Forum žena SDP-a održao tribinu “Položaj žena u ZOR-u”

U organizaciji Foruma žena SDP-a Međimurske županije u Čakovcu je 30. listopada odžana tribina s temom “Položaj žena u Zakonu o radu”. Gost tribine bio je ministar rada i mirovinskog sustava prof. dr. Mirando Mrsić sa suradnicima – Tatjanom Dalić, pomoćnicom ministra i glasnogovornikom Krunom Vidićem

Uvodno izlaganje održala je predsjednica Foruma žena SDP-a Međimurske županije Nadica Jelaš. Cilj tribine bio je problematiziranje postojećeg statusa žena u radnom zakonodavstvu, te potreba i mogućnosti njegovog poboljšanja. Naime, do sredine 2013. i ulaska Hrvatske u EU, trebao bi biti donesen novi Zakon o radu. U izlaganjima i raspravi koja je uslijedila nakon njih, ukazano je na niz problema.

Jedan od najvećih je taj što se od ukupnog broja ugovora o radu, samo 10% sklapa na neodređeno vrijeme, dok se čak njih 90 % sklapa na određeno vrijeme. Ovaj nepovoljan odnos osobito pogađa žene i čini njihov položaj na tržištu rada dodatno nesigurnim, jer za vrijeme trudnoće i korištenja porodiljnog dopusta, istekom ugovora na određeno, jednostavno ostaju bez posla.

Ukazalo se na podreguliranost samozapošljavanja  i kućne radinosti kao modela interesantnog upravo za zapošljavanje žena. Novi  Zakon o radu omogućiti će fleksibilizaciju tržišta rada, s tim da ugovor o radu na određeno mora postati iznimka, a ne pravilo. Najavljena je mogućnost uvođenja jedinstvenog ugovoru o radu (objedinjen ugovor na određeno i neodređeno vrijeme).

U planu je osuvremenjivanje rada od kuće ili na pola radnog vremena, što će uvelike koristiti majkama s malom djecom. Za rad kod više poslodavaca omogućiti će se plaćanje doprinosa po satima (ne po danima kao što je sada slučaj i što je razlog slabog korištenja ovog modela). Zakon će promicati sindikalno udruživanje, jer ga u privatnom sektoru ima premalo. Od početka slijedeće godine radna knjižica odlazi u povijest – uvodi se elektronska knjižica.

U nju će se upisivati formalna, ali i neformalna obrazovanja, dakle i školovanje u tvrtki ili školovanje uz rad. Nove zakonske odredbe trebale bi dokinuti deprecijaciju “ženskih” zanimanja i razlike u prosjeku plaća i mirovina između muškaraca i žena, te socijalnu marginalizaciju žena u kasnijoj dobi. Novi Zakon trebao bi osigurati veće mogućnosti samozapošljavanja žena, te općenito jačati i štititi položaj žena na tržištu rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije