INTERVJU: “Općinu Nedelišće vidim kao destinaciju ugodnu za život mještana”

Posjeli smo za stol načelnika Općine Nedelišće Mladena Horvata i izrešetali ga o aktualnostima u Općini Nedelišće. U Općini se trenutno radi na brojnim gospodarskim projektima, pa je shvatljiv zaokret Općine Nedelišće prema gospodarstvu, s ciljem da se u društvenom i kulturnom segmentu na čemu je do sad bio veći naglasak, zadrži postojeća kvaliteta. U intervjuu saznajte bi li načelnik ponovno ušao u projekt Mesapa da se danas odlučuje o njemu, kao i o tome hoće li se ili neće kandidirati za novi mandat načelnika Općine Nedelišće.

eMedjimurje.hr: Na kojim projektima se trenutno radi u Općini Nedelišće?


Mladen Horvat:
– Podijelio bih projekte na one koji su tijeku i one koji se pripremaju za EU fondove i natječaje Ministarstva. Projekt koji je u tijeku je izgradnja sportsko rekreacijskog centra Trate. Bez obzira na krizno stanje obećali smo već prije pet godine NK Nedelišću  napraviti stadion. Osnovna namjena objekta je za sport, jedno je igralište nogometno, a drugo igralište je za atletiku s atletskim stazama i za treninge. Izgradnja bi trebala biti gotova krajem godine, međutim kako se ne može još igrati na igralištu zbog trave koja se sadi na terenu, predviđeno je da će stadion Trate krenuti s radom iduće godine u četvrtom mjesecu, kao i sportski objekt i jedno igralište za nogomet. 

Drugi projekt u fizičkoj izgradnji je sustav odvodnje fekalnih voda- kanalizacija u naseljima Dunjkovec i Pretetinec. Ukupna vrijednost ovog projekta je 16 milijuna kuna i taj projekt će biti završen do 30.11., samo priključenje građana u sustav kanalizacije će se moći vršiti početkom siječnja iduće godine.  Ostaje nam još izgradnja kanalizacije u ostalim naseljima Općine Nedelišće. U planu je aplicirati se 1. srpnja iduće godine na EU fondove namijenjene baš za kanalizacijske sustave. Već smo od Europske komisije dobili neke zadatke koje ćemo odraditi i nadamo se prolasku tog projekta. Oko 80% sredstava će se sufinancirati od strane EU, a 20% od strane RH i jedinice lokalne uprave, Međimurske županije. Nadamo se da će taj projekt zaživjeti koncem 2013. godine.

Pripremamo se aplicirati na EU fondove te je u pripremi projektna tehnička dokumentacija  za izgradnju doma za starije. Zemljište i komunalnu infrastrukturu smo pripremili u cijelosti, u tijeku je izrada projektne dokumentacije. Općina ima preko 2500 umirovljenika i  nadamo se da će taj dom za starije ući u mrežu domova  za starije RH, jer nam to omogućava da nas država dijelom subvencionira. Vrijednost doma za starije je oko 7 milijuna eura.

Pripremamo također projektno-tehničku dokumentaciju za EU fondove za izgradnju društveno kulturnog centra. Vrijednost samog projekta je oko 13 milijuna kuna. Također se radi na projektu za uređenje ulica i cesta nakon izgradnje kanalizacije.

Radimo na poslovnoj zoni tzv. “Goričica” – veličina poslovne zone je 17 hektara, a zemljište bi trebali dobiti od države po sistemu darivanja. Čekam poziv na potpisivanje Ugovora. Poslovna zona bit će namijenjena izgradnji proizvodnih pogona. Spremni smo kao općina osloboditi  komunalnih naknada sve investitore za tu poslovnu zonu, ako nam naravno oni garantiraju da će zaposliti ljude. Projekat na kojem radimo je popunjenje Privredne zone Nedelišće.

eMedjimurje.hr: Sigurno veseli informacija o snažnoj aktivnosti poduzetnika i generiranju izvoza Općine Nedelišće, gdje ste sa 280 milijuna kuna izvoza nakon grada Čakovca i Preloga odmah prva međimurska općina. Naspram 2010. godine izvoz je na kraju 2011. godine povećan za 27,5%. Na koji način podupirete gospodarstvenike u Općini?


Mladen Horvat:
– Na području općine je preko 400 obrta i d.o.o. Dvije su velike firme Centrometal i Bernarda, dok su ostali mali obrtnici ili poduzetnici. Jedina smo općina u županiji koja ima Udrugu Poduzetnika, osigurali smo njihovo djelovanje, te financiramo usluge od firme partnera Bercoma u projektiranju i pripremanju projekata za natječaje za EU fondove. Stvaramo uvjete za poduzetništvo, stipendiramo studente. Dakle, kao što sam prije naveo,  poduzetničke zone koje smo na području općine izgradili te poslovna zona koja je u planu, omogućava i našim poduzetnicima uvjete i prostor za izgradnju objekata.  Društvene djelatnosti su nam pokrivene. Na udruge godišnje odvajamo preko 2 milijuna kuna, plan nam je okrenuti se isključivo gospodarstvu, privredi koja je osnova za napredak i zapošljavanje. U ovim vremenima to treba svesti u neke okvire, trebamo voditi računa da dignemo na jedan viši nivo naše gospodarstvo. Društveni standard je jako visok, prepoznatlivi smo po Međimurskoj popevki, Božićnom koncertu gdje dolazi puno domaćih ali i stranaca, prepoznatljivi smo po nogometu, vrijednim udrugama žena, atletici, košarci, imamo tri karate kluba, odbojkaške klubove… Dostigli smo nivo standarda koji je u ovoj krizi teško održati, ali nastojat ćemo prije svega da zadržimo kvalitetu.

eMedjimurje.hr: Malo o promociji Nedelišća. Osim po gospodarstvenicima, snažnim brendovima kao što su Mesap i Aton, Hrvatska šira, ali ponajviše sportska javnost trenutno Nedelišće najviše percipira po nogometašima hrvatskog trećeligaša NK Nedelišće, koji su priredili iznenađenje u hrvatskom nogometnom kupu pobijedivši NK Rijeku, a u srijedu igraju osminu finala hrvatskog kupa u Dubrovniku. Koliko ste ponosni na taj uspjeh i koliko on znači za promociju Općine Nedelišće?


Mladen Horvat:
– Sama činjenica da Općina Nedelišće radi sportski teren Trate u vrijednosti od 10 milijuna kuna govori koliko pažnje ulažemo u sport. Naravno da sam kao načelnik općine ponosan na sve naše sportske klubove, pa tako i  na rezultate NK Nedelišće i moram pohvaliti NK Slakovec koji je osvojio kup Međimurja. Promocija Nedelišća putem nogometa je neupitna, mogu vam reći da me mještani na ulici češće pitaju kada će biti gotov nogometni stadion nego kada će biti preuređena neka ulica, otvorena poslovna zona. Svakako smo ponosni na sve uspjehe naših sportaša, nadam se da će doći vremena kada ćemo moći više financijski podupirati sve klubove i Udruge.

eMedjimurje.hr: Koliki je udio Općine Nedelišće u financiranju Mesapa, do kada traje kredit i koliko on tereti općinski proračun? Da sada odlučujete, biste li išli u u projekt Mesapa?


Mladen Horvat:
– Sigurno bi ušli u projekt Mesapa, ali ne na ovaj način. Dug je 2009. godine iznosio oko 7,5 milijuna prema banci za kredit te tekućeg duga oko 1,5 milijuna. Naravno da smo odmah poduzeli mjere stabilizacije. Svakako da Mesap opterećuje godišnji proračun općine, oko 600 tisuća kuna godišnje mi planiramo za otplatu kredita i saniranje tekućeg stanja. Govorimo o dugovima, jer danas Mesap može poslovati samoodrživo jedino ako bi eliminirali dugove. I Međimurska županija u svom proračunu odvaja oko 900 tisuća kuna godišnje za Mesap. Stoga kažem ne na taj način, projekt Mesap je bio dobro zamišljen, no po meni nije dobro odrađen, bila su razna obećanja o financiranju izgradnje Mesapa, no činjenica je da je ostao dug od izgradnje od 2009. godine. Uspjeli smo sanirati situaciju s dugovanjem, stavljanjem dugova po kreditu i tekućih dugova u proračun općine i sada Mesap posluje stabilno. No problem je još uvijek tu.

Na zadnjoj sjednici Nadzornog odbora Mesapa dat je prijedlog za strategiju razvoja i plana oporavka, strateški plan bi trebao biti donešen do 15.11. ove godine. Prostor Mesapa je stalno u funkciji i to od strane Udruga, održavanja Plesnjaka i nezaobilaznih sajmova. Dat će se mogućnost i ostalim lokalnim jedinicama da se uključe u strategiju razvoja i svojim udjelom postanu vlasnici  Mesapa  tj. da se im omogući korištenje objekta, na njima je da odluče. Nećemo gasiti Mesap i tradiciju sajmova, niti ćemo prodavati objekt, otplatiti ćemo dugove, napravit ćemo strategiju razvoja, jer Mesap može biti samoodrživ, to nam je i cilj.

eMedjimurje.hr. Osvrnimo se i o temi studenata i školaraca. Kakav je odnos prema njima stvorila Općina Nedelišće?


Mladen Horvat:
– Općina Nedelišće stipendira 76 studenata. Iz proračuna se mjesečno  izdvaja 500 kuna za studente koji studiraju u Zagrebu, 300 kuna za studente koje studiraju na području Čakovca i Varaždina, te 600 kuna za studente koji su na studiju u inozemstvu. Utvrdili smo deficitarna zanimanja za prošlu godinu, to su elektrotehnički fakulteti, strojarski fakulteti, građevinski fakultet. Začuđujuće, na studiju medicine imamo 16 studenata od 76 stipendiranih. Ponosim se time što smo prošle godine za sve studente koji su imali uvjete po našim kriterijima natječaja dodijelili stipendije, također ćemo i ove studenske 2012/2013 godine rado nastaviti mogućnost stipendiranja studenata. Svjesni smo da je ljudski potencijal jedan od najvažnijih faktora razvitka jedinice lokalne uprave.

 
eMedjimurje.hr: Možete li za sebe reći da ste opravdali povjerenje birača kada su Vas izabrali načelnikom i hoćete li se naredne godine opet kandidirati? Ako da, koji će vam biti značajni programski zadaci i ciljevi u vašem mandatu?


Mladen Horvat:
– Kad osobno procjenjujem ne samo svoj rad već i rad tima s kojim radim, usudio bi se reći da smo u ove četiri godine napravili jako puno u općini Nedelišće, a istovremeno smo pazili da s proračunom ne idemo u gubitak, što je vrlo težak posao. Mogu reći da smo u tome uspjeli, što ne znači da se ne može bolje, a čemu i uvijek težim. Prve dvije godine mandata smo se pripremali kroz razradu projekata, 2010. smo počeli rad na tim projektima. Osobno sam ponosan na ove četiri godine rada tj. rezultate koje smo postigli  prije svega kao tim. Jesmo li u tome uspjeli i jesu li naši mještani ispravno percipirali naš rad, to ćemo vidjeti iduće godine na lokalnim izborima. Prema mojim saznanjima mještani su zadovoljni radom u općini. Što se mene tiče, ja sam na raspolaganju još jedan mandat za načelnika, no to ne ovisi o meni već isključivo o mojoj stranci – SDP, i odluci hoće li me kandidirati za načelnika, no krajnja je odluka na mještanima na izborima.

eMedjimurje.hr: Kakvo je trenutno stanje u općinskom proračunu?


Mladen Horvat:
– U posljednjih mjesec dana ulažemo veliki trud da održimo proračun ne likvidnim već stabilnim, da ove godine ne idemo u gubitak, kao što smo i ove tri godine bili bez gubitka tj. bez minusa u proračunu. U ovom trenutku nam sigurno nedostaje novaca u prihodovnoj strani, stoga strogo pazimo u koje projekte ćemo ulaziti, samo kako bismo zadržali kreditni rejting pozitivnog poslovanja za buduće projekte. Zato je stanje malo teže, možda će se neko naselje ili udruge morati strpjeti s isplatom, a to ćemo znati na kraju 11. mj. Sve je to u svrhu održavanja pozitivnog proračuna. Želio bih poručiti mještanima da je Općina stabilna, ali da imamo poteškoća kao i cijela država i cijelo društvo. Ni Općinu Nedelišće nije zaobišla kriza, stoga nam treba malo strpljenja. Kroz povijest svaka je kriza prošla, proći će i ova.

eMedjimurje.hr: Kako ste zadovoljni razvojem Općine Nedelišće i gdje vidite Općinu za desetak godina?


Mladen Horvat:
– Općinu vidim kao jako ugodnu za život, stoga i pazimo kakvu industriju dovodimo u općinu, ekološka čistoća nam je imperativ. Tu nam uvelike pomaže činjenica da je na području općine i vodocrpilište iz kojeg se opskrbljuje oko 80% pitke i zdrave vode za Međimurje. Vidim općinu uređenu sa kompletnom komunalnom infrastrukturom koja jest i biti će potrebna za normalan standard življenja. Kroz  deset godina ćemo sigurno osigurati dovoljno poslova za naše mještane na području općine. Pitanje koje se postavlja jest hoćemo li mi kroz deset godina biti općina ili ćemo se možda spojiti s Čakovcem i Varaždinom i postati veliki grad, to danas ne znamo. Možda će se to dogoditi ne za deset, već za dvadeset godina. Ja u šali znam reći da se Međimurci i Zagorci nikad neće moći dogovoriti kako će se zvati zajednički grad, Varaždin ili Čakovec, tako da ja predlažem da se zove Grad Nedelišće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije