SLUŽBENO Novak, Ban Vlahek i Pavlic kandidati za županijsku vlast

Svečanim potpisivanjem koalicijskog sporazuma u atriju čakovečkog Starog grada najavljen je zajednički nastup SDP-a, HSS-a, HSU-a, MDS-a i Hrvatskih laburista-stranke rada na predstojećim lokalnim izborima za međimurskog župana i županijsku Skupštinu. Koalicija je predstavila platformu “Zajedno ZA Međimurje” i svoje kandidate za obnašanje izvršne funkcije na županijskoj razini.

>>> DOZNAJEMO Novak, Ban Vlahek i Pavlic kandidati za Županiju?

Očekivano, kandidat za župana bit će predsjednik SDP-a i aktualni predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak. Najveće iznenađenje je Boška Ban Vlahek koja je kandidatkinja za zamjenicu župana. Informacija koja je imao portal eMedjimurje.hr o njezinoj kandidaturi opet se pokazala točnom.

Voditeljica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Čakovca svojevrsni je SDP-ov “joker” iz rukava. Svojim neupitnim organizacijskim sposobnostima, kreativnošću kojom se dokazala minulih godina i odličnom medijskom prezentacijom, kojom je uostalom postavila Čakovec na turističku kartu Hrvatske, koaliciji pet stranaka donosi novu dimenziju u kampanji. Kandidat za drugog zamjenika župana je veteran međimurske i hrvatske politike Željko Pavlic, utemeljitelj i predsjednik Međimurskog demokratskog saveza.

U svom prvom obraćanju nakon što su predsjednici međimurskih ogranaka stranaka potpisali koalicijski sporazum Mladen Novak je istaknuo ključne točke predizbornog programa. Naglasio je kako mnogi pričaju o zajedništvu, a rijetki ga se pridržavaju i da će koalicija djelovati na načelima zajedništva, izvrsnosti, ravnopravnosti te suradnje. Kao gorući problem istaknuo je plaće koje su 25 posto niže od hrvatskog prosjeka.

– Percepcija da smo najrazvijeniji kraj, s malim brojem nezaposlenim, s velikim brojem visokoobrazovanih i dobro plaćenih ljudi, kojima se svakdnevno otvaraju nova radna mjesta nisu potpuna slika našeg kraja – istaknuo je SDP-ov kandidat za župana. Cilj su mu plaće na razini državnih, kao i stvaranje uvjeta za razvoj informatičkog sektora i svih proizvodnji utemeljenih na visokim tehnologijama i inovacijma.

Najavio je poticaje za tvrtke koje će svojim radnicima osigurati plaću od 1.000 eura. Kazavši kako samo 8 posto Međimuraca ima visoku stručnu spremu, posebno je naglasio kako je obrazovanje ključ našeg razvoja.

– Zajedničkim djelovanjem uvest ćemo jednosmjensku nastavu u sve osnovne i srednje škole. Želimo da se u međimurskim školama provodi kurikularna reforma, a sustav obrazovanja treba uskladiti s gospodarskim potrebama Međimurja. Tako nećemo školovati ljude za burzu nego za rad, za dobro plaćena i tražena radna mjesta – kazao je Novak. Želi podići komunalni standard, te definirati kriterije za primanje socijalne naknadne pripadnika romske nacionalne manjine.

Boška Ban Vlahek pak je rekla kako svojim znanjem, karakterom i dugogodišnjim iskustvom može dati veliki doprinos za turistički razvoj Međimurja. Svoja znanja i iskustva planira iskoristiti za stavljanje Međimurja na medijsku, ali i intersnu kartu Hrvatske.

– Jer Međimurje ima kapaciteta, u njemu žive vrijedni ljudi koji samo čekaju da se pokažu i istaknu – istaknula je i dodala da će biti dio tria koji će zastupati interese kraja između Mure i Drave. Željko Pavlic uz poziv “Glave skupa, svi za Međimurje” istaknuo je snagu u zajedništvu. Govoreći o značaju čvrste i jasne politike naveo je primjer Deklaracije o jedinstvenosti Međimurja, koju je potaknuo upravo njegov MDS.

Potpisivanju koalicijskog sporazuma prisustvovali su i predsjednici SDP-a Davor Bernardić, HSS-a Krešimir Beljak te HSU-a Silvano Hrelja. Čelni čovjek HSS istaknuo je kako je Međimurje uistinu jedinstveno – jer nema HDZ na vlasti i zbog toga je toliko napredno. Bernardić pak je o ovoj koaliciji rekao da će se ona baviti budućnošću, a ne prošlošću, te potvrdio važnost obrazovanja. Kazao je kako će se na ovim izborima glasati između propagandne politike pojedinca koja nema rezultata ili za zajedničku ekipu kojoj je važna jednosmjenska nastava, opremanje škola i osiguravanje većih plaća.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije