Forum žena SDP-a: Želimo znati kako se troši lokalni novac!

U petak, 9. studenoga ove godine, Forum žena SDP-a Međimurske županije održao je redovnu godišnju izvještajno-tematsku skupštinu. Skupštini je prisustvovala i predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske Gordana Sobol.

Uz rekapitulaciju jednogodišnjeg rada, najveći dio skupštine posvećen je temi lokalnih izbora 2013., odnosno, problemu nedovoljne zastupljenosti žena u predstavničkoj i, naročito, izvršnoj vlasti na lokalnoj razini.

Podlogu za raspravu predstavljali su podaci o trenutačnoj zastupljenosti žena u lokalnoj međimurskoj politici. Naime, u aktualnom mandatu, od 382 pozicije u predstavničkoj vlasti, njih 80 odnosi se na žene: od 41 viječnićkog mjesta u županijskoj skupštini na žene otpada 15 mjesta ili 37%, dok od 341 mjesta u općinskim i gradskim vijećima na žene otpada 65 mjesta ili 19 %. Dakle, u županijskoj skupštini postignuta je gotovo 40 %-tna zastupljenost žena, međutim, kad su u pitanju lokalne sredine, na žalost, još uvijek ima općina gdje uopće nema žena u predstavničkoj vlasti, a veći je broj onih s tek jednom ženom u općinskom/gradskom vijeću.

I dok u predstavničkoj vlasti participiraju relativno zadovoljavajućim udjelom (u usporedbi s drugim hrvatskim županijama), u izvršnoj vlasti udio žena je još uvijek minoran: od ukupno 55 izvršnih funkcija u županiji, općinama i gradovima, samo je njih 6 (11 %) pripalo ženama i to 2 načelničke (u Strahonincu i Pribislavcu) i 4 zamjeničke (Belica, Domašinec, Mala Subotica i Strahoninec).

Ženama su sa skupštine poslane poruke podrške i poziv za veći angažman u predstavničkoj i izvršnoj vlasti u lokalnim sredinama. Ženama ne može i ne smije biti nevažno kako se troši proračunski novac čijem su stvaranju i one doprinjele kao porezne obveznice. Svaku drugu kunu općinskih/gradskih i županijskog proračuna stvaraju žene i one moraju imati mogućnost ne samo znati kako se taj novac troši, nego i mogućnost da neposredno sudjeluju u kreiranju lokalnih proračuna.

Više “ženskih glasova” u lokalnoj/područnoj predstavničkoj vlasti i više žena na izvršnim funkcijama u općinama/gradovima i županiji znači veći utjecaj žena na realizaciju upravo onih projekata koji su od većeg interesa žena, a u konačnici, to znači bolji položaj žena u društvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije