Studenti u samo jednom danu uspjeli zaštititi svoja prava

Val studentskog bunta koji je izbio zbog smanjenja stope neoporezivih primanja za studente s 50.000 na 15.000 kuna uzrokovao je i nestabilnost na političkoj sceni. Andrej Plenković prvo je tvrdio da će tek sjesti za stol i vidjeti što se može napraviti, ali protiv njegove porezne reforme, barem onog dijela koji se odnosi na studente, su ustali čak i članovi HDZ-ove mladeži, piše Index.hr.

>>> Studenti na udaru: Neoporezivi dohodak smanjen za čak 70%?!

>>> Grad Čakovec neće dozvoliti udar na studente – daju im dodatnu financijsku pomoć

Splitska i zagrebačka Mladež HDZ-a na svojem su Facebooku objavili podršku studentima da bi, nakon objave teksta o tome na Indexu, zagrebački mladi HDZ-ovci svoju izjavu uklonili s društvenih mreža. U obranu studenata stao je i MOST, odnosno njihova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić, također na Facebooku, a njen status je podijeljen čak i na službenoj stranici MOST-a, glavnog koalicijskog partnera HDZ-a u vladi.

Gašenje požara uz pomoć mladih HDZ-ovaca

Da je vrag odnio šalu, dokazalo je i više od 16.000 potpisa peticije koji su prikupljeni u manje od pet sati. Studentski bunt je vrlo lako mogao prijeći i na ulice te okupiti daleko šire mase od samih studenata. Kako bi pokušali ugasiti požar, Ministarstvo financija i Porezna uprava su na sastanak brže bolje pozvali predstavnike Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Za neupućene, riječ je o predstavničkom tijelu studenata koje vodi mladi HDZ-ovac, a i članovi zbora su u najvećem broju upravo aktivni članovi i volonteri vladajuće stranke.

Nakon ekspresno zakazanog sastanka, koji je održan na dan kada se inače radi po skraćenom radnom vremenu, zboraši su kolegama studentima uputili umirujuću poruku – sve je pogrešno shvaćeno, uskoro će porezna uprava objasniti o čemu se radi.

Porezna priznala da mijenja netom doneseni pravilnik

I objasnili su. Porezna uprava u svojem priopćenju je navela da studenti više neće imati 50.000 kuna godišnjeg oslobođenja, kako je bila praksa proteklih godina, već 5.050 kuna mjesečnog oslobođenja. Godišnje otprilike 60.600 kuna, dakle značajno više od iznosa koji je bio prije.

Međutim, u hrpi birokratskih izjava, Porezna uprava otkriva zapravo i ono najznačajnije – ‘Detaljna razrada odredbi navedenog Zakona će biti propisana novim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi i bit će donešen u roku od 90 dana.’ Pravilnik o porezu na dohodak, koji je danas na snazi, donesen je prije svega tri dana.

Točnije, 2. siječnja 2017. Ministarstvo financija je donijelo taj pravilnik. Danas, svega tri dana nakon, najavljuju – ‘mijenjamo pravilnik, ali to smo i htjeli’.

Iako se iz Porezne uprave (koja je dio Ministarstva financija) pokušavaju izvući floskulama da je njihov cilj ‘izaći u susret mladima’, očito je da su u ovoj priči pobijedili – studenti. Samo nekoliko sati nakon izbijanja afere ‘Uzmi studentu, daj uhljebu’, dio studenata (onih bliskih HDZ-u) primljen je u Ministarstvu financija, a potom su iz Porezne uprave potiho najavili – promijenit ćemo tek doneseni pravilnik.

Iako je u ministarstvo išla delegacija HDZ-ovih studenata, ovo je zapravo pobjeda svakog studenta ponaosob. Svakog studenta koji je slao mailove institucijama i medijima, koji je pisao po društvenim mrežama i kojeg su i političari doživjeli prilično ozbiljno. A sada je i očito koga se u ovoj državi boji čak i Andrej Plenković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije