U Međimurju obilježen Dan neovisnosti

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u ponedjeljak je u Čakovcu obilježen Dan neovisnosti. 8. listopada prije 21-ne godine Hrvatski sabor donio je odluku o prekidu svi državno-pravnih veza s republikama bivše Jugoslavije.

Vijenac ispred spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih položila su izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, saborske zastupnice iz Međimurja, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Matice Hrvatske ogranak Čakovec, Zrinske garde Čakovec, Hrvatske demokratske zajednice i brojni građani.

Ispred Spomen-zida postavljenog na knjižnici i čitaonici “Nikola Zrinski” u Čakovcu, izaslanstva su zapalila svijeće, a prigodnim govorom okupljenima se obratio župan Međimurske županije Ivan Perhoč. U svom je govoru naglasio važnost ovog datuma za noviju hrvatsku povijest, istaknuvši da je u tih 21 godinu Hrvatska je na svom putu prošla mnoge izazove.

– I mi Međimurci dali smo veliki doprinos oslobađanju i izgradnji naše domovine. Ne mislim tu samo na činjenicu da smo bili prvi u potpunosti oslobođen kraj u zemlji te da su mnogi Međimurci sudjelovali na svim bojišnicama, već i na to da su naša postignuća na gospodarskom, kulturnom, sportskom i mnogim drugim područjima više nego prepoznatljiva. Unatoč tome što često govorimo da naše uspjehe premalo naglašavamo, priznanja i pohvale koja dobivamo sa svih strana, govore nam da smo u nacionalnim okvirima prepoznati kao prosperitetna sredina., rekao je župan.

– Želim naglasiti da je odlukom iz 8. listopada 1991. godine Sabor potvrdio želju hrvatskog naroda te svima u svijetu dokazao da su Hrvati odlučni u svom putu u samostalnost i neovisnost. Od tog vremena, do danas kroz naš parlament prošlo je mnogo osoba, od kojih su neki više, a neki manje obnašali svoju dužnost kao predstavnici naroda.

Od jednog takvog kojeg ćemo pamtiti isključivo po dobrome, oprostili smo se ovih dana. Boris Šprem svojim odgovornim, savjesnim i principijelnim provođenjem odluka zaslužio je poštovanje svih. Njegovom preranom smrću u hrvatskoj politici ostala je velika praznina, završio je Perhoč.

Obilježavanje je završilo molitvom za pokojne koju je predvodio gvardijan čakovečkog Franjevačkoh samostana fra Stanko Belobrajdić.


Dan neovisnosti u Goričanu

Kao i u mnogim mjestima diljem Međimurja, tako je i u Goričanu svečano obilježen Dan neovisnosti. Vijenac su zajednički položili načelnik općine Mario Moharić i predsjednik općinskog vijeća Robert Katanec. Polaganju vijenca nazočili su općinski vijećnici i brojni mještani Goričana.

Načelnik je istaknuo da je Sabor Republike Hrvatske na današnji dan 1991. Godine povijesnom i jednoglasnom odlukom utvrdio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji te je zahvalio braniteljima na njihovoj ulozi nakon te odluke u stvaranju i oslobođenju Republike Hrvatske.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije