Vijesti / Politika
Politika
POREZNE REFORME Ugostiteljima niži PDV, skuplji slatki sokovi, cigarete i alkohol
Patrik Macek/PIXSELL

porezna rasterećenja

POREZNE REFORME Ugostiteljima niži PDV, skuplji slatki sokovi, cigarete i alkohol

Premijer je najavio niz mjera za poslodavce: neoporezive naknade poput toplog obroka, smještaja, plaćanja vrtića, dopunskog osiguranja, ali i nove poreze za slatke sokove, cigarete i alkohol

Premijer Andrej Plenković i ministar Zdravko Marić u Vladi su predstavili novi krug poreznih rasterećenja, a premijer je rekao kako bi 4. krug trebao donijeti 10 milijardi kuna rasterećenja za građane, pišu 24sata.

Reforma ima nekoliko ključnih mjera kroz koje je premijer prošao u uvodu konferencije.

PDV bi trebao pasti na 24 posto i to je već usvojeno, rekao je premijer koji je dodao da je to dio izbornog programa koji su radili ekonomski stručnjaci. 

- Znamo i sami da je ključ opstanka pitanje demografske revitalizacije. I tu smo poduzeli više nego itko dosad. Ovdje smo odlučili da osobe od 25 godina oslobode poreznih obveza, a od 26 do 30 pola - rekao je premijer i dodao da oni koji ulaze na tržište rada da  u ranoj fazi poslovnog života dobiju položaj koji im omogućuje veće prihode.

Rekao je i kako će porez na dobit biti 12 posto za tvrtke do 7,5 milijuna kuna prihoda te da čak 93 posto poduzetnika ulazi u tu stopu.

Najavio je i niz mjera za poslodavce: neoporezive naknade poput toplog obroka, smještaja, plaćanja vrtića, dopunskog osiguranja. 

- Doći će do promjene oporezivanja bezalkoholnih pića po udjelu dodanih šećera. Pokušat ćemo djelovati na smanjenje konzumacije, naročito kod djece da to pozitivno djeluje na njihovo zdravlje - rekao je premijer. To znači više poreze za sokove. Najavio je i revidiranje trošarina na duhanske proizvode i alkohol.

- PDV na hranu za ugostitelje smanjit ćemo na 13 posto. Tu mjeru poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, ali to znači i kvalitetu i gestu koja zahtijeva i određene pozitivne reakcije kod onih na koje se odnosi - rekao je. Kaže i da to znači i kvalitetu i zahtijeva pozitivne reakcije.

Ugostitelji: Niži PDV nosi niže cijene jela u našim restoranima

U zadnji tren, HDZ i Vlada su ipak djelomično popustili pod dvogodišnjim pritiskom ugostitelja i turističkih djelatnika koji su tražili niži PDV za svoju branšu. Kako nam je neslužbeno potvrđeno, Vlada će predložiti sniženje PDV-a s 25 posto na 13 posto na hranu kod ugostitelja, ali neće uvažiti zahtjev i da sva pića budu oporezovana po toj nižoj stopi.

Podsjetimo, još je ministar financija Slavko Linić spustio ugostiteljima i turizmu stopu PDV-a na 13 posto, ali ju je za godinu dana opet podigao na 25 posto jer cijene nisu pale, a država je imala rupu u proračunu. Ministar financija Zdravko Marić se isto dugo opirao toj ideji. U prvom krugu njegove porezne reforme je spušten PDV na posluživanje hrane samo kod onih koji imaju i smještaj. Od početka sljedeće godine će ići sniženi PDV na hranu kod svih ugostitelja.

Ugostitelji obećavaju da će biti i pojeftinjenja hrane. Vlada ne može nikoga natjerati na pojeftinjenje i razliku ugostitelji mogu zadržati za sebe.

- Nakon trogodišnje borbe, ugostiteljima spuštanje PDV-a znači zaista puno. Vjerujem da će doći do pojeftinjenja jela kod ugostitelja, pogotovo na Jadranu. O ostat će nešto i za investicije i povećanje plaća. Na kontinentu, poglavito kod kolega u Slavoniji, cijene su ionako niske i njima će ovo pomoći da prežive - kaže Joso Smolić predsjednik ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!