Sveučilištarci HSS-a: Nova odluka je ishitrena i podmukla!

Predsjedništvo Sveučilišne organizacije HSS-a na nacionalnoj razini sastalo se 6. listopada u Čakovcu. Raspravljalo se o stanju u visokom obrazovanju i o pružanju potpore osnivanju organizacije mladih HSS-a. Povjerenik mladih za Međimursku županiju je Robert Srpak, predsjednik SOHSS-a je Mateo Ivanac, a povjerenik za mlade na nacionalnoj razini je Matej Orešković. Javnosti su se nakon sastanka obratili priopćenjem.

Početak jesenskih ispitnih rokova na Zagrebačkom sveučilištu, čiji je rektor A.Bjeliša, doživjeli su u nevjerici. Sveučilišna organizacija Hrvatske seljačke stranke ne može shvatiti brzopletost cjelokupnoga vodstva Sveučilišta i njihovo neshvaćanje studentskih problema. Stoga smatraju svojom obvezom i dužnošću skrenuti pozornost na najnoviji pokušaj udara na studentski standard koji indirektno uključuje i udar na njihove roditelje.

Radi se o odluci koja je donesena 11. rujna ove godine, a koju Senat Sveučilišta donosi s ciljem ujednačavanja participacija za sve sastavnice Sveučilišta u Zagrebu. Kao prvo, žele naglasiti da je donošenje odluke za vrijeme trajanja ili po završetku jesenskoga ispitnog roka čiji je cilj njezina retroaktivna primjena, u najmanju ruku podmuklo. Naime, spomenuta odluka mijenja dosadašnji sustav participacija s obzirom na vrijeme plaćanja participacija -umjesto dosadašnjeg plaćanja ponovnog upisa kolegija predlaže se plaćanje nepoloženih kolegija iz protekle akademske godine.

Takav pristup u sprezi s ranije spomenutim datumom odluke ne ostavlja studentima mogućnost potpunog iskorištavanja ispitnih rokova zajamčenih Statutom jer studenti nisu upoznati s novim modelom participacije te nisu mogli na odgovarajući način pristupiti planiranju i polaganju preostalih ispita. Donošenje odluke u iznimno kratkom roku smatraju  neodgovornim i brzopletim postupkom.

Umjesto da se koncentriraju na polaganje ispita, studenti se moraju koncentrirati na izradu strategije koje će ispite položiti, a da bi što manje morali platiti. Zanemarivši čak i vremenski okvir donošenja ove odluke, ne mogu zanemariti financijski okvir. Naglašavaju da ova odluka neće donijeti samo ujednačavanje participacija, već će značiti i povećanje participacija. Nameće se pitanje je li znanje energent kojem je odavno prošlo vrijeme za povećanjem cijene te Sveučilište želi pratiti kretanja svjetskog tržišta kao što je to, prema riječima rektora Bjeliše, Velika Britanija? Da je li naš standard pod okriljem noći dostigao standard Velik Britanije?

To su samo neka pitanja na koja studenti i njihovi roditelji zaslužuju konkretan odgovor.-  Mi ne štitimo nerad, ali poznata je činjenica da studenti, kako bi u ovo vrijeme sveopće krize pomogli svojim roditeljima nositi teret svojeg obrazovanja, rade na raznim studentskim poslovima, a to vrijedi podjednako za studente koji u potpunosti ili samo djelomično uspijevaju izvršiti svoje obaveze. Vodeći se tom logikom, studenti će, ne bi li priuštili sami sebi studiranje, morati mnogo više vremena ulagati i u posao.

Istovremeno, ponuda stipendija nikada nije bila manja nego li je sad, a sve to uzrokuje odljev mozgova nakon završetka studija, pa čak i za vrijeme trajanja studija, istaknuto je sastanku Sveučilišne organizacije HSS-a. Zanima ih što poduzima Studentski zbor sveučilišta u Zagrebu u vezi s ovim pitanjem i smatraju da Studentski zbor u Zagrebu neodgovorno obnaša svoju dužnost te im se ponekad čini da štiti svoje interese, a ne interese studenata u cjelini.

Studentski zbor sveučilišta u Zagrebu trebao je i mora reagirati na ovu odluku Senata Zagrebačkog sveučilišta, zaključili su. Unatoč svemu Sveučilišna organizacija HSS-a prepoznaje potencijal ove odluke te pozdravlja inicijativu koju odluka donosi. Ovim priopćenjem žele skrenuti pažnju na nedostatke odluke. Prije svega, to se odnosi na primjenu odluke koja je donesena i želi se staviti na snagu što prije, iako rješenje Vlade RH ostavlja vrijeme za prilagodbu.

Apeliraju na Sveučilište i njegove sastavnice da razmotre tu mogućnost i odgode primjenu odluke do sljedeće akademske godine kako bi studenti i njihovi roditelji imali vremena za prilagodbu, a uz nadu da će do tada doći i do početka dugo obećavanog gospodarskog oporavka. U ovakvome obliku i situaciji ova je odluka samo napad na studentski standard bez obzira na to što sadrži potencijal za njegovo poboljšanje, završavaju u priopćenju koje potpisuje predsjednica SOHSS-a Čakovec Ana Slamek.

U ime ŽO HSS-a Međimurske županije predsjedništvu Sveučilišne organizacije HSS-a prigodnim riječima obratio se predsjednik međimurskog HSS-a Zoran Vidović koji je istaknuo važnost uključivanja mladih i visoko obrazovanih ljudi u politiku i uvjeren je da će to prepoznati sve političke opcije u državi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije