakome tko im se obrati. Za izgradnju pothodnika potrebno je oko 2 milijuna kuna što se ne može isfinancirati iz proračuna, pa je potrebno potražiti druga rješenja. Slaže se da su poljski putevi u lošem stanju za što je potrebno krivce adekvatno sankcionirati i uništavanju s teškom mehanizacijom stati na kraj.

Vijećnici će svoje prijedloge za proračun imati prilike dati u obliku amandmana na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije